SON DAKİKA: FOX TV'nin yalanı bir kez daha deşifre oldu! "Para almadım" diyen çiftçiye 29 bin TL ödenmiş

Son dakika haberi! Sürekli ekonomi ve tarım üzerinden algı operasyonu yapmaya çalışan Amerika sermayeli FOX TV,  2020 yılında çiftçilere tarım ödemesi yapılmadığını iddia etti. FOX ana habere röportaj veren İzmirli bir çiftçi 2020 yılında hiç ödeme ya da destek alamadığını iddia etmişti. A Haber ekipleri Tarım İl Müdürlüğüne giderek bakanlığın çıkardığı reformlara rağmen İzmirli çiftçilere neden destek verilmediğini sordu. FOX haber'e konuşan o çiftçiye 2020 yılında 29 bin lira yem, buzağı ve süt yardımı yapıldığı ortaya çıktı.

Giriş Tarihi 29 Ocak 2021, 09:57 Güncelleme 29 Ocak 2021, 14:07
SON DAKİKA: FOX TV’nin yalanı bir kez daha deşifre oldu! Para almadım diyen çiftçiye 29 bin TL ödenmiş

İÇİNDEKİLER

Sürekli ekonomi ve tarım üzerinden algı operasyonu yapmaya çalışan FOX TV, 2020 yılında çiftçilere tarım ödemesi yapılmadığını iddia etti.

FOX ana habere röportaj veren İzmirli bir çiftçi "Devlet bize yardım etmiyor. 2020 yılında hiç ödeme ya da destek alamadık" dedi.



29 BİN LİRA YARDIM ALDIĞI ORTAYA ÇIKTI

A Haber ekipleri Tarım İl Müdürlüğüne giderek bakanlığın çıkardığı reformlara rağmen İzmirli çiftçilere neden destek verilmediğini sordu. FOX haber'e konuşan o çiftçiye 2020 yılında 29 bin lira yem, buzağı ve süt yardımı yapıldığı ortaya çıktı


Konu her zamanki gibi devlet destek vermiyor iddialı haberler. FOX TV insan hikayesi diye servis ettmişti bu röportajı.

GERÇEĞİ A HABER ORTAYA ÇIKARDI
Amaçları, 'çiftçi 2020 yılında hiç destek almadı algısı' oluşturmaktı. İzmir Ödemiş'te Fikret Safa Yeşil'i buldular. Ancak algı tutmadı. Gerçeği yine A Haber ortaya çıkardı. İddiaları yine işin muhatapları birinci ağızdan cevapladı.


A Haber ekibi, yetkililerle birlikte o ilçeye gitti. Fikret Safa Yeşil'e 2020'de yapılan ödemeler tek tek belgeleriyle kendisine gösterildi.

OĞLUNUN ALDIĞI ORTAYA ÇIKTI
FOX TV'ye 'devlet bize ödenek vermiyor' diyen çiftçi yeşil, belgeler gösterildiğinde ise oğlunu işaret etti. Belli ki oğlu ödenekleri almış fakat babasına göstermemişti.



ALGI OPERASYONU ÇÖKTÜ

Oysa algı haberciliği yapanlar bu konuyu tarım il müdürlüğüne sorsalardı gerçeği öğreneceklerdi. Ama onlar her zamanki gibi karalama yolunu seçtiler. Gerçekler A Haber ekranında halka sunuldu. Bir algı daha çökertildi.

A HABER ORTAYA ÇIKARDI İLETİŞİM BAŞKANI TEBRİK ETTİ
A Haber'in gerçekleri ortaya çıkarmasının ardından İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile A Haber'i tebrik etti. Altun, "Kamuoyunda yanlış algı oluşturan bu yalanı kısa sürede ortaya çıkaran Ahaber'i tebrik ediyorum. Her geçen gün daha zorlu hale gelse de hakikat savunuculuğundan vaz geçmeyen sorumluluk sahibi tüm basın emekçilerimizi selamlıyorum." dedi.


DESTEK ALMADIĞI İDDİA EDİLEN ÇİFTÇİMİZE BU YIL 28.465 TL DESTEK ÖDENDİ
Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamada, çiftçiye 28.465 TL'lik destek verildiğini bildirdi. Yapılan açıklamada, harcamalar kalem kalem açıklandı.


Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

Fox Tv'de 26 Ocak 2021 tarihli Ana Haber Bülteninde, Bakanlığımızı karalamak, çiftçimizi mağdur göstermek adına; haberin doğruluğu ilkesi ile bağdaşmayacak, gerçeklikten uzak, doğruluğu teyit edilmemiş iddialar üzerine haber yapıldığı görülmüştür. Kamuoyunu doğru bilgilendirmek adına bu açıklamanın yapılmasına gerek görülmüştür.


Tarım ve Orman Bakanlığımız her zaman olduğu gibi, 2020 yılında da çiftçimize destek sağlamaya devam etmiştir. Çiftçilerimizin destek almadığı iddiasında bulunmak ya da bu yönde algı oluşturmaya çalışmak, akıl tutulmasından başka bir şekilde ifade edilemez.


Son olarak, İzmir'in Ödemiş ilçesinde F. S. Y. adlı bir çiftçimizle haber amaçlı röportaj yapan Fox Tv, sadece röportaj yapılan kişinin beyanlarını baz alarak, habercilik meslek etiğinin gereği olan araştırma, doğrulama esaslarını hiçe sayıp, ilgili kurumlardan teyit etmeden, çiftçilerimizin 2020 tarımsal desteklerini hala alamadığını iddia etti.

İŞTE KALEM KALEM HARCAMALAR
Fox tv'nin asılsız iddialar üzerine kurduğu haberin gerçekliği ise şöyle;
Üreticimiz F. S. Y.'in üzerine TR35…..88 işletme numarası ile 48 büyükbaş hayvanı kayıtlıdır ve mazot-gübre ve yem bitkileri desteğinden faydalandığı 43 dekar da arazisi bulunmaktadır. F. S. Y'ye 2020 yılında;
'Süt Desteği' için 15.328 TL,
'Buzağı Desteği' için 9.292 TL,
'Yem Bitkileri Desteği' için 3.153 TL,
'Mazot Gübre Desteği' için de 692 TL
olmak üzere TOPLAMDA 28.465 TL bitkisel ve hayvansal üretime yönelik destekleme ödemesi yapılmıştır. Ayrıca 2020 yılı Eylül ayı Süt Desteği kapsamında da 2.672 TL daha ödeme yapılacaktır.


Netice itibariyle hem üreticimizin hem de Fox Tv'nin 2020 yılı tarımsal desteklerinin hala alınmadığı iddiası gerçeği yansıtmamaktadır.
Diğer taraftan, yine ilgili kurumlara teyit ettirilmeden, doğruluğu sorgulanmadan haberde verilen bir başka iddia, Bakanlığımızın çiftçimizin, üreticimizin yanında olmadığı yönünde.


Oysaki; üreticimizin bulunduğu Gereli köyünde bitkisel üretime yönelik 185, hayvancılığa yönelik de 218 işletme bulunmaktadır. 2020 yılı içerisinde bu işletmelere toplam 997 ziyaret gerçekleştirilmiştir. Söz konusu üreticimiz F. S. Y'nin işletmesi de 2020 yılı içerisinde 4 defa ziyaret edilmiştir.
Bakanlık olarak üreticilerimize, yetiştiricilerimize sadece tarımsal destek ödemesi değil her alanda destek veriyor ve onları hiçbir zaman yalnız bırakmıyoruz. Pandemiye rağmen üreticilerimizle iç içe gönül gönüle olduk, bundan sonra da olmaya devam edeceğiz.


Habercilik etiği ile hiçbir şekilde bağdaşmayan, yalan üzerine kurulu, Bakanlığımızı ve hükümetimizi karalama maksadı ile yapıldığı aşikar olan bu haberin takdirini de kamuoyuna bırakıyoruz.


Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına dikkatinize sunarız…

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN