1 Ocak 2020 yılbaşı tatili kaç gün? 31 Aralık okullar tatil mi? MEB’den 31 Aralık açıklaması…

1 Ocak 2020 yılbaşı tatili kaç gün? Sorusu oldukça fazla sorulmaya başlandı. Bu bağlamda yılbaşı tatilinde Salı günü dikkat çekiyor. Pazartesi günü resmi tatil olması halinde planlarını ona göre şekillendirmek isteyen vatandaşlar, 31 Aralık 2019 okul var mı sorusuna yanıt arıyor. Yılın ilk günü 1 Ocak resmi tatil günü. Öncesinde de ne yarım gün ne de tam gün resmi tatil yok. 1 Ocak Çarşamba günü ise eğitime 1 gün ara verilecek. Yılın ilk günü 1 Ocak resmi tatil günü. Öncesinde de ne yarım gün ne de tam gün resmi tatil yok. Peki 1 Ocak 2020 yılbaşı tatili kaç gün? İşte MEB’den 31 Aralık açıklaması…

Giriş Tarihi 10 Aralık 2019, 17:12 Güncelleme 10 Aralık 2019, 17:13
1 Ocak 2020 yılbaşı tatili kaç gün? 31 Aralık okullar tatil mi? MEB’den 31 Aralık açıklaması…

İÇİNDEKİLER

31 Aralık okullar tatil mi sorusunun cevabı MEB tarafından yanıtlandı. Yılbaşı tatili sabırsızlıkla beklenirken yılın ilk gününün Çarşambaya denk gelmesi sebebiyle 31 Aralık Salı, ve 1 Ocak Çarşamba tatili hem öğrenciler hem de veliler tarafından araştırılıyor. Peki, 31 Aralık 2019 Salı günü okullar tatil olacak mı? Yılbaşı tatili kaç gün? Yılbaşı, herhangi bir takvime göre içinde bulunulan yılın bitimi ve yeni yılın başlangıcıdır. Dünyada en yaygın kullanılan takvim olan Miladi (Gregoryen) takvimini kullanan ülkelerde 31 Aralık'ı 1 Ocak'a bağlayan gece yılbaşı gecesi veya yılbaşı akşamı olarak adlandırılır.

YILBAŞI KAÇ GÜN TATİL?

Yılın ilk günü 1 Ocak resmi tatil günü. Öncesinde de ne yarım gün ne de tam gün resmi tatil yok. Her yıl olduğu gibi bu yıl da hem çalışanlar hem de öğrenciler 1 gün tatil yapacak.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYI TIKLAYINIZ

PAZARTESİ GÜNÜ BANKALAR, POSTANELER AÇIK MI?

31 Aralık Salı günü, resmi tatil olmaması dolayısıyla piyasa normal işleyişini sürdürecek. 1 Ocak Çarşamba gününün yılbaşı dolayısıyla resmi tatil olması dolayısıyla banka şubelerinin tamamı kapalı olacak. İnternet üzerinden gerçekleştirilecek olan EFT işlemleri ise bir sonraki mesai gününde işleme alınacak. Dolayısıyla hesap işlemleri ve ödemelerin aktarılması, 2 Ocak Perşembe günü saat 08.00 itibariyle gerçekleştirilebilecek.

VATANDAŞIN YILBAŞI TERCİHİ: P.T.T.

Bu yıl 31 Aralık'ın Salı gününe denk gelmesiyle, dört gün tatil yapmak isteyenler şimdiden plan yapmaya başladı. Sahil kentleri ve kayak merkezleri başta olmak üzere bir çok tatil beldesinde oteller doldu. 2019'a eğlenerek girmek isteyen vatandaşların bir çoğu tatil hazırlığı yaparken kimi vatandaşlar ise "Bu yılbaşı da 'PTT' pijama, terlik, televizyon" formülünü uygulayacak.

YILBAŞI NEDİR?

Yılbaşı, herhangi bir takvime göre içinde bulunulan yılın bitimi ve yeni yılın başlangıcıdır. Dünyada en yaygın kullanılan takvim olan Miladi (Gregoryen) takvimini kullanan ülkelerde 31 Aralık'ı 1 Ocak'a bağlayan gece yılbaşı gecesi veya yılbaşı akşamı olarak adlandırılır.

Pek çok kültürde yılbaşı gecesi, özel olarak hazırlanmış yiyecekler ve içecekler tüketilerek, çeşitli eğlenceler düzenlenerek geçirilir.

DÜNYADA YILBAŞI

– 1 Ocak: Türkiye dâhil, dünyadaki çoğu ülke tarafından kullanılan Miladi-Gregoryen takvime göre yılın ilk günü.

– Hicri Takvimde yılbaşı Muharrem ayının 1'inde gerçekleşir. Hicri Takvim bir Ay takvimi olduğundan 354 güne denk gelir, dolayısıyla Miladi takvime göre yılbaşı her yıl 11 gün önce gerçekleşir. Böylece 2008 yılında Miladi yıl boyunca Hicri takvimde iki adet yılbaşı gerçekleşmiştir.

– Roşaşana (İbranice yeni yıl): Musevi yılbaşıdır. Hamursuz Bayramı'ndan 163 gün sonra kutlanır.

– Doğu Ortodoks Kilisesi'nde yılbaşı 1 Ocak kutlanır ( Hz. İsa'nın doğum günü 7 Ocak ). Ancak en büyük 12 Doğu Ortodoks Kilisesinin sekizi, iki tarihin aynı güne geldiği Güncellenmiş Jülyen Takvimini benimsemişlerdir (Bulgaristan, Kıbrıs Cumhuriyeti, Mısır, Polonya, Romanya, Suriye, Türkiye ve Yunanistan). Gürcistan, İsrail, Rusya ve Sırbistan Ortodoks Kiliseleri ise Jülyen Takvimi kullanmaya devam ederler.

– Çin yılbaşı her yıl ilk kameri ayınının yeni Ay gününde kutlanır, ki bu da kabaca ilkbahara denk gelir. Tam tarihi, Miladi takvime göre 21 Ocak ile 21 Şubat arasına düşer. Çin'de yılın en önemli bayramı konumundadır.

– İran takviminde yılbaşı Norous (Nevruz) olarak anılır ve ilkbaharın başında kutlanır (20 veya 21 Mart).

– Tayland, Kamboçya ve Laos'da yılbaşı 13 Nisan'dan 15 Nisan'a kadar kutlanır. Özellikle Tayland'da bu kutlama su dökerek gerçekleşir.