EGM lise mezunu polis alımı yapılacak mı? İşte başvuru şartları

EGM lise mezunu polis alımı yapacağını duyurdu. Emniyet Genel Müdürlüğünün ilanına ulaşabilirsiniz. Başvuru şartlarını ve başvuruların ne zaman olduğunun bilgisini bulabilirsiniz. 25. Dönem alımlarında POMEM alımlarına yakın bir tarihte PMYO alımlarının gerçekleştirileceği düşünülüyor.

Giriş Tarihi 24 Mayıs 2019, 12:55 Güncelleme 25 Haziran 2019, 16:11
EGM lise mezunu polis alımı yapılacak mı? İşte başvuru şartları

İÇİNDEKİLER

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafında 2019 yılı için PMYO için polis alımlarına geri sayım devam ederken 17. Dönem mezunlarını verdi. 2bin 402 aday Emniyet Müdürlüğü birimlerinde polis olarak görev yapacak. Birçok kişi tarafından merakla beklenen 2019 yılı polis alımı için ise alımların Eylül ayında olması planlanıyordu. Bu arada vatandaşlar merakla 25. Dönem POMEM başvuruları ne zaman başlayacak sorusuna yanıt arıyor. İşte POMEM alım süreciyle ilgili bilgiler....

EGM lise mezunu polis alım tarihi ve başvuru şartları

25. Dönem alımlarında POMEM alımlarına yakın bir tarihte PMYO alımlarının gerçekleştirileceği düşünülüyor. Gündemde yer alan açıklamalar doğrultusunda ise bu alımların Eylül 2019'dan önce yapılması bekleniyor.

PMYO için yapılacak alımlarda ise yine geçen dönem olduğu üzere 2 bin 500 kontenjana sahip olması ve bu adayların 2000'inin erkek ve 500'ünün kadın olması bekleniyor. Henüz netleşen bir açıklama olmasa da senede en az iki kere gerçekleştirilen alımların birbiri ile paralel olduğu biliyor. Peki PMYO'larına başvurmak isteyen adayların hangi şartları yerine getirmesi isteniyor. İşte başvuru şartları:

Adayların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması,
En az lise ve dengi okullardan mezun olması,
ÖSYM üniversite giriş sınavı olan TYT sınavından 260.000 ham taban puan ve üzerinde puan almış olmak,
Erkek adaylar için 1.67 cm, kadın adaylar için ise 1.62 boyunda olmak,
Güvenlik soruşturması olumlu çıkmak,
Silah taşımaya ve silahlı görev yapmaya herhangi bir engeli bulunmamak şartlarını sağlaması gerekmektedir.
18 Temmuz YKS sınavının açıklanmasından sonra ise alım ilanının açıklanması bekleniyor.

25. DÖNEM POMEM BAŞVURU TARİHLERİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptığı açıklamada 24. dönem POMEM polis alımının ardından 25. dönem POMEM ilanının yayımlanacağını ve 25. dönem POMEM'de 10 bin polis alımı yapılacağını belirtti. Ancak POMEM başvuru tarihleri henüz belli olmadı.

POMEM BAŞVURU AŞAMALARI NELER?

Polis olmak isteyen ancak başvuru aşamaları ve işlemleri hakkında net fikir sahibi olmayanlar için, Pomem giriş başvurusunda uygulanması gerekenleri ve sırayla hangi adımların yapılması gerektiğini anlatacağız. Öncelikle şunu belirtmekte fayda var, Pomem ve Paem ikisi de lisans mezunu öğrencileri kabul ettiği için başvuru şartları hemen hemen aynıdır. Bunun yanında Pomem son alım yılı itibariyle ön lisans mezunu adaylardan da alımlar yapmaya başladı. Yani hem lisans hem ön lisans mezunları Pomem başvurusunda bulunabilirler. Şimdi sizler için sırasıyla Pomem başvurusunda bulunacak adaylar için uygulanması gereken adımları teker teker anlatalım;

- Pomem başvurusunda bulunacak adayların ilk yapması gereken şey KPSS sınavına girmek olmalıdır. KPSS P3 puan türünden lisans mezunlar en az 60 puan almalıdır. Ön lisans mezunları ise 70 puan ve üzerialmalıdır. Burada dikkat edilecek husus bu puanların baraj puan olduğu gerçeğidir. Siz ne kadar yüksek puan alırsanız Pomem tarafından kabul edilme ihtimaliniz o kadar artar. 1 Puanın bile bu sınavda önemli olduğunu unutmadan hareket etmelisiniz. Size tavsiyemiz KPSS sınavına çok iyi şekilde hazırlanmanızdır.

- KPSS sınavından sonra açılacak olan başvurular için pa.edu.tr adresine girip ön başvurunuzu yapmanız gerekmektedir. Unutmayın başvuru tarihinden önce yapılmış olan son 2 KPSS puanı kabul edilmektedir. Örneğin siz 2018 yılı için yapılacak olan Pomem başvurusunda bulunabilmek için 2017 yılında yapılmış olan ve 2018 yılında yapılacak olan KPSS sınavları esas alınır. Yani 2016 yılında almış olduğunuz KPSS puanı 2018 itibariyle geçerli olmayacaktır. Şu ince detayı da bildirmekte fayda var, eğer Pomem başvuruları 2018 KPSS sınavından önce yapılsaydı, o zaman da 2016 ve 2017 KPSS sınav sonuçları etkili olacaktı.

- KPSS sınavını başarıyla geçtiniz ve sizden istenilen baraj puanlardan daha yüksek puan aldınız, aynı zamanda Polis Akademisi resmi internet sitesinden ön başvuru da yaptınız. Bundan sonra yapmanız gereken başvuru yerinizin neresi olacağını beklemektir. Polis Akademisi tarafından başvuru yeriniz açıklandıktan sonra da sizden istenilen evraklarla birlikte şahsi olarak gidip başvuruda bulunmanız gerekmektedir.

- Belgelerinizi tamamlayıp başvuru yerinize size belirtilen gün ve saatte Evraklarınızı görevlilere teslim ettiniz. Son aşamada yapmanız gereken ön sağlık mülakatı, fiziki yeterlilik mülakatı ve sözlü mülakatsınavlarını geçmek olmalıdır. Bu mülakatların içeriği ve sizden istenilen şartlar hakkında aşağıda daha detaylı bilgiler bulacaksınız. Bahsettiğimiz mülakatların tamamını başarıyla geçen adaylar için de yapılacak tek şey sınav sonuçlarının duyurulmasını beklemek olacaktır.

- Sınav sonuçları açıklandığında eğer sınavı kazandıysanız ve Pomem eğitimi görmeye kabul edildiyseniz sizlere kazandığınız okul ve intibak tarihleri iletilecektir. Kazandığınız okula gidip 2 hafta kadar süren intibak eğitimini de başarıyla geçmişseniz 1 haftalık izinle evinize yüklenme senedi imzalamaya gideceksiniz. Bu 1 haftalık süreçten sonra da kazandığınız okula gidip asıl eğitim öğretime başlayacaksınız.
Pomem Başvurusu İçin Adaylardan İstenilen Şartlar

- Polis olmak için Pomem başvurusunda bulunacak adayların karşılaması gereken çeşitli yeterlilikler vardır. Bu yeterliliklerin tamamını karşılayıp Polis Akademisi tarafından istenilen tüm şartlara uygunsanız Pomem başvurusunda bulunabilirsiniz. Şimdi sırasıyla polis olmak isteyen adaylar için Pomem başvurusu adımlarını sizler için sıralayalım;

Yalnızca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Pomem başvurusunda bulunabilir. Türkiye'de yaşayan yabancı uyruklular veya yurtdışında yaşayıp Türk asıllı olan ancak vatandaşlıkları bulundukları ülkede olan adaylar başvuruda bulunamazlar.

Sadece 18 yaşını dolduran ve 30 yaşından gün almamış adaylar başvuruda bulunabilir.
Pomem başvurusunda bulunmak isteyen adaylar lisans ya da ön lisans mezunu olmak zorundadırlar. Yani üniversitelerin 4 yıllık bölümlerinden veya 2 yıllık bölümlerinden herhangi birini bitirmiş olmanız gerekmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken bazı değişkenler mevcuttur. Lisans mezunları ve ön lisans mezunları arasında alımlar arasında sayı farkı vardır. Örneğin son Pomem alımlarında 13 bin kişi alınmıştı bunun 8 bin tanesi lisans mezunu adaylardan oluşuyordu. Yani lisans mezunu bir aday olmanız Pomem tarafından kabul edilmek için işinizi daha kolaylaştıracaktır. Bayan aday alım sayısının erkek adaylara oranla hayli düşük olması sebebiyle bayanların özellikle KPSS sınavından daha yüksek puan almaları kendileri adına iyi olacaktır. Bu yıl yapılan resmi açıklamaya göre lisans ve ön lisans mezunu toplam 10 bin aday alımı yapılacağını da buradan adaylara aktaralım.

KPSS sınavından istenilen baraj puan ya da daha yüksek bir puan almak gerekmektedir. Her yıl Pomem için belirlenen KPSS baraj puanı Polis Akademisi tarafından duyurulmaktadır. Bu yıl için lisans adaylarının 60 ön lisans adaylarının 70 baraj puan uygulamasına tabi tutulacağını tahmin ediyoruz. Adayların silah taşımaya yönelik herhangi fiziki ya da hukuki bir engeli bulunmamalıdır. Emniyet Teşkilatı'nın belirlemiş olduğu sağlık şartlarına uygun olmak, polisliğe engel olacak herhangi bir sağlık probleminin bulunmaması gerekmektedir.

Boy şartı erkekler için en az 167 cm bayanlar için ise en az 162 cm olmalıdır. Ayrıca adayların boylarıyla uyumlu vücut kitle endeksine sahip olmaları gerekir. Yani fazla kilolu ya da aşırı zayıf olmamak gerekmektedir.

Kasten işlenen suçlardan ötürü bir yıl ya da daha uzun süreli hapis cezası almış olan adaylar başvuruda bulunamazlar. (Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilse dahi bu şart geçerlidir.) Devletin güvenliğine karşı suçlar, sahtecilik, dolandırıcılık, anayasal düzene karşı suçlar, zimmet, rüşvet, sahtecilik, hileli iflas, güveni kötüye kullanma, kaçakçılık, cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar ve suçtan kaynaklanan mal varlığını aklama.

Polis Nedir?

Pvsk yani açılımı polis vazife ve salahiyet kanunu olan kanuna göre polisin tanımı şu şekilde yapılmıştır. Polis vazife ve salahiyet kanunun 1.maddesine göre Polis, asayişi amme, şahıs, tasarruf emniyetini ve mesken masuniyetini korur. Halkın ırz, can ve malını muhafaza ve ammenin istirahatini temin eder.

Polis yardım isteyenlerle yardıma muhtaç olan çocuk, alil ve acizlere muavenet eder. Kanun ve nizamnamelerinin kendisine verdiği vazifeleri yapar. Polisin görevi polis vazife ve salahiyet kanunda da görüldüğü üzere oldukça kapsamlıdır.