Başkan Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü

ABD Başkanı Biden skandal açıklamalarda bulunarak 1915 olaylarını soykırım olarak niteledi. Yaşanan gelişmelerin ardından Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İşte görüşmeye dair merak edilen tüm detaylar...

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
Başkan Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü

Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile telefonda görüştü.

AZERBAYCAN'LA ORTAK ADIM
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Erdoğan ve Aliyev görüşmede, son gelişmeler ışığında Türkiye ve Azerbaycan olarak hangi ortak adımların atılabileceği hususunda fikir teatisinde bulundu.

ALİYEV: TARİHİ HATA
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, ABD Başkanı Biden'ın 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelemesini kınadı ve bunun "tarihi hata" olduğunu bildirdi.



BIDEN'IN SKANDAL 'SOYKIRIM' AÇIKLAMASI
ABD Başkanı Joe Biden, 1915 olaylarına ilişkin açıklamasında, "Her yıl bugün Osmanlı dönemindeki Ermeni soykırımında ölenleri hatırlıyoruz ve böyle bir zulmün bir daha yaşanmaması için taahhüdümüzü yeniliyoruz." ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Biden, 1915 olaylarına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Biden, açıklamasında, "Her yıl bugün Osmanlı dönemindeki Ermeni soykırımında ölenleri hatırlıyoruz ve böyle bir zulmün bir daha yaşanmaması için taahhüdümüzü yeniliyoruz. 24 Nisan 1915'ten başlayarak, Ermeni entelektüeller ve toplum liderlerinin Osmanlı güçleri tarafından İstanbul'da tutuklanmasıyla, 1,5 milyon Ermeni sınır dışı edildi, katledildi ya da yok etme kampanyasıyla ölüme yürüdü." ifadelerine yer verdi.



Açıklamasında, Ermenice "büyük felaket" anlamına gelen "Meds Yeghern" kelimesini de kullanan Biden, "Biz nefretin tüm şekillerinin çürütücü etkilerine karşı güçlü duruşumuzu sürdürüyoruz." dedi.

Biden, 1915 olaylarından etkilenen birçok kişinin ABD dahil dünyanın birçok yerinde yeni hayat kurduğunu vurgulayarak, uzun yıllardır ABD'deki Ermenilerin ülkeye zenginlik kattığını vurguladı.

Ermenilerin atalarının hikayelerini Amerikan topraklarına getirdiğini vurgulayan Biden, "Ermenilerin tarihine saygı duyuyoruz. Bu acıyı görüyoruz. Tarihi tasdik ediyoruz. Bunu da suçu birilerine yüklemek için değil, bunun bir daha asla yaşanmaması için yapıyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Biden, insan haklarına saygı duyulan, insanların onur ve emniyetleri ile yaşadığı bir dünya inşa etmek için çalıştıklarını belirterek, "Dünyada bir daha zulüm yaşanmasını engelleme hedefimizi yeniliyoruz. Dünyadaki tüm insanların iyileşmesi ve uzlaşması peşindeyiz. Amerikan halkı 106 yıl önce bugün başlayan soykırımın kurbanı olan Ermenilere saygı duyuyor." görüşünü paylaştı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN

Meclis'te "Terörsüz Türkiye" yazı! Milli Birlik ve Dayanışma Komisyonu toplanıyor: Kaç kişiden oluşacak, kararlar nasıl alınacak?

Terör örgütü PKK'nın silah bırakmaya başlamasıyla birlikte Meclis’te kurulacak komisyonun bu hafta çalışmalara başlaması bekleniyor. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş partilere çarğ yapacak. İYİ Parti dışındaki 5 parti (AK Parti, CHP, DEM Parti, MHP, YYP) komisyona üye verecek. Grubu bulunmayan partilerden de birer üye alınacak. Peki, PKK'nın silah bırakma ve tasfiyesi sürecinde gerekli olan yasal altyapıyı hazırlayacak olan komisyon kaç kişiden oluşacak? Kararlar nasıl alınacak? İşte “Milli Birlik ve Dayanışma Komisyonu"na dair merak edilenler...

Takvim.com.trTakvim.com.tr
Giriş TarihiGüncelleme Tarihi
Meclis'te "Terörsüz Türkiye" yazı! Milli Birlik ve Dayanışma Komisyonu toplanıyor: Kaç kişiden oluşacak, kararlar nasıl alınacak?

HABERİ
SESLİ DİNLE

Türkiye, 47 yıl önce ayağına vurulan terör prangasından kurtulmanın eşiğinde. Yarım asırlık "sabır" mücadelesi yavaş yavaş selamete eriyor.

PKK, Fis Köyü'nde başlayan kanlı geçmişini IKBY'nin Süleymaniye vilayetinde noktaladı.

Terör örgütü PKK Süleymaniye'de silah yaktıTerör örgütü PKK Süleymaniye'de silah yaktı

Aralarında örgütün elebaşlarından Bese Hozat, Nedim Seven ve Tekoşin Ozan'ın da bulunduğu 30 kişilik grup, silahlarını büyük bir kazanda yakarak imha etti.

PKK'nın silah bırakma sürecini MİT sahada anbean takip edecek.

Terörsüz Türkiye süreciTerörsüz Türkiye süreci

Başkan Erdoğan'ın "iç cephe" vurgusu, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin sürpriz çıkışları ve Türkiye'nin istihbarat başarısıyla şekillenen süreç, terörsüz bir gelecek için umut ışığı yaktı.

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN "KOMİSYON" MESAJI

"Yakında çok farklı bir Türkiye olacak"
diyen Başkan Erdoğan, TBMM'de kurulacak Terörsüz Türkiye Komisyonu'nu işaret etti.

Erdoğan, "Sürecin yasal ihtiyaçlarını Meclis çatısında konuşmaya başlayacağız. Altını çizerek söylüyorum, Cumhur İttifakı olarak ve DEM Heyeti ile de bu süreci pişirerek geleceğe taşıyacağız." ifadelerini kullandı.

Terörsüz Türkiye Komisyonu kuruluyorTerörsüz Türkiye Komisyonu kuruluyor

TERÖRSÜZ TÜRKİYE KOMİSYONU KURULUYOR

Şimdi gözler Meclis çatısı altında kurulacak olan Terörsüz Türkiye Komisyonu'na çevrildi.

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, PKK'nın Süleymaniye'de bıraktığı silahların yanı sıra daha çok silah olduğunu, terör örgütünün kendini lağvettiğini pratik olarak göstermesi gerektiğini vurguladı.

Komisyonla ilgili çalışmaların son noktaya geldiğini belirten Kurtulmuş, "Süreç hiçbir partinin tek başına meselesi değil. Bu süreç Türkiye'nin meselesidir, başarılı olursa bütün Türkiye başarılı olmuş olacak. Komisyonun bir numaralı meselesi silahların bırakılması ve terör örgütünün feshedilmesiyle ilgili süreci TBMM ve millet iradesi adına takip etmek" dedi.

Terörsüz Türkiye Komisyonu kuruluyorTerörsüz Türkiye Komisyonu kuruluyor

Öte yandan Komisyon için 16 Temmuz Çarşamba günü harekete geçilmesi bekleniyor.

Komisyon için Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'un katılmayı kabul eden partilerden üyelerini bildirmelerini isteyeceği çarşamba günü düğmeye basılacak. Şu ana kadar yapılan değerlendirmelere göre, grubu bulunan partilerden İYİ Parti dışındaki 5 parti (AK Parti, CHP, DEM Parti, MHP, YYP) komisyona üye verecek.

KOMİSYON KAÇ ÜYEDEN OLUŞACAK? KARARLAR NASIL ALINACAK?

Grubu bulunmayıp da Meclis'te temsil edilen partilerden de birer üye alınmasıyla komisyonun 35-40 arası üyeden oluşması bekleniyor.

Komisyon kararlarını salt çoğunlukla, yani üye tam sayısının yarısından bir fazlasıyla alacak. Kanun teklifi dâhil önerilerde ise üye tam sayısının beşte üçü olan nitelikli çoğunluk aranacak.

Komisyonun çalışmaları kapsamında ilgili bakan ve bürokratları bilgi vermek üzere davet edebileceği de belirtiliyor. Komisyon için kulislerde, "Milli Birlik ve Dayanışma Komisyonu" adı konuşuluyor.

Terörsüz Türkiye Komisyonu'nun ana gündem maddesi PKK'nın tasfiyesiTerörsüz Türkiye Komisyonu'nun ana gündem maddesi PKK'nın tasfiyesi

ANA GÜNDEM PKK'NIN TASFİYESİ... YAZ BOYUNCA ÇALIŞMALAR SÜRECEK

Meclis'te kurulacak olan komisyon, PKK'nın silah bırakma ve tasfiyesi sürecinde gerekli olan yasal altyapıyı hazırlayacak. Komisyon yaz boyunca çalışacak.

Meclis, ekim ayında açıldığında ise İnfaz Yasası'nda düzenlemeler gündeme gelecek.

SİLAH BIRAKMA VE TOPLUMSAL ENTEGRASYON...

Komisyonun görev alanı, Kürt sorunu değil. AK Parti iktidarları döneminde atılan adımlarla Kürt sorununun büyük ölçüde çözüldüğüne dikkat çekiliyor.
Komisyonun görev alanı silah bırakma ve toplumsal entegrasyon olacak.

AF YA DA CEZASIZLIK OLMAYACAK

Sürecin sonunda ulaşılacak nokta, bir af ya da cezasızlık olmayacak.

Hapishanelerde bulunan terör örgütü mensuplarından hasta ve yaşlıların durumunun değerlendirilmesi ile infaz süreleri dolanlarla ilgili olası adımlar değerlendiriliyor.

Komisyonun isim ve fikir babası BahçeliKomisyonun isim ve fikir babası Bahçeli

ÖNERİ BAHÇELİ'DEN GELDİ

Bilindiği üzere komisyon önerisi MHP lideri Devlet Bahçeli'den geldi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş da Meclis'te kurulacak Terörsüz Türkiye Komisyonu için siyasi partilerle bir dizi görüşmeler yaptı. Son olarak DEM heyetini kabul etti.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.