Başkan Erdoğan AK Parti'nin yerel seçim manifestosunu açıkladı! İşte 11 maddelik seçim manifestosu

Başkan Recep Tayyip Erdoğan AK Parti'nin 31 Mart seçimleri için belirlediği seçim manifestosunu açıkladı. İşte Erdoğan'ın 11 maddelik AK Parti seçim manifestosu açıklaması ve ayrıntılar...

Giriş Tarihi 31 Ocak 2019, 11:00 Güncelleme 31 Ocak 2019, 17:17
Başkan Erdoğan AK Parti’nin yerel seçim manifestosunu açıkladı! İşte 11 maddelik seçim manifestosu

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, uzun süredir üzerinde çalışılan yerel yönetimler manifestosunu bugün Ankara Spor Salonu'nda yapılan toplantı ile açıkladı. Toplantıda seçim şarkıları ve sloganlar da ilk kez partililere sunuluyor. Manifesto, 'gönül belediyeciliği' ve '2023 Vizyonu' konsepti üzerine kuruldu.

Başkan Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

Şehirlerimizi yönetme anlayışımızın özünü, milletimize vereceğimiz sözlerin çerçevesini oluşturan manifestomuzu sizlerle paylaşmak üzere huzurlarınızda bulunuyorum. Belediye başkanlığına aday olan AK Partili ve Cumhur İttifakı mensubu arkadaşlarımızın her birine şimdiden başarılar diliyorum. Önümüzdeki seçimlerde milletimizin tercihini yine hizmet siyasetinden yana kullanarak, AK Parti'yi sandıktan açık ara birinci parti olarak çıkaracağınıza inanıyorum. Milli iradenin üstünlüğüne yürekten bağlı bir parti olarak 31 Mart seçimlerinde ortaya çıkacak sonucun, ülkemize ve milletimize şimdiden hayırlı olmasını Allah'tan temenni ediyorum.

GÖNLÜ AŞK İLE DOLU OLANIN ŞEHRİ GÜLİSTAN OLUR
Dik duracağız dikleşmeyeceğiz ve dik duruyoruz endişeniz olmasın. İnsan şehirler kurar yollar köprüler yapar kıtadan kıtaya uzanır uzaya çıkar ama gönlü ancak bir gönülde sükuna erer. Bir gönlü misafir ettiğinde varlığını hisseder.

GÖNÜLLER BİRLEŞTİĞİNDE ANCAK BÖYLE ŞEHİRLER KURULUR
Şehri emanet görmek, emanet almak ancak gönül sahibi ise olur. Gönüllere girerek olur. İşte o zaman gönülden gönüle köprüler kurulur. Seyyit Nesimi'nin dediği gibi "Gülden terazi tutarlar, gülü gül ile tartarlar, gül alırlar gül satarlar, çarşıda pazar güldür gül." Gönüller birleştiğinde ancak böyle şehirler kurulur.

BELEDİYELERİMİZE ÇOK ÖNEM VERİYORUZ
İşte bu anlayışla AK Parti olarak şehirlerimize ve onlara hizmet için kurulmuş belediyelerimize çok önem veriyoruz. Bugün il ve ilçe merkezlerine yaşayanların nüfus oranı yüzde 80'i aştı. Dünyada nüfusun yüzde 55'i şehirlerde yaşıyor. Bu oran ileride 3'te 2'ye çıkacak. Şehirde yaşayan insan sayısı artarken küresel ölçekte gelir dağılımı da giderek bozuluyor. Yapay zeka gibi yeni teknolojiler önemli fırsatlarla birlikte kimi belirsizlikleri de beraberinde getiriyor.

DÜNYA TARİHİ BİR YOL AYRIMINA GİDİYOR
Pek çok sıkıntı ile boğuşan dünyamız artık tarihi bir yol ayrımına gidiyor. Bu bizi şehir ve medeniyet tasavvuru ile bunların ayrılmaz bir yanı olan belediye hizmetlerinde daha farklı bir noktaya itiyor. Dünyayı ve hayatımızı nasıl idrak ediyorsak. Yaşadığımız şehirlere de öyle şekil veririz.

MAZİSİYLE BARIŞIK OLAMAYAN GELECEĞİNİ DE SAĞLIKLI İNŞA EDEMEZ
Bize göre köklü medeniyetin böyle hoyrat bir şehir ve yapılaşma biçimine dönüşmesinin altında insan fıtratının bir kenara bırakılıp bireysel hırslarının önemsenmesi yatıyor. Mazisiyle barışık olamayan, geleceğini de sağlıklı inşa edemez.

ÜLKEMİZİ DEĞERLERİYLE YENİDEN BULUŞTURMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Türkiye uzun süre yönetimine hakim olamayan plansız, istikrarsız, umursuz hastalıklı zihniyetlerin elinde örselenmiş ve oyalanmıştır. Açık yüreklilikle kabul etmek gerekir ki bırakın sonradan kurulanları, kadim şehirlerimiz de bu hastalıktan kurtulamamıştır. Ülkemizi maddi ve manevi medeniyet değerleriyle yeniden buluşturmak için çalışıyoruz.

NE İSTANBUL'DA NE ANKARA'DA SUSUZLUK DİYE BİR ŞEY KALMADI
Belediyecilikteki tecrübemizi sürekli zenginleştirerek, geliştirerek milletimizin hizmetine sunduk. 94 mahalli seçimlerinde bu ülkenin CHP'den tevarüs ettiği çöp, çukur ve çamurla mücadele diyerek yola çıktık. Çünkü CHP çöptür, çukurdur, çamurdur. Öyle devraldık İstanbul'u. Ve onlardan tamamen arındırdık. Eğer Ümraniye'deki çöp depolama alanı patlamak suretiyle 39 vatandaşımız orada öldüyse bunun hesabının sorulması gerekir. Kimdi belediye başkanı? İlçede de CHP, büyükşehirde de CHP. Her yer böyleydi, Ankara farklı mıydı? Hayır. Ama buraları teslim aldık. Aldıktan sonra İstanbul, Ankara değişti. Ancak teslim alınmayan yerlerde halen susuzluk devam ediyor. İzmir... Ama ne İstanbul'da ne Ankara'da susuzluk diye bir şey kalmadı. Altyapı, yol, kaldırım, su, çöp, hava kirliliği bütün bunlar temel hizmet alanındaki sorunları çözmeden şehirlerimizi kalkındıramayız dedik. Kısa sürede üstesinden geldik.

GÖNÜL BELEDİYECEĞİLİ SÖZÜYLE MİLLETİMİZİN HUZURUNA ÇIKIYORUZ
Ülkemizin istiklaline ve istikbaline göz dikenlere karşı, 15 Temmuz'da olduğu gibi milletimizle birlikte mücadele ederken, hizmet yarışında da yine en önde olduk. Şimdi de, "tevazu samimiyet ile gayret ile memleket işi gönül işi" diyerek, "gönül belediyeciliği" sözüyle milletimizin huzuruna çıkıyoruz.



ŞEHİRLERİMİZ İÇİN STRATEJİ BELGELERİ HAZIRLAYACAĞIZ
Hedefimiz istisnasız tüm fertleriyle önce milletimizin gönlünü kazanmak, ardından sandıkta oyunu almaktır. Her seçimin bir imtihan olduğunu biliyoruz.

31 Mart 2019 imtihanından başarıyla çıkmak için, geçmişte yaptığımız hizmetlerle yetinmiyoruz. Bu büyük müktesebatın yanında, şehirlerimizi geleceğe hazırlayacak yeni projeler geliştiriyoruz. Önümüzdeki dönemde, tıpkı ülkemizin diğer vizyoner projeleri gibi şehirlerimiz için de kısa, orta ve uzun vadeli strateji belgeleri hazırlayacağız. Bakanlıklarımızdan en küçük belediye birimlerimize kadar, şehirlerimizle ilgili tüm planları, projeleri, yatırımları, hizmetleri bu strateji belgeleri üzerinden takip edeceğiz.

İZLEME-DEĞERLENDİRME SİSTEMİ KURACAĞIZ
Kısa vadeli hedefleri her yıl, orta vadeli hedefleri belediye başkanlarımızın dönemlerinin bitiminde, uzun vadeli hedefleri de ülkemizin 2023, 2053, 2071 vizyonlarıyla bağlantılı şekilde değerlendireceğiz. Bu süreçleri tüm belediyelerde takip etmek için Cumhurbaşkanlığı bünyesinde bir izleme-değerlendirme sistemi kuracağız. Merkezi yönetim birimlerimizin 81 ilimizdeki yatırımlarının takibiyle ilgili bir sistemi zaten kurmuştuk. Tecrübe ve bilgi paylaşımından tasarruf ve şeffaflığa kadar pek çok faydasını göreceğimize inandığımız bu sisteme, belediyelerimizi de entegre edeceğiz. Ayrıca AK Partili belediyelerimizin daha yakından takibi için, benzer bir sistemi Genel Merkezimizde faaliyete geçireceğiz. Genel ve yerel iktidarlarımız döneminde plansız şehirleşmenin kökünü kuruttuğumuz gibi ilkesiz, işlevsiz ve denetimsiz planlamayı da ortadan kaldıracağız.



ŞEHİRLERİMİZİ DAHA ÇOK HİZMETLE DONATACAĞIZ
İşte bu doğrultuda Türkiye'yi, bugüne kadar ki uygulamaların ötesinde bir Yeni Şehircilik Vizyonu ile buluşturuyoruz. Şehirlerimizi, insan fıtratına uygun, medeniyet ve kültür değerlerimizle yoğrulmuş daha çok hizmetle donatacağız. Belediye başkanlarımız, şehir halkına hakim olma değil hadim olma idrakiyle görevlerini yürütecekler. Şehir plancılığında ve imar uygulamalarında, coğrafyamızın tüm birikimine sahip çıkan, Selçuklu mimarisinin sadeliğini, Osmanlı mimarisinin zarafetini ve günümüzün modern çizgilerini meczeden bir anlayışı yaygınlaştıracağız. İnsanlarıyla birlikte ağacından hayvanına kadar içindeki tüm canlıların güven içinde yaşadığı şehirlere sahip olmanın huzuruna kavuşacağız. AK Parti iktidarları döneminde eğitimden sağlığa, ulaşımdan sanayiye kadar her alanda kurduğumuz güçlü altyapı, şehirlerimizle ilgili tasavvurlarımızı gerçekleştirebilmemizin teminatıdır.

KLASİK BELEDİYE HİZMETLERİ BAŞARININ ÖLÇÜSÜ OLMAKTAN ÇIKTI
Öyle ki, bugün artık klasik belediye hizmetleri, başarının ölçüsü olmaktan çıkmıştır. Artık ölçü, bunların üzerine hangi hizmetleri koyabildiğiniz, özellikle de gönül belediyeciliğinde ne kadar mesafe kat edebildiğinizdir. AK Partili belediyeleri, her insana adaletle hürmet edecek, şehrinin ve insanlarının maddi-manevi tüm varlığını kutlu bir emanet olarak görüp sahip çıkacak, herhangi bir kesime ve kişiye değil sadece milletine ve devletine sadakat gösterecek başkanlar yönetecektir. İşte bunun için 31 Mart seçimlerinde milletimizin karşısına memleket işi gönül işi diyerek çıkıyoruz


İŞTE AK PARTİ'NİN 11 MADDELİK MANİFESTOSU

1- ŞEHİR PLANLARI konusunda, uzun vadeli ihtiyaçları gözeten ve hakkaniyete uygun yöntemler takip edeceğiz. İstismara açık parsel bazlı plan değişikliklerine kesinlikle geçit vermeyeceğiz.

2- ALTYAPI VE ULAŞIM konusu çözülmeden şehirlerimizi gerçek anlamda şehir haline getirmiş olamayacağımıza inanıyoruz. Önümüzdeki dönemde, içmesuyu, yağmursuyu, kanalizasyon, doğalgaz, enerji ve iletişim hatlarıyla ilgili sorunları tamamen çözülmemiş şehir bırakmayacağız.

Altyapı ve ulaşım toplu taşıma projelerini hızlandırıp yaygınlaştırarak, şehirlerde yaşayan insanlarımızı trafikte boğulmaktan kurtaracağız. Otopark meselesini, hem şehir planlarında, hem de imar uygulamalarında asli öncelik haline getireceğiz.



3- KENTSEL DÖNÜŞÜM projelerini, şehirlerimizi hem deprem riskinden, hem de çarpık yapılaşmadan kurtarmaya dönük olarak geliştireceğiz. Bugüne kadar elde ettiğimiz tecrübelerin ışığında, bina bazlı kentsel dönüşümden ziyade, alan bazlı kentsel dönüşümü teşvik edeceğiz.

4- BENZERSİZ ŞEHİRLER hedefimiz doğrultusunda, her şehrin kendi coğrafyasına, iklimine, tabiatına, tarih ve insan dokusuna, büyüme alanlarına uygun gelişme modelleri hazırlayacağız. Şehirlerimizi, asli karakterlerini güçlendirerek, koruyarak yaşatmayı esas alacağız.

5- AKILLI ŞEHİRLER ile şehircilikte yeni ufuklar açacağız. Belediye hizmetlerine erişimden ulaşımın, enerjinin, binaların ve cihazların yönetimine kadar insanlarımızın günlük hayatını kolaylaştıracak tüm akıllı şehir uygulamalarını destekleyeceğiz.

Akıllı şehirler teknolojinin imkanlarını, özellikle de yerli çözümleri teşvik ederek, şehirlerimizin emrine sunacağız. Mobil teknolojilerin böylesine geliştiği bir dönemde, Türkiye'yi bu büyük yarışta geri bırakmayacağız.

6- ÇEVREYE SAYGILI ŞEHİRLER ile, canlı veya cansız tüm varlıklarla birlikte uyum içinde bir hayat sürdürebilmemizi sağlayacağız. Şehirlerimizi yeşil alanlarıyla güzelleştirirken, kitlesel tüketimden kaynaklanan atıkların çevreyi kirletmesine engel olacağız.

Çevreye saygılı şehirler sıfır Atık Projesini her kurumumuzda, her evimizde hayata geçireceğiz. İnsan-şehir-tabiat dengesini en ideal şekilde gözeterek, şehirlerimizi yeşil ve sürdürülebilir büyüme ilkesiyle inşa ve ihya edeceğiz.

7- SOSYAL BELEDİYECİLİK anlayışımızı, tüm mağdur ve mazlumlarla birlikte ailelerimize, çocuklarımıza, gençlerimize, kadınlarımıza, yaşlılarımıza ve engellilerimize hizmet verecek şekilde genişleteceğiz. Kimsesizlerin kimsesi olacağız. Sessiz yığınların sesi olacağız.

Sosyal belediyecilik Aile Danışma ve Yaşam Merkezleri, Kadın ve Gençlik Merkezleri, Engelli ve Yaşlı Merkezleri gibi hizmetleri en küçük yerleşim birimlerine kadar götüreceğiz. Sporu her kesimin hayatının ayrılmaz bir parçası haline getirecek altyapıyı kuracağız.

8- YATAY ŞEHİRLEŞME yeni dönemdeki şehircilik vizyonumuzun merkezinde yer alacaktır. Gönüllerimize hitap eden mekânlar bütünü olan şehirlerimizi, toprakla daha çok buluşan, mahalle kültürünü yaşatan, komşuluk ilişkilerini canlı tutan yatay mimari anlayışıyla geliştireceğiz.

9- HALKLA BİRLİKTE YÖNETİM ilkesiyle, belediye faaliyetleriyle ilgili kararlara, şehir sakinlerinin en üst seviyede katılımını temin edeceğiz. Bilhassa, insanların hayatlarını doğrudan ilgilendirecek büyük projelerde, bu istişare yöntemini kullanacağız.

10- TASARRUF VE ŞEFFAFLIK yeni dönemde belediyelerimizde çok daha önemli bir yönetim ilkesi haline gelecektir. Hangi kaynaktan gelirse gelsin belediye bütçesine giren her kuruşta herkesin hakkı olduğunu aklımızdan asla çıkarmayacağız.

Tasarruf ve şeffaflık her faaliyetimizi milletimizin gözü önünde, her türlü bilgiye, belgeye erişimin açık olduğu bir yöntemle yürüteceğiz. Belediyelerimizde hakka, adalete, maşeri vicdana, hukuka aykırı davranan hiç kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız.

11- DEĞER ÜRETEN ŞEHİRLER ile AK Parti belediyeciliğini bir üst aşamaya taşıyoruz. Şehirlerimizi gayrimenkul odaklı zenginleşme aracı olmaktan çıkartıp, insanın kültürel ve ekonomik üretkenliğinden kaynaklanan katma değerle güçlenen mekânlar haline getireceğiz.


Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Spor Salonu'nda düzenlenen ''31 Mart 2019 Yerel Seçimleri Aday Tanıtım Toplantısı''ndaki konuşması öncesi salon dışında toplanan kalabalığa hitap etti.

İşte Başkan Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

Bu manifestoyla birlikte bu yerel seçimlerin çerçevesini çizmiş olacağız. Yerel seçimlere partimiz Merkez Karar Yönetim Kurulu Merkez Yürütme Kurulu yoğun bir çalışmayla hazırlandı. Bu hazırlıkların neticesinde bu yerel seçimlerde hangi çerçevede neler yapacağız bunların hazırlıklarını bitirdik.

YENİ BİR SÜREÇ BAŞLATACAĞIZ
Merkezi yönetimde neler yaptığımızı biliyorsunuz. Eğitimde neler yaptık sağlıkta ulaşımda enerjide neler yaptık neler yapıyoruz? Şimdi yerel seçimdeyiz. İstanbul'dan yola çıkarken bir şey söylemiştik 3Ç demiştik çöp çukur çamur. Çünkü CHP demek çöp demektir çukur demektir çamur demektir. Biz geldik bunları yok ettik modern şehirler meydana getirdik. Dik duruyoruz dikleşmiyoruz. İstanbul'da Binali Bey ile bu yola devam ediyoruz edeceğiz. İzmir'de de Nihat Zeybekci kardeşimizle İzmir'i çok farklı bir şehir haline getireceğiz. Ve bütün büyükşehirlerde, illerde, Cumhur İttifakı olarak inşallah yeni bir süreç başlatacağız. Bir tarafta 'Zillet İttifakı', bir tarafta 'Cumhur İttifakı'. Cumhur İttifakı ile PKK terör örgütünün kol kola girdiği CHP öbür tarafta malum partilere inşallah 31 Mart'ta gereken dersi vermeye hazır mıyız?.