Son dakika: RTÜK-Spotify anlaşması tamam: Spotify lisans alacak Türkiye'de temsilcilik açacak

Son dakika haberine göre, Spotify lisans alacak Türkiye'de temsilcilik açacak. Netflix ve Amazon Prime gibi şirketlerle anlaşma sağlanırken dünyaca ünlü dijital müzik platformu Spotify'a ise 72 saat süre verilmişti. Öte yandan küresel teknoloji devleri olarak adlandırılan Google, Facebook, Apple, Twitter, LinkedIn ve Netflix gibi kurumlar devletlere yılda yaklaşık 100-240 milyar dolar arasında bir kurumlar vergisi kaybı yaşatıyor.

Giriş Tarihi 13 Ekim 2020, 13:20 Güncelleme 07 Kasım 2020, 10:45
Son dakika: RTÜK-Spotify anlaşması tamam: Spotify lisans alacak Türkiye’de temsilcilik açacak

İÇİNDEKİLER

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), internet ortamında yayın lisansı olmadan yayın hizmeti yaptığını tespit ettiği internet sitelerine uyarı vermişti. Netflix ve Amazon Prime gibi şirketlerle anlaşma sağlanırken dünyaca ünlü dijital müzik platformu Spotify'a ise 72 saat süre verilmişti.



Türkiye'de temsilciliği bulunmayan İsveç merkezli şirketin Stockholm'deki birimiyle temasa geçen RTÜK yetkilileri firmadan olumlu geri dönüş aldı. Buna göre, Spotify yayın lisansını alacak. Türkiye'deki Pazar payını kaybetmek istemeyen Spotify ayrıca Türkiye'de temsilcilik de açacak.




VERGİ KAÇIRAN TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİ, DEVLETLERE YÜZLERCE MİLYAR DOLAR KURUMLAR VERGİSİ KAYBI YAŞATIYOR
Küresel teknoloji devleri olarak adlandırılan Google, Facebook, Apple, Twitter, LinkedIn ve Netflix gibi kurumlar devletlere yılda yaklaşık 100-240 milyar dolar arasında bir kurumlar vergisi kaybı yaşatıyor. Türkiye'den de milyarlarca liralık gelir elde eden bu şirketler vergiyi İngiltere, İrlanda ve ABD'de ödüyor. Bu konuda son ulaşılabilir veri 2016 yılına ait olsa da ABD çok uluslu şirketleri, yurt dışında 435 milyar dolar kâr elde etti. Bu kâr için ödedikleri vergi ise neredeyse sıfır.




FATURALAR İRLANDA'DAN KESİLİYOR
Türkiye'de Gelir İdaresi Başkanlığı, dijital hizmet vergisinin uygulamasına dair esasları belirledi. Türkiye'de elde edilen hasılatı 20 milyon liradan ve dünyadaki hasılatı 750 milyon euro veya muadili yabancı para karşılığı lira cinsi tutardan fazla olanlar, yüzde 7.5 oranında dijital hizmet vergisi mükellefi oldu. Ancak birçok şirket, hem Türkiye'de bir şirketi olmadığı için hem de gelirlerini yurt dışı üzerinden faturalandırdıkları için vergi ödemekten kaçıyor. Faturalar İrlanda gibi ülkelerden kesiliyor. Fransa ve Türkiye'nin getirdiği verginin benzerini İtalya, Avusturya, Polonya, Belçika, Çekya, Belçika, Macaristan, Slovenya ve İspanya da kesecek. Bu ülkeler de hazırlıklarını tamamladı.