15 Temmuz'da Ömer Halisdemir nasıl şehit oldu, mezarı nerede? Ömer Halisdemir kimdir, nereli, kaç yaşında?

Ömer Halisdemir kimdir? Arama motorunda yoğun olarak araştırılıyor. Ömer Halisdemir, 15 Temmuz hain darbe girişiminin seyrini değiştiren ve kendi canını vatan uğruna veren şehit olarak hafızalara kazındı. Piyade Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Halisdemir şehit olduğu günün yıl dönümünde gömütına çeşitli yerlerden gelen Türk milleti tarafından anılıyor. Kahramanlık örneği ile tarihe geçen Ömer Halisdemir kimdir, nasıl şehit oldu? Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Halisdemir, 20 Şubat 1974 tarihinde Niğde'nin Bor ilçesinde dünyaya geldi. Yedi çocuklu bir aileden gelen Ömer Halidemir, Bor ilçesinin Çukurkuyu beldesinde çocukluğunu geçirdi. Peki Ömer Halisdemir kimdir, nereli, kaç yaşında? 15 Temmuz'da Ömer Halisdemir nasıl şehit oldu, mezarı nerede?

Giriş Tarihi 15 Temmuz 2019, 15:50 Güncelleme 15 Temmuz 2019, 16:14
15 Temmuz’da Ömer Halisdemir nasıl şehit oldu, mezarı nerede? Ömer Halisdemir kimdir, nereli, kaç yaşında?

İÇİNDEKİLER

Ömer Halisdemir kimdir, nereli, kaç yaşında? 15 Temmuz'da Ömer Halisdemir nasıl şehit oldu, mezarı nerede? 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilmek istenen hain darbenin seyrini attığı kurşunla değiştiren ve Türk halkının kahramanı olarak görülen Ömer Halisdemir'in doğum tarihi, nereli olduğu, yaşı ve rütbesi merak ediliyor. 15 Temmuz gecesinde direnişin sembolü haline gelen ve gelen emir doğrultusunda canını ortaya koyarak darbenin seyrini değiştiren Ömer Halisdemir'in hayatı araştırılıyor. Şehit Ömer Halisdemir'in mezarına Türkiye'nin çeşitli yerlerinde ziyaretçiler geliyor. Peki Ömer Halisdemir kimdir, nasıl şehit oldu? diye merak ediyorsanız yanıtı haberimizde..


ÖMER HALİSDEMİR KİMDİR?

Ömer Halisdemir, 1974 yılında Niğde'nin Bor ilçesine bağlı Çukurkuyu Kasabasında dünyaya geldi. Halisdemir, çocukluğunu Niğde'nin Çukurkuyu Kasabasında geçirmiştir. Şehit Halisdemir, okul sonralarında bir dönem Çukurkuyu'da çobanlık yaptı.Yedi çocuklu bir aileden gelen Ömer Halisdemir, Hatice Halisdemir ile olan evliliğinden Elifnur ve Doğan Ertuğrul adlarında iki çocuğu dünyaya geldi.

Şehit Ömer Halisdemir 1999 yılında Piyade Astsubay olarak Türk Silahı Kuvvetlerine katılmış ve Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde yurt içinde ve yurt dışında görev yapmıştır.

ÖMER HALİSDEMİR'İN EŞİ VE ÇOCUKLARI

Hatice Halisdemir ile evli olan Ömer Halisdemir'in 2 çocuğu vardır.

ÖMER HALİSDEMİR NASIL ŞEHİT OLDU?

Milli iradeye kast eden üniformalı teröristler için kritik öneme sahip noktaların başında, Ankara'daki Özel Kuvvetler Komutanlığı da geliyordu. Bu birliği komuta eden Korgeneral Zekai Aksakallı'nın, emrindeki askerlerle birlikte ihanete direneceğini bilen hainler, iki aşamalı bir plan hazırlamışlardı.

Planın birinci aşaması, Gazi Orduevi'ndeki bir düğüne katılacak olan Aksakallı Paşa'nın derdest edilmesini, ikinci aşaması ise Diyarbakır'dan Ankara'ya gelecek olan hain General Semih Terzi'nin, Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda komutayı ele geçirmesini öngörüyordu.

FETÖ'cü General Terzi'yi taşıyan uçak Ankara'ya hareket etmeye hazırlanırken, Aksakallı Paşa'yı derdest edecek hainler timi de, saat 21.20'de eşiyle birlikte orduevinden ayrılan Aksakalı'nın makam aracının önünü kestiler. Ancak Aksakallı Paşa, darbecilere direnerek ellerinden kurtulmayı başardı.

ÖMER HALİSDEMİR'İN MEZARI NEREDE?

Piyade Astsubay Başçavuş Ömer Halisdemir'in kabri Niğde'nin Bor ilçesine bağlı Çukurkuyu beldesinde bulunuyor. Kent dışından kabrine gitmek isteyenlere ilçe ve belde sakinleri yardımcı oluyor.

Şehit Ömer Halisdemir'in kabrinde ziyaretçi yoğunluğu

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki hain darbe girişiminde şehit edilen Astsubay Ömer Halisdemir'in kabrini, direnişin 3'üncü yılında Türkiye'nin birçok yerinden vatandaş ziyaret ediyor.


Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki hain darbe girişimi sırasında Ankara'da Özel Kuvvetler Komutanlığında darbeci generali vurduktan sonra şehit edilen Astsubay Ömer Halisdemir'in mezarında, direnişin 3'üncü yılında ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor.

Türkiye ve dünyanın çeşitli yerlerinden aileleriyle gelen ziyaretçiler, şehidin Bor ilçesi Çukurkuyu beldesindeki kabri başında Kur-an'ı Kerim okudu, dua etti. Ziyaretçilerden bazıları, gelenlere lokum, muz, kayısı ikram ederek hayırda bulundu.



"Allah bize bir daha o günleri yaşatmasın"

Ankara'dan gelen Veysel Uğurlu, AA muhabirine, 3 yıl geçmesine rağmen o geceyi unutamadığını belirterek, "Allah bize bir daha o günleri yaşatmasın. Bu millet ezelden beri dik durdu, dik durmaya da devam edecek. Karşımızdaki FETÖ de olsa PKK da olsa bu millete boyunduruk vuramayacak, Allah'ın izniyle bu devleti bölemeyecek." diye konuştu.

Vatandaşlardan Hamdi Yılmaz ise "Burada duygulanmamak elde değil. Çocuklarımız rahat uyusun diye kendi çocuklarını yetim bırakan bir kahramanın yanına gelmek çok farklı bir duygu. Rabb'im Ömerleri ülkemizden eksik etmesin. Her zaman onların yanında olacağız." ifadelerini kullandı.

"Ömer Halis'i, adını aldığı şehidimize getirdik"
Oğluna "Ömer Halis" ismini veren Fahrettin Yeniköy de "Ömer Halis'i, adını aldığı şehidimize getirdik. Darbe girişiminden sonra kasımda doğdu. 'İsmini ne koyalım' diye düşünürken Ömer Halis'e karar verdik." dedi.

EMİR AKSAKALLI PAŞA'DAN

Kara Harp Okulu yakınlarında güvenli bir bölgeye ulaşmayı başaran Korgeneral Zekai Aksakallı, darbeci General Semih Terzi'nin, komutayı almak için Özel Kuvvetler Komutanlığı'na hareket halinde olduğunu öğrendi. Tereddüt etmeden aradığı isim, yıllardır tanıdığı ve vatana bağlılığı konusunda en küçük şüphe duymadığı koruma astsubayı Ömer Halisdemir oldu. Telefonla Halisdemir'e ulaşan Aksakallı Paşa, darbenin seyrini değiştiren ve Ömer Halisdemir'i şehitlik mertebesine yükseltecek o emri verdi. Korgeneral Aksakallı tarihe geçen telefon görüşmesinde şu ifadeleri kullandı: "Ömer, sana vatanımız ve milletimiz adına tarihi bir görev veriyorum. Tuğgeneral Terzi vatan hainidir, isyancıdır. O'nu karargaha girmeden öldür. Bunun sonunda şehadet var. Biliyorsun seninle 20 yıllık beraberliğimiz var. Hakkını helal et."

Komutanının emrini can kulağıyla dinleyen Astsubay Halisdemir, "Başüstüne komutanım, hakkım helal olsun. Siz de helal edin" yanıtı verdi. Aksakallı Paşa, "Helal olsun Ömer" dedikten sonra telefonunu kapattı. Hain generali taşıyan uçak aynı dakikalarda Ankara'ya inmiş ve FETÖ'cü Terzi, emrindeki diğer hainlerle birlikte helikopterle Özel Kuvvetler Komutanlığı'na hareket etmişti. Tabancasını kontrol eden kahraman Astsubay Halisdemir, Karargah'ta Terzi'yi karşılamaya hazırlanan hainlerin arasına dikkat çekmeden karıştı. Helikopterden inen darbeci general korumalarıyla birlikte Karargâh binasına yürürken sağ tarafına yaklaşan Ömer Halisdemir, vatan haini Terzi'yi başından vurdu.

ARKASINDAN 12 EL ATEŞ

Terzi'nin ekibindeki darbecilerden Binbaşı Fatih Şahin, Halisdemir'in arkasından 12 el ateş etti. Sırtından vurulan Kahraman Ömer Halisdemir'in çevresini saran katiller sürüsü, önce nabzını kontrol etti, nabzı halen atıyordu. Halisdemir'i sürükleyerek karargâh binasının girişine getirdiler. Silahını çıkaran darbeci Yüzbaşı Atmaca, Halisdemir'e iki el daha ateş etti. Halisdemir, son nefesini vererek şehitlik mertebesine ulaştı. Aksakallı Paşa, Karargah'a girdikten sonra yere eğilerek Halisdemir'i gözlerinden öptü ve "Darbeci haini vuran kahraman aslanım" diyerek O'na veda etti..

BAHANE İLE ANKARA'YA GELMEK İSTEDİ

Özel Kuvvetler Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Semih Terzi, 15 Temmuz'da görev gereği Silopi'de idi. 15 Temmuz sabahı ısrarla Zekai Paşa'yı aradı. "Kayınpederimin durumu kritik Ankara'ya gelmek istiyorum" dedi. Paşa, normal zamanlarda makul karşılayacağı bu talepten şüphelendi. Aynı gün darbeci General Terzi'nin eşi de bir bahane ile Zekai Paşa'nın eşini arayıp ikna etmeye çalışmıştı.

ZEKAİ PAŞA'YI MEŞGUL ETME TAKTİĞİ

Zekai Paşa için tuhaf gelen başka olaylar da vardı. Terörle cansiperane mücadele eden Zekai Paşa, sürekli arazide idi. O günü yakın arkadaşlarına şöyle anlattı: "Ben, son bir yıldır, düğüne bayrama gitmiyorum. Ancak kanser tedavisi gören bir arkadaşımızın düğünü vardı. Bana da görev verdiler. 'Komutanım, sizden başka kıdemli kimse yok. Genelkurmay adına hediye çekini siz takdim eder misiniz?' dediler. Doğrusu tuhaftı. Çünkü Ankara'da benden kıdemli çok sayıda komutan vardı. Düğün salonuna girince şüphelerim daha da arttı. Hem kıdemli komutanlar oradaydı hem de salonda bulunmaması gereken kişiler de gelmişti. Hızlıca protokol görevini yapıp çıktım."

AKSAKALLI'YA OPERASYON

Aksakallı'nın makam aracı, Külliye'ye giden yol üzerinde 3 araç tarafından sıkıştırıldı. Paşa, zaten tedirgindi ve yakın ekibini önceden uyarmıştı. Darbecileri atlattılar. Zekai Paşa, o gece bir kalkışma olduğunu Özel Kuvvetler Karargahı'nın da ele geçirilmek istendiğini öğrenir öğrenmez hem en güvendiği adamını aradı hem de karargahtaki nöbetçi subaylara ulaşmaya çalıştı. Tabii aynı anda, ÖKK'den en sadık adamlarına da silahlarını alarak komutanlığını önüne gelmeleri emrini verdi.

KARARGÂHTA DARBECİ İTAATSİZLİĞİ

Zekai Paşa, karargâhı aradığında, şok bir cevapla karşılaştı. Terzi, "Ben oraya geliyorum. Kışlanın emniyetini sağlayın, içeriye komutanlardan kimseyi almayın, gerekirse ateş edin" emrini vermişti.

SİZ FETÖ'CÜSÜNÜZ

Zekai Paşa, "Siz görevden alındınız, artık Semih Paşa'nın emrini dinliyoruz" diyen albaya, "Emrimi dinlemiyorsun, FETÖ'cülerin emirlerini dinliyorsun, sen paralelcisin" diye bağırdı.

ŞEHADET EMRİ

İşte o andan itibaren yaşananları Zekai Paşa göz yaşları içinde şöyle anlattı: "Başçavuş Ömer Halisdemir'i aradım, Ömer benim koruma astsubayımdır. Ömer'e, "Sana, vatanımız ve milletimiz adına tarihi bir görev veriyorum. Tuğgeneral Terzi vatan hainidir, isyancıdır. Onu, karargâha girmeden öldür! Bunun sonunda şahadet var. Biliyorsun seninle 20 yıllık beraberliğimiz var. Hakkını helal et" dedim.

EMREDERSİNİZ KOMUTANIM

Ömer Başçavuş, sonu ölüme varan emir üzerine vakur bir sesle Zekai Paşa'ya hitaben, "Baş üstüne komutanım, hakkım helal olsun. Siz de helal edin" dedi.

CUNTA KARARGÂHA GİREMEDİ

Bu sırada darbeci general Terzi helikopter pistinden karargaha yürüyordu. 10 kişilik koruma ekibi etrafındaydı. Tam karargah binasının girişinde ÖKK Koruma Astsubayı Başçavuş Ömer Halisdemir tarafından durduruldu. Terzi ve korumaları "Karargâha giremezsiniz. Zekai Paşa'nın emri" demeye kalmadan kendisi etkisiz hale getirmeye çalışan özel time rağmen namlusuna mermiyi sürdüğü tabancasını çekti darbeci Terzi'yi alnından vurdu. Halisdemir ise 10 koruma tarafından ateş edilerek, başına ve vücuduna isabet eden 30 kurşunla şehit düştü.

TAM YETKİLİSİNİZ ZEKAİ PAŞA

Zekai Paşa darbecilerin yönetim merkezi Akıncı Üssü'nü yeniden alabilmek için İçişleri Bakanı Efkan Ala'dan direktif aldı. Ala, "Zekai Paşa, size başkomutan ve hükümet yetkisi veriyorum" dedi. Güvendiği arkadaşlarına, "Biz, terörle mücadele sırasında da bunların (FÖTÜ'cülerin) tavrını, isteksizliğini anlamıştık" diyen Zekai Paşa, "O gece, sadece Ankara değil, Ankara dışındaki birlik komutanlarıyla da görüşmelerimiz oldu, isyancıların tutuklanmasını sağladık" dedi.

ÇOK KAN DÖKÜLÜRDÜ

Zekai Paşa, "Eğer Özel Kuvvetler Komutanlığı ele geçirilseydi, durum çok kötü olurdu, Allah korusun çok kan dökülürdü" dedi ve ekledi: Biz, bu adamları biliyoruz, bu adamlar korkak ve vicdansızdır! Şükürler olsun ki girişimleri başarılı olamadı. Çünkü bu millet eski millet değil. Çok büyük bir felaketi atlattık.

MİLLETİN KALBİNE TAHT KURDU

Ömer başçavuşun kahramanlığını duyan gurbetçiler ve yurt içindeki vatandaşlar Niğde'deki baba ocağına akın ediyor. Vatandaşlar Ömer astsubayın mezarı başında dua edip göz yaşı döküyor. Hayrettin YENEL

O ŞEHİT DÜŞERKEN

Ömer başçavuşun şehit düştüğü sırada Zekai Paşa, en mutemet adamları ile Gölbaşı'ndaki karargâha girdi ve cuntanın elemanlarını etkisiz hale getirdi. O dakikadan itibaren Genelkurmay karargâhı ve Akıncı Üssü'nün darbecilerden temizlenmesi planını organize etti.

SİLOPİ'DEN GELDİ

Terzi, darbe tezgâhının icraya konulacağı 15 Temmuz'da Silopi'den helikopterle önce Diyarbakır'a, sonra askeri uçakla Ankara Akıncı Üssü'ne geldi. Buradan da yine askeri helikoptere binerek, Gölbaşı'ndaki ÖKK karargâhındaki özel piste indiğinde yanında özel tim vardı.