Petrolün ve doların panzehiri: Kenevir! Kenevir Türkiye'de neden yasaklandı? İşte kenevirin kullanım alanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde Yerel Yönetimler Sempozyumu"nda önemli açıklamalar yaptı. Başkan Erdoğan, uyuşturucu madde imalatı adı altında Türkiye gibi ülkelerde yasaklanan ve pek çok alanda kullanımı bulunan kenevire ilişkin de açıklamalarda bulundu. Başkan Erdoğan'ın 'Türkiye'de kenevir üretimine başlanacak' şeklinde yaptığı açıklama kenevirin kullanım alanları ve faydalarını tekrar gündeme getirdi. İşte kenevirin yasaklanmasının altında yatan lobi faaliyetleri...

Giriş Tarihi 09 Ocak 2019, 00:00 Güncelleme 09 Ocak 2019, 15:53
Petrolün ve doların panzehiri: Kenevir! Kenevir Türkiye’de neden yasaklandı? İşte kenevirin kullanım alanları

İÇİNDEKİLER

Başkan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde Yerel Yönetimler Sempozyumu"nda önemli açıklamalar yaptı.

Başkan Erdoğan Türkiye gibi ülkelerde üretimi yasaklanan kenevire ilişkin de çok kritik açıklamalarda bulundu. Başkan Erdoğan, "Biz keneviri ithal ediyoruz. Kenevire dayalı yapılması gereken şeyler varsa ithal ürünlerle yapılıyor. Gıda Tarım Bakanlığı bu konuda çalışmalara başlıyor" dedi.

"DOST GÖRÜNEN DÜŞMANLAR ÜLKEMDEN KENEVİR ÜRETİMİNİ ALDI"
Başkan Erdoğan, "Son zamanlar bu plastik poşetler vb. birçok ürünlerle ilgili olarak bir savaş başlattık. Bunun 500 yıl, 750-1000 yıl bunu toprak eritemiyor. Savaşımızı kararlı bir şekilde başlattık. Anacağım evde file dokurdu. File ile alışveriş yapar gelirdik. Bunun toprakla bir dostluğu var. O zamanlar bunlar kenevirden yapılırdı. Ülkemizde keneviri yok ettik. Kenevirden atlet, fanila dokunurdu. Çünkü teri emmesi çok farklı. Bize dost görünen düşmanlar ülkemden kenevir üretimini aldı. Biz keneviri ithal ediyoruz. Kenevire dayalı yapılması gereken şeyler varsa ithal ürünlerle yapılıyor. Gıda Tarım Bakanlığı bu konuda çalışmalara başlıyor. Birilerinin bu işi başlatması lazımdı. Şu anda biz de bunun çalışmasını yapıyoruz. ifadesini kullandı.

TÜRKİYE'DE KENEVİR NEDEN YASAKLANDI?
Başkan Erdoğan'ın bu sözleri kenevirin ne tür faydaları olduğu konusunu yeniden gündeme taşıdı. Kenevir üretiminin Türkiye gibi ülkelerde engellenmesinin altında ilaç şirketlerinden petrol şirketlerine kadar bir çok lobi faaliyetinin bulunduğu görülüyor. Kenevir aslında sadece uyuşturucu madde imalatında kullanılmıyor.

KAĞIT ÜRETİMİNDE KENEVİR...
Kenevir, 25 dönümlük ağaçlarla kaplı bir orman kadar oksijen üretebiliyor. Bir dönümlük kenevirin oluşturduğu ağaçlık alan, tam 4 dönümlük ağaca eş değer kağıt üretebiliyor. Bir kenevir 8 kez kağıda dönüştürülebilme özelliğine sahipken bir ağaç ancak 3 kez kağıda dönüştürülebiliyor.

UYUŞTURUCU MADDE ALTINDA KENEVİR ÜRETİMİNİN YASAKLANMASI...
Uyuşturucuyla mücadele altında kenevir üretiminin engellenmesinin, ülkemizin doğasınıın katledilmesine nasıl yol bir açtığını ancak bu rakamları öğrenince görebiliyoruz.

KENEVİR ÜRETİMİ, İLAÇ SEKTÖRÜNE DARBE VURACAK
Kenevir, kendisini böcekten koruyabilen bir bitki türü olduğu için tarım ilacına ihtiyaç duymuyor. Bu da dev ilaç şirketlerinin, tarım ilacı satışlarını büyük ölçüde azaltıyor.

10 DOLARIN ÜZERİNDE O FOTOĞRAF YER ALIYORDU
AİDS ve kanser tedavisinde, kemoterapi ve radasyon etkisini azaltma gibi bir çok fayda sağlayan, birçok hastalığın tedavisinde kullanılan kenevir Amerikan çiftçileri için bir dönem üretilmesi zorunluydu. 10 Amerikan dolarında kenevir üretimi yapan çiftçilerin fotoğrafı yer alıyordu.

İLK PANTOLON KENEVİRDEN ÜRETİLMİŞTİ
İlk pantolon bile kenevirden üretilmişti, kanvas isminin buradan geldiği ifade edilir.

PLASTİK ÜRÜNLERİNİN TAMAMI KENEVİRLE ÜRETİLEBİLİR
Plastik ürünlerinin tamamının, çok daha ucuz ve çok daha pratik yolla kenevirden üretilebildiğinde, gerek ilaç gerekse plastik sektörünün dev şirketlerinin kenevir üretimini engellemek için neden lobi faaliyetlerine giriştiği, kenevir üretiminin basit bir şekilde 'uyuşturucu madde temini' ile izah edilemeyecek boyutlarda başka türlü hesapları içerdiğini görmek mümkün.

İŞTE KENEVİRLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER

Peki eski tarihlerde üretimi yaygın olan ve hatta Amerika'da üretimini yapmayan çiftçilerin hapse atılmasına neden bu bitki, niçin bizim düşmanımız?

Bir dönümlük kenevir, 25 dönümlük orman kadar oksijen üretir. Yine bir dönümlük kenevirden, 4 dönüm ağaça eş kağıt üretilebilir. Kenevir tam 8 kez kağıda dönüştürülebilirken, ağaç 3 kez kağıda dönüştürebilir. Kenevir 4 ayda yetişir, bir ağaç ise 20-50 yılda… Kenevir, gerçek bir radyasyon temizleyicidir. Kenevir dünyanın her yerinde yetiştirilebilir ve çok az suya ihtiyaç duyar. Ayrıca kendisini böceklerden koruyabildiği için tarım ilacına da ihtiyaç duymaz. Kenevir ile yapılan tekstil ürünleri yaygınlaşırsa, tarım ilacı sektörü tamamen ortadan kalkabilir.
İlk kot pantolon, kenevirden yapılmıştır; hatta "kanvas" kelimesi kenevir ürünlerine verilen isimdir.

KANSER TEDAVİSİ, ROMATİZMA, KALP...
Kenevir, AİDS ve kanser tedavisinde kemoterapi ve radyasyon etkisini azaltma; romatizma, kalp, sara, astım, mide, uykusuzluk, psikoloji, omurga rahatsızlıkları gibi en az 250 hastalıkta kullanılmaktadır. Kenevir tohumunun protein değeri çok yüksektir ve içindeki iki yağ asidi de doğada başka hiçbir yerde bulunmamaktadır. Kenevirin üretimi soyadan bile daha ucuzdur.

ARABANIN GÖVDESİ KENEVİRDEN YAPILIRSA...
Kenevirle beslenen hayvanlar, hormon takviyesine ihtiyaç duymaz. Plastik ürünlerin tamamı, kenevirden üretilebilir ve kenevir plastiğinin doğaya dönüşmesi oldukça kolaydır. Bir arabanın gövdesi kenevirden yapılırsa, dayanıklılığı çelikten tam 10 kat fazla olur. Binaların yalıtımı için de kullanılabilir; dayanıklı, ucuz ve esnektir. Kenevirle yapılan sabunlar ve kozmetik ürünler, suyu kirletmez; yani tamamen doğa dostudur.