Deniz salyasına karşı temizlik seferberliği başladı! Bakan Kurum: Marmara Denizi'ni koruma alanı ilan edeceğiz

Son dakika haberine göre, Marmara Denizi'ni kaplayan müsilaja karşı (deniz salyası) temizlik seferberliği Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından başlatıldı. Dev seferberlikle ilgili açıklamalarda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Türkiye'nin en büyük en kapsamlı deniz temizliği seferberliğin, hareketini hep birlikte başlatıyoruz." dedi. Bakan Kurum, "Marmara Denizi'ni koruma alanı ilan edeceğiz. Tarım ve sanayiden oluşan kirliliği durduracağız." şeklinde konuştu.

Giriş Tarihi 08 Haziran 2021, 14:26 Güncelleme 08 Haziran 2021, 15:32
Deniz salyasına karşı temizlik seferberliği başladı! Bakan Kurum: Marmara Denizi’ni koruma alanı ilan edeceğiz

İÇİNDEKİLER

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinden edindiği bilgiye göre seferberlik, "Marmara Hepimizin" sloganıyla yürütülüyor.

Temizlik çalışmaları, İstanbul'da Pendik, Kocaeli'de Karamürsel, Bursa'da Mudanya, Balıkesir, Yalova, Çanakkale ve Tekirdağ'da da eş zamanlı yürütülüyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un Caddebostan Sahili'ndeki açıklamaları şu şekilde:

Bugün hakikaten bizler için çok özel bir amaç için dünyanın eşsiz harikalarından Marmara Denizi için İstanbul'dayız. Doğa zenginliklerine ev sahipliği yapan dünyanın en genç, en özgün Marmara'mızın kıyısındayız.

Marmara'ya kıyısı olan 7 ilimizde 25 milyon vatandaşımızı doğrudan ilgilendiren müsilaja karşı birlik olmak için buradayız. Sanatçılarımız, sporcularımız, hocalarımız, bilim insanlarımız, derneklerimiz, vakıflarımız, belediyelerimiz burada. Marmara bütün dünyanın gözbebeği. Türkiye'nin kalbi burada.

"ÇOK ÖNEMLİ BİR SÜRECİ YÖNETECEĞİZ"
Hep birlikte Marmara hepimizin diyoruz. Balıklarımızı, deniz canlılarımızı tehdit eden müsilajı ortadan kaldırmak için Türkiye'nin en büyük, en kapsamlı deniz temizliği hareketini hep birlikte başlatıyoruz. Çok önemli bir süreci yöneteceğiz.

Değişimlerin başında 90'ların başından itibaren tüm dünyayı tehdit eden küresel iklim değişikliği geliyor. Bakanlığımız da iklim değişikliğinin etkilerini aza indirmek adına eylemlerini açıkladı. Projelerimizi hayata geçiriyoruz.

"ÇOCUKLARIMIZA GÜZEL BİR DÜNYA BIRAKMAK ZORUNDAYIZ"
Bize düşen mesuliyet açık ve nettir. 200 yıldır maalesef biz insanlık olarak doğadan aldığımız borcu doğamıza geri ödemek zorundayız. Çevre yatırımlarımızla, yeşil projelerimizle çocuklarımıza güzel bir dünya bırakmak zorundayız.

"SORUNU İLK ANDAN İTİBAREN TİTİZLİKLE TAKİP ETTİK"
Marmara Denizimizi inşallah en hızlı şekilde temizleyecek, en duru haline hep birlikte kavuşturacağız. Sorunun çıktığı ilk andan itibaren süreci titizlikle takip ettik.

"BİLİM KURULUMUZU BU HAFTA OLUŞTURACAĞIZ"
22 maddeden oluşan eylem planımızı da hep birlikte imzalamak suretiyle milletimizle paylaştık. Deniz temizliğine ilişkin dün de genelgemizi Marmara'daki 7 ilimize gönderdik. Bilim Kurulumuzu da inşallah bu hafta oluşturacağız.

Bu süreci illerde valiler ve belediyelerimizle birlikte STK'larla, sanatçılarla, vatandaşlarla ortak bir akılla yöneteceğiz. Stratejik eylem planı hazırlayacağız, aslında hazırlandı, belediyelerin görüşüne sunacağız. İllerde valiliklerin koordinasyonunda süreci yöneteceğiz. Marmara denizini koruma alanı ilan edeceğiz. Tarım ve sanayiden oluşan kirliliği durduracağız.

Balıkçılarımıza bu konuda her türlü destek verilecek müsilajdan etkilenen balıkçılara.

Kaçak balıkçılığa geçit verilmeyecek. Marmara'daki hayalet ağların toplanma sürecini başlatacağız. Marmara'yı kurtarmakta kararlıyız. Bugün 15 bölgede temizlik çalışmalarını eş zamanlı başlatıyoruz.



DEV SEFERBERLİK BAŞLADI
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın "Marmara Denizi Eylem Planı" kapsamında alınan kararların hayata geçirilmesi için kamu kurumları, belediyeler, akademik çevreler ile sivil toplum kuruluşlarınca başlatılan çalışma kapsamında, denizden müsilaj toplanmaya başlandı.



Bakanlığın yanı sıra Marmara Belediyeler Birliği, yerel yönetimler, üniversiteler, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla Kocaeli'de düzenlenen "Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Toplantısı" sonrasında açıklanan 22 maddelik eylem planının ardından Marmara Denizi'ne kıyısı olan 7 ile genelge gönderildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinden edindiği bilgiye göre seferberlik, "Marmara Hepimizin" sloganıyla yürütülecek.


EN BÜYÜK DENİZ SEFERBERLİĞİ BUGÜN BAŞLADI
Müsilaja karşı seferberlik, "Marmara Hepimizin" sloganıyla yürütülecek.

ÇALIŞMALAR BİRÇOK İLDE EŞ ZAMANLI YÜRÜTÜLECEK
Temizlik çalışmaları, İstanbul'da Pendik, Kocaeli'de Karamürsel, Bursa'da Mudanya, Balıkesir, Yalova, Çanakkale ve Tekirdağ'da da eş zamanlı yürütülecek.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Gölcük Poyraz Limanında, müsilaj (deniz salyası) temizleme faaliyetlerine başlandığını bildirdi.


MSB'den yapılan açıklamada, bugün Kocaeli Valiliği koordinesinde yapılacak müsilaj temizleme çalışmalarına da Gölcük bölgesindeki deniz temizleme araçları ve personelle destek verileceği belirtildi.


22 MADDELİK EYLEM PLANI

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN