Son dakika: Akın İpek'in iadesi davasında flaş gelişme! Londra Adli Müşaviri Abdullah Murat görevden alındı

FETÖ firarısı Akın İpek hakkında hazırladığı tartışmalı bilgi notu sebebiyle hakkında inceleme başlatılan Londra Adli Müşaviri Abdullah Murat görevinden alındı.

Giriş Tarihi 05 Aralık 2018, 00:00 Güncelleme 05 Aralık 2018, 12:42
Son dakika: Akın İpek’in iadesi davasında flaş gelişme! Londra Adli Müşaviri Abdullah Murat görevden alındı

İÇİNDEKİLER

FETÖ firarisi Akın İpek'in iade sürecine ilişkin davada yeni bir gelişme yaşandı.

Akın İpek hakkında hazırladığı tartışmalı bilgi notu sebebiyle hakkında inceleme başlatılan Londra Adli Müşaviri Abdullah Murat görevinden alındı.

Murat'ın Akın İpek'in 'Türkiye'de adil yargılama yok' argümanı üzerine İngiliz savcıya Whatsapp üzerinden resmi olmayan bir sayfalık bilgi notu attığı ortaya çıktı.

ANKARA'YA ÇAĞRILMIŞTI

Adalet Bakanlığı Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) firarisi Akın İpek'in İngiltere'den iade süreciyle ilgili sosyal medyada yer alan ve Adalet Bakanlığı tarafından gönderildiği iddia edilen yazının gerçeği yansıtmadığına dikkat çekerker, Londra Adalet Müşaviri hakkında 30 Kasım 2018 itibarıyla inceleme başlatıldığı ve ilgilinin aynı tarihte Ankara'ya çağrıldığını açıkladı.

DOSYADA YER ALMIYORDU

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada sosyal medyada dolaşan haber ve yorumlar üzerine hemen inceleme başlatıldığı ifade edilerek, "Akın İpek davası olarak da bilinen iade davasında, İngiliz mahkemesince ek bilgi talepleri, mahkeme kararında da değinildiği üzere, Bakanlığımız tarafından 87 sayfalık ayrıntılı bir metinle karşılanmış, bu bilgi ve belgeler usulüne uygun olarak 13.09.2018 tarih ve 98696 sayılı yazı ile diplomatik yoldan gönderilmiştir. Bu yazı ve eklerinde haberlere konu olan değerlendirmeler yer almamaktadır" denildi.

İNCELEME BAŞLATILDI

Sanık ve avukatlarının, Türkiye'deki adil yargılama şartlarına yönelik dava sürecindeki asılsız iddiaları üzerine, Londra Adalet Müşaviri tarafından kendi inisiyatifi ile ayrıca 1 sayfalık bir bilgi notu hazırlanarak İngiliz Savcılık makamı ile paylaşıldığının öğrenildiği belirtilen bakanlık açıklamasında , "Yargı yetkisi içindeki konularda Bakanlığımız tarafından kurumsal görüş oluşturulması söz konusu değildir.

Bilgi notu içinde yer verilen değerlendirmelerin Yargıtay içtihatlarıyla da uyumlu olmadığı anlaşılmıştır. Bakanlığımız tarafından gönderildiği iddia edilen ve sosyal medya hesaplarında paylaşılan söz konusu bilgi notunun Bakanlığımız yazışma usulleri ile uyuşmadığı; herhangi bir unvan, isim ve imza da taşımadığı açıkça görülmektedir. Dış muhataplarımızın (İngiltere yetkili adli mercilerinin) bu çerçevede bilgilendirilmesi için gerekli girişimlerde bulunulmuştur.

Londra Adalet Müşaviri hakkında 30.11.2018 itibarıyla inceleme başlatılmış ve ilgili aynı tarihte Ankara'ya çağrılmıştır" ifadeleri kullanıldı.

BELGEDE FETÖ PARMAĞI MI?

Londra Hukuk Müşavirinin mahkemeye sunduğu o 1 sayfalık bilgi notunu sosyal medya hesabından sızdıran ilk kişi FETÖ'cü firarı Emre Uslu oldu. Belgede yer alan "Evet, ByLock FETÖ üyeleri arasında haberleşme amaçlı kullanılan bir uygulama. Ancak yazışmaların içeriği, FETÖ'nün gizli amaçlarını gerçekleştirmek için hayati önemde bir suç işlemek ve gizli eylemler yürütmek amacıyla kullanılmadığı sürece kanıt olarak kullanılamaz" İfadeleri İngiliz Mahkemesi'nin kararını etkilediği de ileri sürülüyor.