Boğaz'da yalıya çarpan geminin personelleriyle ilgili flaş gelişme

İstanbul Boğazı'nda tarihi yalıya çarparak kullanılamaz hale getiren geminin personeli adliyede ifade verdi.

Giriş Tarihi 12 Nisan 2018, 00:00 Güncelleme 12 Nisan 2018, 12:52
Boğaz’da yalıya çarpan geminin personelleriyle ilgili flaş gelişme

İÇİNDEKİLER

Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı'na çarpan geminin 4 kişilik mürettebatı İstanbul Adalet Sarayı'na ifade vermek için geldi. Malta bandıralı geminin Filipinli kaptanı Edgardo Deseo ifade için adliye koridorunda beklerken motorun arıza yaptığını öne sürdü. Mürettebattan bir başka kişi ise "Geminin motoru kilitlendi" dedi.

YALIYA NEDEN ÇARPTIĞINI AÇIKLADI
Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Hızır Reis Deniz, Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı'na çarpan geminin arıza nedenini açıkladı. TBMM KİT Komisyonu'na bilgi veren Deniz, "Geminin 5 numaralı silindir kaverinin çatlaması sonucu, soğutma suyunun eksilmesi nedeniyle hararet yükseldi ve motor arızası oluştu. Motorun stop etmesi sonucu gemiye hâkim olunamadı ve kaza meydana geldi" dedi.

Deniz, geminin karakutusu olan VDR kayıtlarının da bugün çözüldüğünü ve ilgili yerlere iletileceğini açıkladı.

"MAALESEF O SIĞ ALANA GİDEMEDİM"
Filipinli kaptan Edgardo Deseo ise mahkemede kazanın nasıl meydana geldiğini anlattı. Deseo'nun "Bulunduğumuz konum itibariyle dönüş yarı çapımız çok sınırlıydı. Dolayısıyla geminin dönmeye başlayıp sahile yandan çarpması daha büyük hasara hatta ölümlü kazaların olmasına neden olabilirdi.

Daha geniş bir alana çarpmamak için demir atmaktan vazgeçtik. O esnadaki amacım 4 metredeki derinlikte gemiyi burnundan sığ bir yere oturtmaktı. Böylece amacım zararı en aza indirmekti . Motorlar durduğu için maalesef o sığ alana gidemedim ve çok yakınında bulunan o eve çarptım" dediği öğrenildi.