SON DAKİKA: ABD'den skandal Osman Kavala çağrısı! Dışişleri'nden yanıt gecikmedi

Son dakika haberi... ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, dün yaptığı açıklamada Türkiye'ye Osman Kavala için "Derhal serbest kalmalı" çağrısı yaptı. Bu çağrı akıllara Türkiye'de Kemal Kılıçdaroğlu, Meral Akşener, Temel Karamollaoğlu ve HDP'nin Osman Kavala için söyledikleri sözleri akıllara getirdi. Bununla birlikte Joe Biden, ABD Başkanı seçilmeden önce Türkiye için söylediği "Muhalefete destek vermeliyiz ve Erdoğan'ı indirmeliyiz" sözleri de hala akıllarda. Dışişleri Bakanlığı ise ABD'ye verdiği cevapta "Türkiye bir hukuk devletidir. Hiçbir devlet veya hiç kimse Türk mahkemelerine yargı süreçleri hakkında emir veremez." ifadelerine yer verdi.

Giriş Tarihi 11 Şubat 2021, 12:04 Güncelleme 11 Şubat 2021, 12:54
SON DAKİKA: ABD’den skandal Osman Kavala çağrısı! Dışişleri’nden yanıt gecikmedi

İÇİNDEKİLER

Osman Kavala FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin "Anayasa'yı ihlal" ve "siyasal veya askeri casusluk" suçlarından tutuklu olarak bulunuyor. Bununla birlikte Kavala'nın Gezi Parkı'ndaki olaylardan dolayı yargılandığı davada 15 Temmuz darbe girişiminden yargılandığı davayla birleştirildi.

ABD'DEN SKANDAL TEPKİ
Joe Biden'ın seçilmesiyle birlikte Türkiye aleyhine açıklamalar yapması beklenen ABD hükümetinden beklenen adımlar geldi. Dün basın toplantısı yapan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price Osman Kavala'nın serbest bırakılması çağrısı yaptı ve "Osman Kavala aleyhindeki yanıltıcı suçlamalar, devam eden tutukluluğu ve aleyhindeki davaların birleştirilmesi hukukun üstünlüğü ve demokrasiye saygının altını oymaktadır" ifadelerine yer vererek, "derhal serbest bırakılsın" dedi.

DIŞİŞLERİ'NDEN ABD'YE YANIT: HİÇ KİMSE TÜRK MAHKEMELERİNE EMİR VEREMEZ
Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise bugün yaptığı açıklamada ABD'nin Osman Kavala açıklamasına tepki gösterdi. Bakanlık'tan yapılan açıklamada;

"ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Osman Kavala'nın serbest bırakılması çağrısı yapan açıklamasına yanıtımızı 28 Temmuz 2020 tarihinde vermiştik. Aynı içerikteki ikinci açıklamanın da hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmadığını tekrar hatırlatmak isteriz.

Osman Kavala hakkında bağımsız mahkemelerce yürütülen yargı süreçleri devam etmektedir. Herkes bu süreçlere saygı duymak zorundadır.

AİHM'in Osman Kavala kararının icrasının takibi Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi'nin insan hakları konulu toplantısında gerçekleştirilmektedir. Hükümetimiz bu çerçevede gerekli bilgileri sunmaktadır.

Türk demokrasisine darbe girişiminde bulunan FETÖ elebaşının ülkemize iadesi konusunda hukuki süreçleri bahane gösteren bir ülkenin, Türkiye'de devam eden bir hukuki sürece müdahale etme gayreti ilkesiz ve tutarsız bir yaklaşımdır.

Türkiye bir hukuk devletidir. Hiçbir devlet veya hiç kimse Türk mahkemelerine yargı süreçleri hakkında emir veremez." ifadelerine yer verildi.

MUHALEFET DE BIDEN'IN TARAFINDA
Osman Kavala için yapılan açıklamalar yeni değil. Türkiye'de muhalefet partilerinin liderleri de Osman Kavala'nın serbest kalması için sürekli çağrı yapıyor.

İşte muhalefet liderlerinin açıklamaları:

KEMAL KILIÇDAROĞLU
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM kürsüsünden terör örgütü üyeliği ve çeşitli suçlardan yargılanan isimlere tam destek verip mahkemeleri hedef göstererek "Osman Kavala, Demirtaş ve askeri öğrenciler neden içeride?" demişti.

MERAL AKŞENER
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de "Gezi bir toplumsal itirazdı doğrusu ve eğrisiyle yaşandı ve bitti. Bütün bunların ben, gündem değiştirmek ve sizin gerçek gündeminizi örtmen üzere hükümet tarafından ısıtılıp ısıtılıp ortaya koyulan bir tavır olarak görüyorum" ifadelerini kullanmıştı.

TEMEL KARAMOLLAOĞLU
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ise "Kavala farklı suçlardan sürekli içeride kalacak. Akıl alır gibi değil! Tutukluluk bir tedbirdir. Tutuklama bir ceza değildir ancak bugün cezaya dönüştü" demişti.

HDP
HDP'den yapılan açıklamada da "Tüm siyasi rehinelerin özgürlüklerine kavuşması için direnmeye devam edeceğiz. Osman Kavala derhal serbest bırakılmalı" ifadeleri kullanılmıştı.