Sözcü'nün Ayasofya Camii'ne hakaret eden haberine dava açıldı: 6 aydan 1 yıla kadar hapis talebi

Sözcü gazetesinin 1 Ocak 2021 günü manşetine taşığı haberde Ayasofya Camii'nin açılışı felaket olarak gösterilmişti. Bu manşet hakkında dava açıldı. Sözcü'nün avukatları manşetin editoryal bir hata olduğunu savundu ancak savcılık "Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" suçundan dolayı gazetenin sorumlu müdürü Süleyman Hilmi Ak ile sorumlu müdürün bağlı olduğu yetkili konumundaki Metin Sarıkınacı hakkında 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilmesini talep etti.

Giriş Tarihi 03 Haziran 2021, 10:25 Güncelleme 03 Haziran 2021, 10:39
Sözcü’nün Ayasofya Camii’ne hakaret eden haberine dava açıldı: 6 aydan 1 yıla kadar hapis talebi

İÇİNDEKİLER

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Yahya Fatih Özcan tarafından hazırlanan iddianameye göre, Sözcü gazetesinin manşetinde yer alan haberle ilgili Cumhuriyet Savcılığına ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) bazı vatandaşlar tarafından şikayetler yapıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da Basın Kanununa göre, gazetenin sorumlu müdürü Süleyman Hilmi Ak ve sorumlu müdürün bağlı olduğu yetkili Metin Sarıkınacı hakkında soruşturma yürütüldü.

EDİTORYAL HATA OLDUĞUNU SAVUNDULAR
Gazete avukatının savcılığa verdiği yazılı savunmada soruşturma konusu olan haberin basın özgürlüğü sınırları içerisinde kaldığı, yayımlanan haberde Ayasofya Camii'nin ibadete açılmasının bir felaket olarak değerlendirme kastı bulunmadığı, editöryal hata nedeniyle haberin başlık ve içeriğinin uyumsuz olduğu savunuldu.

AŞAĞILAYICI NİTELİKTE
Savcılığın hazırladığı iddianamede ise haberde yer alan söylemlerin kamu barışını bozmaya elverişli olduğu ifade edildi. İddianamede, "İslam dinine inananlar için kutsal sayılan ve dini değere sahip olan Ayasofya Camii açılışının 2020 yılı içerisinde yaşanan felaketlerden birisi olarak gösterildiği, haber içeriğinde yer alan söylemlerin dini değeri bulunan Ayasofya Camisi'nin açılışını tahkir edici nitelikte olduğu" vurgulandı.

Savcılık, gazete yetkilileri Süleyman Hilmi Ak ve Metin Sarıkınacı hakkında "Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" suçundan 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilmesini talep etti. Savcılığın iddianamesi İstanbul Asliye Ceza Mahkemesince kabul edildi.

NE OLMUŞTU?
Sözcü gazetesinde "2020'nin torbasından felaket ve gözyaşı çıktı" başlığıyla 1 Ocak'ta yayınlanan manşet haberde, Ayasofya'nın açılması da geçen yılın felaketleri arasında gösterilmişti. Haberde, "Yıllarca müze olarak hizmet veren İstanbul'daki Ayasofya Camii, 86 yıl aradan sonra ibadete açıldı. Dünya tepki gösterdi" ifadesi kullanılmıştı.