SON DAKİKA: Can Dündar itirafları ortaya çıktı: Suç işlediğini bile bile devlet sırrını ifşa etti

Son dakika haberi: Firari Can Dündar "siyasi ve askerlik casusluk" suçundan 18 yıl 9 ay, "silahlı terör örgütüne yardım etmek" suçundan da 7 yıl 21 ay olmak üzere toplamda 27 yıl 6 ay hapis cezası aldı. Dündar, bu suçları bilerek ve isteyerek işlediği ortaya çıktı. Kendi kitabında bu konuları anlatan Dündar, avukatının kendisine söylediklerini "Akın toplantıyı açarken net konuştu: ‘Devlet sırrını ifşa ağır ceza gerektiren bir suçtur. Tutuklama kaçınılmaz. Ben şahsen yayımlanmasına karşı değilim ama bu riskleri söylemekle yükümlüyüm. Bunu bilip düşünün’ dedi." ifadeleriyle anlattı. Bu sözler de Can Dündar'ın devlet sırlarını bilerek ve isteyerek ifşa ettiğini gözler önüne serdi. Dündar, ayrıca MİT Başkanı Hakan Fidan'a iftira atmayı planladığını da itiraf etti.

Giriş Tarihi 23 Aralık 2020, 16:10 Güncelleme 23 Aralık 2020, 16:52
SON DAKİKA: Can Dündar itirafları ortaya çıktı: Suç işlediğini bile bile devlet sırrını ifşa etti

İÇİNDEKİLER

İstanbul 14 Ağır Ceza Mahkemesi'nin 27 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdığı Can Dündar'a dair yeni bir detay daha ortaya çıktı. Dündar, ceza konusu olan haberi yayımlamadan önce avukatı tarafından "Devlet sırrını yayımlamak ağır cezalık suçtur" diye uyarılmış. Ancak Dündar buna rağmen haberi ve fotoğrafları yayımlamakta ısrar etmiş. Dündar, 2016 Mart ayında yayımladığı kitabında bu durumu kendi kaleminden itiraf etmiş…

AVUKATI: SUÇTUR, SAKIN YAYINLAMAYIN
Can Dündar kitabında görüntülerin gazetede yayımlanmasıyla ilgili süreçte neler yaşadıklarını şöyle anlatıyor: "Cumhuriyet'in avukat kadrosu, yılların deneyimiyle gazeteci dilinden anlardı.

Riskleri söyler kararı yazı işlerine bırakırlardı. Yine öyle yaptılar (avukat) Akın toplantıyı açarken net konuştu: 'Devlet sırrını ifşa ağır ceza gerektiren bir suçtur. Tutuklama kaçınılmaz. Ben şahsen yayımlanmasına karşı değilim ama bu riskleri söylemekle yükümlüyüm. Bunu bilip düşünün' (dedi.) Savunma ekibimizin deneyimli avukatı Bülent Utku'ya döndüm.

"Risk büyük Can, bence kullanmayın" dedi. Haber Koordinatörümüz Murat Sabuncu 7 Haziran seçimlerine bir hafta kala Cumhuriyet'e ve bana dokunamayacakları kanısındaydı…"

HAKAN FİDAN İFTİRASI
Can Dündar görüntüleri kendisine "solcu bir milletvekili arkadaşının" getirdiğini yazmasına rağmen gözaltına alındıktan sonra savcıya "Hakan Fidan'dan aldım" demeyi planladığını da yazıyor.

"Haberin kaynağını soracaklardı, Söylememe hakkımız vardı. Ama belki kaynağın 'cemaat' olmadığını söylemek işe yarardı. Benim daha iyi bir fikrim vardı. Çok üstüme gelirlerse "Görüntülerin bana flash disk içinde postalandığını söyleyip, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın göndermiş olabileceğinden şüphelendiğimi itiraf edecektim." Dündar bu fikrini avukatları tasvip etmediği için savcıya bu yönde ifade vermemiş.

NE OLMUŞTU?
MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin görüntü ve haber yayınladığı gerekçesiyle hakkında verilen 5 yıl 10 ay hapis cezası Yargıtay tarafından bozulan Can Dündar'ın yeniden yargılandığı davada karar açıklandı. Mahkeme sanık Can Dündar'ın 27 yıl 6 ay hapis ile cezalandırılmasına hükmetti.

Gazeteci Can Dündar Cumhuriyet Gazetesi'nde Genel Yayın Yönetmeni olduğu dönemde MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin gizli kalması gereken belge ve fotoğrafları aktardığı gerekçesiyle 'devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri temin etmek ve açıklamak' suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Kararı bozan Yargıtay, Dündar hakkında 'gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla temin etme' suçundan hüküm kurulması gerektiğine karar vermişti. Yargıtay'ın bozma kararının ardından Dündar'ın İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden yargılanmasına başlanmıştı.