Son dakika: Libya ile yapılan mutabakat bugün TBMM'de oylanacak

Son dakika haberi... Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Bugün Gazi Meclisimizde oylanacak bu tarihi anlaşma ile Doğu Akdeniz’de kazanan barış, Türkiye ve Libya kardeşliği olacaktır. Ülkemize yönelik tehditler göz önüne alındığında NATO'nun güvenlik kodlarının güncellenmesi kaçınılmazdır.

Giriş Tarihi 05 Aralık 2019, 11:38 Güncelleme 05 Aralık 2019, 13:57
Son dakika: Libya ile yapılan mutabakat bugün TBMM’de oylanacak

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, (Libya ile imzalanan Münhasır Ekonomik Bölge Anlaşması) "Bugün Gazi Meclisimizde oylanacak bu tarihi anlaşma ile Doğu Akdeniz'de kazanan barış, Türkiye ve Libya kardeşliği olacaktır. Ülkemize yönelik tehditler göz önüne alındığında NATO'nun güvenlik kodlarının güncellenmesi kaçınılmazdır." dedi.



NATO'DA GÜNCELLEME ŞART
Oktay açıklamalarına şöyle devam etti: Ülkemize yönelik tehditler göz önüne alındığında NATO'nun güvenlik kodlarının güncellenmesi kaçınılmazdır.

ANLAŞMAYA NEDEN GEREK DUYULDU?
Anlaşmayla, Doğu Akdeniz'deki kıta sahanlığının daraltılması, deniz yetki alanlarının belirlenmesi ve Türkiye ile Libya arasındaki ilişkilerin ve iş birliğinin daha güçlendirilmesi amaçlanıyor.

Anlaşmada, Doğu Akdeniz'de iki ülkenin de uluslararası hukuktan doğan haklarının altı çizildi, deniz yetki alanlarının da uluslararası hukuk çerçevesinde belirlendiği belirtildi.

Mutabakat metninde kıta sahanlığının ve ekonomik bölge sınırlarının da tek tek koordinatları belirlendi.

Türkiye, anlaşmada Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) hariç tüm ülkelerle diplomatik görüşmelere devam edeceğine vurgu yaptı.

Anlaşma Genel Kurul'da onaylandıktan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasına sunulacak.