Koronavirüs vakası korkunç boyutlara ulaştı! Ölenler yakılıyor!

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan Koronavirüs, korkutucu boyutlara ulaştı. Edinilen son dakika haberlerine göre, Çin hükümeti Koronavirüs nedeniyle ölenlerin net sayısını açıklamıyor. Hatta cesetler kayıtlara geçmesin diye yakıldığı ifade edildi. Öte yandan Reuters’in yayınladığı görüntülerde insanların karaborsaya düşen maskeler nedeniyle daha önce kullandıklarını dezenfekte etmek için buhara tuttukları görülüyor.

Giriş Tarihi 31 Ocak 2020, 11:34 Güncelleme 31 Ocak 2020, 11:42
Koronavirüs vakası korkunç boyutlara ulaştı! Ölenler yakılıyor!

İÇİNDEKİLER

Dünyayı korkutan koronavirüsü ile ilgili son dakika gelişmeleri gelmeye devam ediyor. Çinli yayın kuruluşları, hükümetin gerçek rakamları gizlediğini ve cesetlerin kayıtlara geçmeden yakıldığını duyurdu.

Vuhan'da başlayıp şu ana kadar 22 ülkede binlerce kişiye ulaşan koronavirüs ile ilgili şüpheler sürekli artıyor. Toplu ölümlerin başlamasıyla birlikte şeffaflık sözü vererek bilgileri paylaşacağını aktaran Çin hükümetinin, gerçek rakamları açıklamadığı iddia edildi.

Çince haber sitesi "Initium", Vuhan'daki ölü yakma merkezlerinde çalışan kişilerle yaptığı röportajları yayınladı. Krematoryum merkezi çalışanları "Hastanelerden getirilen çok sayıda ceset resmi kayıtlara dahi eklenmeden yakılıyor" diye konuştu.

Çin'de görev yapan uluslararası yayın kuruluşlarının muhabirleri de "Bu yüzden Çin'in dünyayla neler paylaştığı konusunda şüpheci olmanın sebepleri var, çünkü virüsle ilgili bazı şeyler hakkında daha şeffaf olsalar da diğer yönlerden güvenilmez olmaya devam ediyorlar. Gerçek rakamlar açıklananın çok üzerinde" diye konuştu.

Türkiye gazetesinin haberine göre; Çin'in artan hasta sayısını karşılayacak yatak ve personel kapasitesinin olmadığını öne süren yerel medya, olayların dünyada duyulmasıyla birlikte hastane yapım şovunun sahneye konulduğunu ve 24 saat canlı yayınla algı operasyonu yapıldığını iddia etti.

Bu arada Çin Komünist Partisi, koranavirüsle ilgili konuşulmaması yönünde halka yönelik baskılarını sürdürüyor. Bu yüzden olan biten birçok şeyin belki de hiç ortaya çıkmayabileceği endişesi yaşanıyor.

BİLANÇO AĞIR
Koronavirüs Çin'e yayıldı
50 milyon kişi Karantinada

Ulusal Sağlık Komisyonu'ndan yapılan açıklamaya göre, ülke genelinde etkili olan 2019-nCoV salgını nedeniyle 213 kişi yaşamını yitirdi.

Virüs bulaşan kişilerin sayısı 1527'sinin durumu ağır olmak üzere, 9 bin 692'ye çıktı. Virüsten etkilenme durumu şüpheli olanların sayısı ise 15 bin 238'e ulaştı. Bugüne kadar toplam 171 kişi de iyileşerek taburcu edildi.

VAKA SAYISI ÇOK
Şimdiden SARS'ı geçti Dünya Sağlık Örgütü koronavirüs vakası ölüm oranını yüzde 2 olarak açıkladı.

Vuhan'da ise bu oran yüzde 5.5. 2002-2003 yılları arasında ortaya çıkan ve Çin menşeli olan SARS 29 ülkeye yayılmıştı. 8.096 kişiye bulaştı ve 774 kişi öldü.

(Ölüm oranı yüzde 9.6) SARS'ın Çin anakarasında 5.237 kişiye bulaştığı düşünülürse, koronavirüs 7.921 vaka ile SARS'ı şimdiden geçti. MERS ise, 2012 yılında 2.494 kişide görülmüş ve 858 kişi hayatını kaybetmişti. (Ölüm oranı yüzde 34.4)

SOKAĞA ÇIKAN YOK
Çin'den dönen Türkler, bölgedeki virüs endişesini anlattı. Maskesiz kimsenin dışarı çıkmadığını anlatan yolcular, adeta hayalet şehirlerin oluştuğunu söyledi.

Çin'den bir ay erken dönen Erdal Çevik, "Kimse dışarıya çıkmıyor. Bir haftadır biz de otelden çıkmadık" dedi.

Öte yandan Çin'de maske stoğu tükendi. Çin hükümeti Türkiye'ye sattığı maskeleri geri istedi. Karaborsaya düşen maskeler nedeniyle maskeyi buharlaştırarak tekrar kullanmaya başladılar.

Çin'i etkileyen ve dünyaya yayılan virüsle ilgili şu ana kadar bir aşı geliştirilemedi. 50 milyona yakını karantina altında olan Çin'de insanlar kendilerini korumak için yeni yöntemler geliştiriyor.

MASKELERİ BUHARLAŞTIRIP KULLANIYORLAR
Sosyal medyada paylaşım rekoru kıran bu görüntüler Hong Kong'da bir gencin virüsle mücadelesinde yaptıklarını gösteriyor.

Salgından korunmak isteyenler kullandıkları cerrahi yüz maskelerini dezenfekte etmek için bir wok tava içerisinde buharlaştırmaya çalışıyor.