CHP'li Yalova Belediyesi'ndeki vurgunda yeni gelişme! Vefa Salman’ın yakalama kararının çıkarılması istendi

CHP'li Yalova Belediyesi'nde "ihaleye fesat karıştırmak ve zimmet" suçlarından hakkında soruşturma başlatılan ve İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınan Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman’ın tutuklamasına yönelik yakalama kararının çıkarılması talep edildi.

Giriş Tarihi 11 Eylül 2020, 18:34 Güncelleme 11 Eylül 2020, 18:43
CHP’li Yalova Belediyesi’ndeki vurgunda yeni gelişme! Vefa Salman’ın yakalama kararının çıkarılması istendi

İÇİNDEKİLER

Yalova Belediyesi'nde "ihaleye fesat karıştırmak ve zimmet" suçlarından hakkında soruşturma başlatılan ve İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınan Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman'ın tutuklamasına yönelik yakalama kararının çıkarılması talep edildi.

"VEFA SALMAN İÇİN TUTUKLAMAYA YÖNELİK YAKALAMA KARARI ÇIKARILSIN"
Yalova Cumhuriyet Savcısı Ersin Selimefendigil; Yalova 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Vefa Salman'ın tutuklama talebinin reddi kararının kaldırılarak tutuklamaya yönelik yakalama kararının çıkarılmasını talep etti. Savcı Ersin Selimefendigil, aksi halde itirazının değerlendirilmek üzere dosyanın Yalova 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verilmesini istedi.

SANIK İFADELERİ VE MÜFETTİŞ RAPORU; VEFA SALMAN'IN TUTUKLANMASINA YÖNELİK TALEP YAZISINDA YER ALDI
Soruşturma kapsamında tutuklu yargılanan Yalova Belediyesi Eski Mali Hizmetler Müdürlüğü Harcama Belgeleri ve Ödeme Evrakları Sorumlusu Reşat Elgin ve müteahhit Bekir Bilgi ile sanık Yalova Belediyesi Eski Başkan Yardımcısı Halit Güleç'in şoförü Eyüp Akalın'ın ifadeleri; Vefa Salman'ın yeniden tutuklanmasına yönelik talep yazısında yer aldı.

"20 MİLYON 739 BİN 664 TL PARANIN ZİMMETE GEÇİRİLDİĞİ DÖNEMDE BELEDİYE BAŞKANI…"
Söz konusu yazıda; İçişleri Bakanlığı mülkiye müfettişleri tarafından Yalova Cumhuriyet Başsavcılığı'na 26 Şubat 2020 tarihinde gönderilen rapor da yer aldı.
Savcı Ersin Selimefendigil; sanık Vefa Salman'ın, Mali Hizmetler Müdürlüğü'nün yapmış olduğu tüm işlemleri gözetlemek ve denetlemekle yükümlü olduğunu, 2014-2020 yılları arasında sahte muhasebe fişi ve gönderme emri tanzim edilip, sahte belgelere istinaden toplam 20 milyon 739 bin 664 TL paranın zimmete geçirildiği dönemde belediye başkanı olduğuna dikkat çekti ve "Sanık Vefa Salman zimmet suçunun müşterek faili" ifadelerini kullandı.

"ZİMMET OLAYI 6 YIL GİBİ UZUN BİR ZAMAN DİLİMİNDE GERÇEKLEŞTİ"
Yalova Cumhuriyet Savcısı Ersin Selimefendigil'in; Yalova 2. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdiği yazı şöyle:
"Her ne kadar mahkemenizce sanık Vefa Salman'ın tutuklanma talebinin reddine karar verilmiş ise de;
1- Sanık Vefa Salman'ın 2014 yılında yapılan yerel seçimlerden sonra Yalova Belediye Başkanlığı görevine seçildiği, açığa alındığı 27 Şubat 2020 tarihine kadar görevini sürdürdüğü, zimmet olayının 6 yıl gibi uzun bir zaman diliminde gerçekleşmiş olduğu,

ELGİN: "HALİT GÜLEÇ, 'BUNLAR VEFA'NIN (VEFA SALMAN) BANA YIKTIĞI İŞLER, BELEDİYEYE ATTIĞI KAZIKLAR' DEDİ"
2- Sanık Reşat Elgin'in Yalova Cumhuriyet Başsavcılığı'nda alınan ifadesinde; "… paraları Halit Güleç'e verdiği zaman Halit Güleç yanında sekreteri Bahar Taşkömür ile başkanlık özel kaleminde çalışan Sabriye Karsan'ın da bulunduğunu, Halit Güleç'in bu parasal işlemleri Sabire Karsan ile hallettiğini, Vefa Salman'ın bu usulsüz ödemelerle ilgili olup olmadığını bilmediğini ancak Halit Güleç'in kendisine,'Bunlar Vefa'nın (Vefa Salman) bana yıktığı işler, belediyeye attığı kazıklar' dediğini, Vefa Salman'ın ödeme işlerine karışmadığını, direk Halit Güleç'i arayarak ona talimat verdiğini, kendisini aramadığını, 'Başkanın özel kaleminde çalışan Sabire (Sabire Karsan) genelde Halit Güleç'in yanında bulunuyordu, paranın bir kısmını Sabire'ye verdiğini görüyordum. Genel Sabire Karsan'ı çağırarak para veriyordu. Bu nedenle Vefa Salman'ın özel kalemde yapılan ödemelerden haberi olmuş olabilir' şeklinde beyanda bulunmuştur.

BİLGİ: "BU KADAR ÖDEME YAPILMIŞ İSE ONUN (VEFA SALMAN'IN) HABERİ OLMAMASI MÜMKÜN DEĞİLDİR'
3- Sanık Bekir Bilgi Yalova Cumhuriyet Başsavcılığı'nda alınan ifadesinde; 'Halit Güleç'in talimatıyla bir vakıf ile alacak takası yaptığını, bu vakfa yapılan ödemeden Vefa Salman'ın haberi olduğundan emin olduğunu… ancak diğer ödemelerde Vefa Salman'ın haberi olduğunu, Halit Güleç'ten duymadığını, ancak bu kadar ödeme yapılmış ise onun haberi olmaması mümkün değildir' şeklinde beyanda bulunmuştur.

AKALIN: "'ZARFI YALOVA HAYAT GAZETESİ VE BAŞKAN VEFA SALMAN'IN ESKİ GAZETE FİRMASI OLAN YALOVA GAZETESİ'NE BIRAK' DEDİLER"
4- Sanık Eyüp Akalan'ın Yalova Cumhuriyet Başsavcılığı'nda alınan ifadesinde; "… zaman zaman Halit Güleç'in, Reşat Elgin ile görüşerek talimat verdiğini, Reşat Elgin'i aradığı zaman 'Parayı Bahar'a (Halit Güleç yanında sekreteri Bahar Taşkömür) bırak' dediğini, belediyeye geldiklerinde Bahar'ın içi dolu poşet ile Halit'in odasına geldiklerini, daha sonra Yalova Gazetesi'ne bırakılmak üzere kendisine kapalı zarf verildiğini, zarfı Yalova Hayat Gazetesi ve başkan Vefa Salman'ın eski gazete firması olan Yalova Gazetesi'ne bırak' dediklerini, söz konusu zarfları götürüp gazetelere bıraktığını'şeklinde beyanda bulunmuştur.

"HALİT GÜLEÇ'İN İŞLEMLERİNDEN VEFA SALMAN'IN HABERİNİN OLMAMASI GİBİ BİR DURUMUN SÖZ KONUSU OLAMAZ"
5- Mülkiye müfettişleri tarafından Yalova Cumhuriyet Başsavcılığımıza gönderilen 26 Şubat 2020 tarihli raporda; "… Gerek müfettişliğimizce alınan ifadelerde, gerekse adli makamlarca alınan ifadelerde yapılan ödemelerin neredeyse tamamının Halit Güleç'in bilgisi ve onayı dahilinde yapıldığı, bu işlemlerle ilgili Halit Güleç'i görevlendiren ve birlikte çalıştıkları yaklaşık 6 yıllık süre göz önüne alındığında Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman'ın bu hususları bilmemesi gibi bir durumun söz konusu olamayacağı, yapılan ödemelerden Vefa Salman'ın haberinin olmaması gibi bir durumun söz konusu olamayacağı…" şeklindeki tespit yer almıştır.

"VEFA SALMAN'IN ÖDEMELERDEN VE ZİMMET OLAYINDAN HABERİNİN OLMAMASI HAYATIN OLAĞAN AKIŞINA AYKIRI…"
6- Sanık Vefa Salman'ın, Mali Hizmetler Müdürlüğü'nün yapmış olduğu tüm işlemleri gözetlemek ve denetlemekle yükümlü olduğu, 2014-2020 yılları arasında sahte muhasebe fişi ve gönderme emri tanzim edilip, sahte belgelere istinaden toplam 20 milyon 739 bin 664 TL paranın zimmete geçirildiği dönemde belediye başkanı olduğu,
Tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde, sanık Vefa Salman'ın ödemelerden ve zimmet olayından haberinin olmamasının hayatın olağan akışına aykırı olması, devletin Yalova halkına hizmet için gönderdiği paranın etkili ve ekonomik ve verimli bir şekilde elde edilmesi ve kullanılmasını sağlamakta, kayıp ve kötüye kullanımının önlenmesinden, mali kontrol ve yönetim sisteminin işleyişinin gözetilmesi ve izlenmesinden birinci derece sorumlu olduğu, 5018 sayılı kamu mali yönetimi ve kontrol kanunu 11. maddesindeki düzenleme karşısında su götürülmez gerçektir..

"SANIK VEFA SALMAN'IN ZİMMET SUÇUNUN MÜŞTEREK FAİLİ"
Sanık Vefa Salman'ın zimmet suçunun müşterek faili olduğu, yani zimmet suçunun işlenmesine kasten göz yumduğu hususunda kuvvetli suç şüphesi gösteren olguların varlığı, atılı suçun vasıf ve mahiyeti, cezanın yasadaki üst haddi, zimmetine geçirildiği iddia edilen miktarlar, zimmet olayının sanığın belediye başkanlığı yaptığı dönemde, uzun bir zaman diliminde gerçekleşmiş olması, henüz dinlenmemiş tanıklar üzerinde baskı kurma ve yargılamanın ilerleyen aşamalarında kaçma ihtimali birlikte değerlendirildiğinde tutuklama kararının reddine karar verilmesinin yerinde olmadığı..

"TUTUKLAMA TALEBİNİN REDDİ KARARI KALDIRILMALI…"
Açıklanan nedenlerle tutuklama talebinin reddi kararının kaldırılarak tutuklamaya yönelik yakalama kararının çıkarılması, aksi halde itirazımızın değerlendirilmek üzere dosyanın Yalova 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verilmesi kamu adına talep olunur."

VEFA SALMAN HAKKINDA YURT DIŞINA ÇIKIŞ YASAĞI BULUNUYOR
Yalova 2. Ağır Ceza Mahkemesi; 4 Eylül 2020 tarihinde tutuklanması talep edilen Yalova Eski Belediye Başkanı Vefa Salman'ın tutuksuz yargılanmasına karar vermişti. Mahkeme, Vefa Salman hakkında yurt dışı çıkış yasağının yeterli olacağı, bu nedenle iddia makamının tutuklama talebinin reddine karar verdi. Duruşma; 9 Aralık 2020 tarihine ertelendi.

VEFA SALMAN'IN 'ZİMMET' SUÇUNU İŞLEDİĞİ İFADE EDİLİYOR
Yalova Belediyesi'nde "ihaleye fesat karıştırmak ve zimmet" suçlarından hakkında soruşturma başlatılan ve İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınan Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman sanık olarak yargılanıyor. İddianamede; Vefa Salman'ın "zimmet" suçunu işlediği, Türk Ceza Kanunu'nun 251/1 maddesi delaletiyle 247/1-2, 43/1, 53 maddelerinden yargılanacağı ifade edildi.

SALMAN'IN 5 YILDAN 12 YILA KADAR HAPİSLE CEZALANDIRILMASI İSTENİYOR
İddianamede; 2014-2020 yılları arasında 555 işlemde toplam 20 milyon 739 bin 664 TL usulsüz ödeme yapıldığı bildirildi. İddianamede; Vefa Salman'ın, zimmet suçlamasıyla 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezalandırılması istendi.

34 SANIK YARGILANIYOR
Yalova Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında "ihaleye fesat karıştırmak ve zimmet" suçlarından soruşturma başlatılan ve tutuklu yargılanan Yalova Eski Belediye Başkan Yardımcısı Halit Güleç'in de bulunduğu 34 sanık yer alıyor. Halit Güleç de, İçişleri Bakanlığı'nca görevden uzaklaştırılmıştı.

YALOVA BELEDİYESİ'NDE ÇALIŞAN 14 KİŞİ YARGILANIYOR
Soruşturma kapsamında Yalova Belediyesi'nde çalışan 14 kişi sanık olarak yargılanıyor. Yalova Belediyesi Eski Başkan Yardımcısı Halit Güleç, Halit Güleç'in sekreteri Bahar Taşkömür, Mali Hizmetler Müdürlüğü Harcama Belgeleri ve Ödeme Evrakları Sorumlusu Reşat Elgin ve Mali Hizmetler Müdürü Şenay Reyhan Kaş tutuklu bulunuyor.