Deprem haberleri ardı ardına geldi uzman isimden uyarı gecikmedi! "Yıkılma riski var"

Türkiye'de 24 Ocak 2020 tarihinde gerçekleşen Elazığ depreminin yaraları yeni yeni sarılırken aradan geçen dokuz ayın ardından bu kez ülkemizin Batı kıyısından üzücü bir haber geldi. 6.9 şiddetinde gerçekleşen İzmir depremindeki acı herkesi derinden üzdü. Tüm bunların ardından ise Türkiye'nin birçok noktasından farklı şiddetlerde deprem haberleri gelmeye devam etti. Son olarak ise Erciş ve Ağrı'da da deprem olmasının ardından uzman isim uyardı.

Giriş Tarihi 20 Aralık 2020, 00:01 Güncelleme 20 Aralık 2020, 00:01
Deprem haberleri ardı ardına geldi uzman isimden uyarı gecikmedi! Yıkılma riski var

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de 24 Ocak 2020 tarihinde gerçekleşen Elazığ depreminin yaraları yeni yeni sarılırken aradan geçen dokuz ayın ardından bu kez ülkemizin Batı kıyısından üzücü bir haber geldi.

6.9 şiddetinde gerçekleşen İzmir depremindeki acı herkesi derinden üzdü. Tüm bunların ardından ise Türkiye'nin birçok noktasından farklı şiddetlerde deprem haberleri gelmeye devam etti. Son olarak ise Erciş ve Ağrı'da da deprem olmasının ardından uzman isim uyardı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Onur Köse, 15 Aralık'ta kentte meydana gelen, 12 evde hasara yol açan 4.7 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi. Köse, "Bu bölge aslında deprem açısından riskli bir bölge. Bölgedeki 4 ve üzeri depremler aslında bunu hissettirmektedir" dedi.

TEDİRGİNLİK DEVAM EDİYOR


Van'da 15 Aralık'ta merkez üssü Tuşba İlçesi'ne bağlı Ermişler Mahallesi olan 4.7 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Yerin 9,2 kilometre derinliğinde olan depremde can kaybı yaşanmazken, merkez üssüne 1 kilometre uzaklıkta bulanan Karaağaç Mahallesi'nde bazı evlerin duvarlarında oluşan çatlaklar vatandaşları tedirgin etti.

Vatandaşlardan Sevdin Selek depremde büyük panik yaşadıklarını belirterek, "Merkez üssü bize 1 kilometre uzaklıktaki Ermişler Mahallesi'ydi fakat biz çok etkilendik. Bizim mahallede yaklaşık 12 evde hasar oluştu. Halen çok tedirginiz" diye konuştu.

"NİSAN AYINDA 4.7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDANA GELDİ"


Bölgede incelemelerde bulunan Van YYÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Onur Köse, bu bölgenin depremsellik açısından riskli olduğunu ve bölgedeki 4 ve üzeri depremlerin de bunu hissettirdiğini söyledi. Dr. Köse, "Bu bölgedeki depremlerin geçmişi sadece bu değil. Yine nisan ayında aynı yerde aynı bölgede 4.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

2016 ve 2015 yıllarında da aynı şekilde depremler meydana geldi. Bizim bulunduğumuz yer en son 4.7'lik depremin meydana geldiği Karaağaç Mahallesi. Bu bölge aslında riskli bir bölge.

Bölgedeki 4 ve üzeri depremler aslında bunu hissettirmektedir. Şu an bu mahallede 4.7'lik depremin getirdiği hafif hasarlar var ancak vatandaşlarımız burada tedirginlik yaşıyor" dedi.

'BURADA TARAMA ÇALIŞMASI YAPILMASI GEREKİYOR'


Bu bölgede olası 5.5 veya 6 büyüklüğünde meydana gelebilecek depremlerin önemli hasarlar oluşturabileceğini belirten Dr. Köse, ekiplerin burada tarama çalışması yapması gerektiğini belirterek şöyle konuştu:

"Burası aslından Van Gölü'ne göre yüksek bir noktada. Burası aslında 'sağlamdır, dağlık bir bölgedir' gibi bir ön yargı oluşabilir. Fakat buranın zeminini farklılaştıran özellikler var. Zayıf zemin özelliklerinin olduğu yerlerde depremler normalde olduğundan daha yıkıcı özellikler gösterebilmektedir.

Dolayısıyla buraların jeolojik etütlerinin bir kez daha gözden geçirilerek, vatandaşlarımızın kaygılarının giderilmesi sevindirici olacaktır. 4.7'lik depremde bu tür küçük hasarların meydana gelmesini aslında normal karşılıyorum.

Bu mahalledeki evlerin çoğu kerpiç yapılardır. Genellikle köşelerden veya duvarların orta kısmından ayrılmalar söz konusu. Burada 5.5 veya 6 büyüklüğünde depremlerin meydana gelmesiyle bu evlerin yıkılması söz konusu olabilir.

Bu açıdan ele aldığımızda son bir yıl içerisinde ülkemizdeki çeşitli üniversitelerin öğretim üyelerinden oluşan komisyonlar ve jeoloji mühendisleri odasının yapmış olduğu çalışmalar neticesinde bir fay yasası çıkarılmaya çalışılmaktadır. Bence devletimizin fay yasasına önemli bir destek sunması gerekiyor"