SON DAKİKA: Aydın Didim'de CHP'li belediye Rum Ortodoks kilisesinin 2 kapısına duvar ördü

Son dakika: Daha önce iş isteyen bir kadına tecavüz ettiği ve ilçedeki Medusa heykelini sevgilisinin şeklinde yaptırmasıyla gündem olan Aydın Didim'in CHP'li Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay bir kez daha tarih katliamıyla gündemde. Belediye, ilçedeki Rum Ortodoks kilisesinin 3 kapısından 2'sini duvar örerek kapattı. Üstelik bunu alkollü restorana ruhsat vermek için yaptı. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün şikayeti sonrası ise duvarlar kaldırıldı.

Giriş Tarihi 04 Aralık 2020, 11:29 Güncelleme 04 Aralık 2020, 11:47
SON DAKİKA: Aydın Didim’de CHP’li belediye Rum Ortodoks kilisesinin 2 kapısına duvar ördü

İÇİNDEKİLER

Didim'in Akbük Mahallesi'ndeki 150 yıllık Rum Ortodoks Kilisesi'nin 3 kapısından 2'si, eylül ayında, iddiaya göre alkollü restorana ruhsat verilmesi için Didim Belediyesi'nce tuğlayla örülerek kapatıldı.

SUÇ DUYURUSUNUN ARDINDAN DUVARLAR YIKILDI
Bunun üzerine İl Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Umut Tuncer, kilisenin Milli Emlak Müdürlüğü'nden Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tahsisini istedi. Yapılan tahsis işlemlerinden sonra kiliseyi inceleyen Tuncer, Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusunun ardından Rum Ortodoks Kilisesi'nin örülen 2 kapısı, Didim Belediyesi ekipleri tarafından geçen hafta içerisinde açılarak yeniden eski haline getirildi. Duvarların kaldırılmasıyla birlikte Aydın Vali Yardımcısı Rıza Dalan, Didim Kaymakamı Halil Avşar ile İl Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Umut Tuncer, kilisede incelemede bulundu.

"MİLET MÜZESİ'NİN ŞUBESİ OLACAK"
Tarihi tekrar canlandıracaklarını belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Umut Tuncer, "Rum Ortodoks Kilisesi önemli bir yapımızdır. Geçtiğimiz günlerde kilisenin kapılarına bir tahribat yapıldığını tespit etmiştik. Bu tahribatın, kim tarafından yapıldığının belli olması için Aydın Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştuk.

Adli süreç devam ediyor. Geçtiğimiz hafta içinde kilisenin kapılarına yapılan tahribat, Didim Belediyesi ekipleri tarafından ortadan kaldırıldı. Girişler, eski haline getirildi. Bölgenin turizme yapacağı katma değer konusunda Didim Kaymakamlığı ve STK'larla Aydın Valiliği bünyesinde bir çalışma yürütüyoruz.

Bölgeyi, Didim turizmine kazandırma noktasında bazı projelerimiz var. Kısa zamanda restorasyon çalışmasıyla tamamlanacak.

Burayı, Milet Müzesinin şubesi olarak değerlendirmeyi amaçlıyoruz.

Henüz karar kesinleşmiş değil; ancak yapının turizme kazandırılmasını düşünüyoruz" dedi.