Suriye İdlib şehitleri isimleri ve memleketleri! 5 Mart İdlib son dakika şehit olan askerler rütbeleri nedir?

Bahar Kalkanı Harekatı'nda rejim güçlerinin açtığı ateş sonucu 2 asker şehit oldu, 6 asker yaralandı. Milli Savunma Bakanlığı (MSB), harekatta şu ana kadar 3 bin 138 rejim unsurunun etkisiz hale getirildiğini duyurdu. İdlib'te şehit olan askerlerimizin isimleri, rütbeleri ve memleketleri belli olmaya başladı. İdlib şehitleri isimleri ve memleketleri hakkındaki son haberler takvim.com.tr'de. Harekâtın başlangıcından bu yana; 3 uçak, 8 helikopter, 3 İHA, 151 tank, 47 top/obüs, 52 ÇNRA, 8 hava savunma füze sistemi, 12 tanksavar silahı, 4 havan, 24 zırhlı araç, 27 zırhlı muharebe aracı, 34 silahlı pikap, 60 askeri araç ve 10 mühimmat deposu imha edilmiş, 3 bin 138 rejim unsuru da etkisiz hale getirilmiştir.

Giriş Tarihi 05 Mart 2020, 09:30 Güncelleme 05 Mart 2020, 09:30
Suriye İdlib şehitleri isimleri ve memleketleri! 5 Mart İdlib son dakika şehit olan askerler rütbeleri nedir?

İÇİNDEKİLER

5 Mart İdlib son dakika şehit olan askerler rütbeleri ve şehit isimleri memleketleri hakkında detaylar gelmeye başladı. Milli Savunma Bakanlığı'ndan (MSB) yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: ''Bahar Kalkanı Harekat alanında bulunan unsurlarımıza rejimin açtığı ateş sonucu 2 kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, 6 kahraman silah arkadaşımız da yaralanmıştır. Bölgede tespit edilen hedefler derhal ateş altına alınmıştır. Hedefler vurulmaya devam edilmektedir. Suriye İdlib şehitleri isimleri ve memleketleri açıklanır açıklanmaz takvim.com.tr'de

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ

Suriye İdlib'de 2 asker şehit oldu, 6 asker yaralandı.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan (MSB) yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

''Bahar Kalkanı Harekat alanında bulunan unsurlarımıza rejimin açtığı ateş sonucu 2 kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, 6 kahraman silah arkadaşımız da yaralanmıştır. Bölgede tespit edilen hedefler derhal ateş altına alınmıştır. Hedefler vurulmaya devam edilmektedir.

''ŞEHİTLERİMİZİN KANINI YERDE BIRAKMADIK, BIRAKMAYACAĞIZ''

Hayatını kaybeden aziz şehitlerimize Allah'tan rahmet, kederli ailelerine, TSK ile asil milletimize başsağlığı ve sabır, yaralı personelimize acil şifalar dileriz. Şehitlerimizin kanını hiçbir zaman yerde bırakmadık, bundan sonra da bırakmayacağız!

''3 BİN 138 REJİM UNSURU ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ''

Harekâtın başlangıcından bu yana; 3 uçak, 8 helikopter, 3 İHA, 151 tank, 47 top/obüs, 52 ÇNRA, 8 hava savunma füze sistemi, 12 tanksavar silahı, 4 havan, 24 zırhlı araç, 27 zırhlı muharebe aracı, 34 silahlı pikap, 60 askeri araç ve 10 mühimmat deposu imha edilmiş, 3 bin 138 rejim unsuru da etkisiz hale getirilmiştir.

Operasyonlarımız, Mehmetçiğe ve masum sivillere uzanan kanlı eller kırılana dek devam edecektir.''

SİLİNDİR GİBİ GEÇTİK

BİR İHA, 6 tank, 5 obüs, 2 hava savunma füze sistemi enkaza çevrildi.

BİRÇOK askeri üs tahrip edildi.

SON 24 saatte Esad'ın ordusundan etkisiz hale getirilen asker sayısı da 327'ye yükseldi. Bayraktar TB2'lerden oluşan SİHA sürüsü, TSK'nın elektronik harp sistemlerince desteklendi. Rusya'nın kurduğu hava savunma sistemini de delip geçti.

ALBATROS'U DÜŞÜRDÜK

Bahar Kalkanı'nda dün rejime ait L-39 (Albatros) tipi bir uçak düşürüldü


REJİM ARTIK KALAMAZ

ABD'nin BM Temsilcisi Craft, Hatay'dan ilan etti: Artık yeter. Rejim çok uzun süredir saldırıyor. Esad artık varlığını sürdüremez.

NOTLAR

TBMM, İdlib operasyonunu kapalı oturumda ele aldı.
MÜLTECİLERİN arasına karışan 9 PKK ve FETÖ üyesi sınırda yakalandı.
AP ESKİ TÜRKİYE RAPORTÖRÜ KATİ PİRİ: AB, Türkiye'ye verdiği sözü tutmadı.
İNGİLTERE DIŞİŞLERİ BAKANI RAAB: Türkiye'yi destekliyoruz.
AVUSTURYA: Ankara ile göç anlaşmasını uzatalım.

SAHADA MASADA GÜÇLÜYÜZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan AK Parti MYK'nın gündemi İdlib'deki hain saldırı ve mültecilerin sınırlara akını oldu. Erdoğan'ın toplantıda kurmaylarına "Mesele para meselesi değil. Güvenli bölge oluşturulması gerekiyor. Dediklerimizi yapsalardı bu kadar büyük göç olmayacaktı. Bu kadar yükü de kaldırmayacaktık. Türkiye bu kadar para harcamayacaktı. Biz bugüne kadar sözümüzü tuttuk. Bizim kapıları açacağımıza inanmadılar. Şimdi telefon üstüne telefon ediyorlar. Biz hiçbir mülteciyi zorla göndermiyoruz" dediği ifade edildi. Erdoğan, sahada ve masada Türkiye'nin çok güçlü olduğunu söyledi.

HATAY UYARISI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında konuştu. "İdlib'den geri çekilirsek elinde sonunda Hatay'dan olmamız kaçınılmazdır. Böyle olursa Suriye'deki kaosun Anadolu'ya ithali de mukadderdir. Hatay on yıllardır Suriye haritalarında açıkça gösterilmiştir. Şimdi 'Çalınan şehir Hatay' diye haberler yapılmaktadır" dedi.

AKINCI DARBESİ

Türkiye, İdlib'de şehit edilen 36 kahramanın intikamını misliyle alıyor. Esad rejimine ait 2 adet S-24 savaş uçağı, SİHA'larca düşürülmüştü. Eli kanlı rejim askerleri, dün de İdlib'de sivillerin üzerine bomba yağdırdı. Ama kısa süre sonra, karşılığını aldı.

Milli Savunma Bakanlığı, "Rejime ait bir L-39 tipi savaş uçağı düşürülmüştür" açıklamasını yaptı. L-39 uçağının Adana İncirlik'ten havalanan Akıncılar Filoya ait F-16'lar tarafından vurulduğu öğrenildi. Operasyonlarda 9 tank, 2 obüs, 6 ÇNRA ve 2 askeri aracın imha edildi. 327 rejim askeri de etkisiz hale getirildi.

ESAD'IN SONU GELDİ

ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Kelly Craft ve ABD Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Hatay sınırında incelemelerde bulundu. Kelly Craft, "Esad rejiminin çok uzun süredir devam eden saldırıları var. Esad rejimi artık varlığını sürdüremez" dedi. Jeffrey ise "Şu tepelerin üzerinde Türk ordusu bir insanlık felaketini engellemek için savaşıyor. Biz destek olmak için çalışıyoruz" açıklamasını yaptı.

NATO'nun 5. maddesi nedir?

Son dakika haberine göre İdlib'de Esed rejiminin alçak saldırısında 33 askerimiz şehit oldu. Saldırının ardından NATO'nun 5. maddesi yeniden gündeme geldi. 5. maddeye göre, NATO ülkesine saldırı olduğu takdirde, bu saldırı tüm birliğe yapılmış sayılıyor. Peki Türkiye NATO'nun 5. maddesini işletme hakkına sahip mi? NATO'nun 5. maddesinde hangi ifadeler yer alıyor? İşte merak edilen sorunun yanıtı.

İdlib'de Esed rejiminin alçak saldırısında 33 askerimiz şehit oldu. Saldırının ardından NATO'nun 5. maddesi yeniden gündeme geldi. 5. maddeye göre, NATO ülkesine saldırı olduğu takdirde, bu saldırı tüm birliğe yapılmış sayılıyor.

NATO Antlaşması'nın 5. maddesi şöyle:

"Taraflar, Kuzey Amerika'da veya Avrupa'da kendilerinden birine ya da daha fazlasına yöneltilecek silahlı bir saldırının, hepsine yönelmiş bir saldırı olarak değerlendirileceği ve eğer böyle bir saldırı olursa, BM Yasası'nın 51'inci Maddesi'nde tanınan bireysel ya da kollektif öz savunma hakkını kullanarak herbirinin, Kuzey Atlantik bölgesinde güvenliği sağlamak ve korumak için bireysel olarak ve diğerleri ile uyum içinde, silahlı güç kullanımı da dahil olmak üzere gerekli görülen eylemlerde bulunarak, saldırıya uğrayan Taraf ya da Taraflar'a yardımcı olacakları konusunda anlaşmışlardır. Böylesi herhangi bir saldırı ve bunun sonucu olarak alınan bütün önlemler derhal Güvenlik Konseyi'ne bildirilecektir. Güvenlik Konseyi, uluslararası barış ve güvenliği sağlamak ve korumak için gerekli önlemleri aldığı zaman, bu önlemlere son verilecektir."

İDLİB NEREDE?

İdlib veya İdlip, Suriye'nin kuzeybatısında bulunan ve aynı isimli yönetim bölgesinin merkezi olan şehir. Halep'e 60 km uzaklıktadır.Bulunduğu ilin Türkiye'ye (Hatay iline) de toprak komşuluğu vardır. Bu nedenle Hatay ve Kilis gibi güney illerle benzerlikler gösterir.

Oldukça eski bir yerleşim alanı olan şehir yakınlarında pek çok eski şehir kalıntısı vardır. Bunlardan Ebla antik kenti, bir zamanlar bölgede önemli bir merkezdi.

Şehrin ekonomisi tarıma dayanır ve Suriye'nin önemli tarım merkezlerinden birisidir. Özellikle de zeytin üretimi yapılmaktadır. İdlib zeytin, pamuk, buğday ve meyve, özellikle kiraz için önemli bir üretim merkezidir. Diğer başlıca ürünlerinde badem, susam, incir, üzüm ve domates içerir. 1995 yılında çeşitli narenciye kırpma ile ekili yaklaşık 300 hektar alan vardı.

2011'de Suriye İç Savaşı'nın başlamasından bu yana, şehir asi milislerin eline geçti ve 2017'de Suriye Kurtuluş Hükümeti'nin merkezi oldu. İdlib Valiliği'ni Tahrir el-Şam ile birlikte kontrol etmektedir.

İDLİB

İdlib veya İdlip, Suriye'nin kuzeybatısında bulunan ve aynı isimli yönetim bölgesinin merkezi olan şehir. Halep'e 60 km uzaklıktadır.Bulunduğu ilin Türkiye'ye (Hatay iline) de toprak komşuluğu vardır. Bu nedenle Hatay ve Kilis gibi güney illerle benzerlikler gösterir. Oldukça eski bir yerleşim alanı olan şehir yakınlarında pek çok eski şehir kalıntısı vardır. Bunlardan Ebla antik kenti, bir zamanlar bölgede önemli bir merkezdi.

Şehrin ekonomisi tarıma dayanır ve Suriye'nin önemli tarım merkezlerinden birisidir. Özellikle de zeytin üretimi yapılmaktadır. İdlib zeytin, pamuk, buğday ve meyve, özellikle kiraz için önemli bir üretim merkezidir. Diğer başlıca ürünlerinde badem, susam, incir, üzüm ve domates içerir. 1995 yılında çeşitli narenciye kırpma ile ekili yaklaşık 300 hektar alan vardı.