Güneydoğu zamanı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi, bu yıl tarihi ve doğal güzellikleriyle yerli ve yabancı turistlerin akınına uğradı. İnanç ve kültür turizminin önemli merkezlerine ev sahipliği yapan bölge, ucuz tatil yapmak ve yeni yerler keşfetmek isteyenlere alternatif sunuyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Mayıs 2017 Güncelleme 25 Mayıs 2017, 00:00
Güneydoğu zamanı

İÇİNDEKİLER

İnanç ve kültür turizminin önemli merkezlerinin yanı sıra tarihin doğayla buluştuğu eşsiz güzellikteki kentlere ev sahipliği yapan Güneydoğu Anadolu Bölgesi, bu yıl adeta ziyaretçi akınına uğruyor. Yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisi ile karşılaşan bölgedeki konaklama tesisleri yüzde 100 doluluğa ulaştı. Bölge; tarihi yerleriyle birlikte mistizm, doğallık ve macera arayanlar için alternatif sunuyor. Güneydoğu, keşfedilmeyi bekleyen pek çok güzelliği içerisinde barındırdığı gibi, ucuz tatil yapmak ve yeni yerler keşfetmek isteyenler tarafından da tercih ediliyor. ziyaretçiler arttı

DİYARBAKIR: Şehre demiryolu ve havayolu ile ulaşım mümkün. Ulu Cami, Diyarbakır Kalesi, Zinciriye Medresesi, Malabadi Köprüsü, Behram Paşa Camii, Devegeçidi Barajı, Bırkıleyn Mağarası görülmesi gereken turistik yerleri arasında yer alıyor. Yılın 3 ayında 53 bin 359 kişiyi ağırlayan kent, ziyaretçi sayısını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 130 artırdı.

MARDİN: Tarihi taş evleriyle dikkati çeken Mardin de turizm pastasından hak ettiği payı almaya başlayarak turizm sezonuna geçen yıla göre yüzde 35 daha fazla ziyaretçi çekerek başladı. İl, çevre illere karayolu ile bağlı olup, demiryolu ulaşımı da sağlanmıştır. Fakat demiryolu, genelde yük taşımacılığında kullanılıyor. Mardin Kalesi, Deyrulzafaran Manastırı, Marin Kalesi, Anastasiapolis, Ulu Cami, Emüniddin Medresesi, Zinciriye Medresesi gezilmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

BATMAN: Adını Batman Çayı'ndan alan kent, 1990'da il oldu. Hasankeyf Kalesi, Dicle Nehri, Hızırbey Camii, Kandil Kalesi, Rabat Kalesi gezilmesi gereken yerler arasında.

SİİRT: İlin demiryolu ve havayolu ulaşımı bulunuyor. Görülmesi gereken yerler arasında Cumhuriyet Camii, Ulu Cami, Veysel Karani Türbesi, Sağlarca Kaplıcası yer alıyor.

ADIYAMAN
İl, karayolu ile çevre illere bağlı olup ayrıca, kentin Gölbaşı ilçesinden demiryolu ulaşımı da var. İldeki tarihi ve turistik yerler şöyle: "Adıyaman Kalesi, Ulu Cami, Pirin Mağarası, Kâhta Kalesi, Cendere Köprüsü, Karakuş, Nemrut Dağı."

GAZİANTEP
Gastronomi turizmiyle dikkat çeken Gaziantep'te, son dönemlerde özellikle hafta sonlarında tur otobüslerinin fazlalığı dikkati çekiyor. Arkeoloji Müzesi, Gaziantep Kalesi, Ömeriye Camii, Dülük, Hisar Anıt Mezarı, Yesemek Açık Hava Müzesi, Belkıs (Zeugma), Kargamış Harabeleri, Karasu Irmağı, Gedikli Höyük gibi mekanlar sıklıkla ziyaret edilen bölgeler arasında yer alıyor. Gaziantep'ten kara, hava ve demiryolu ulaşımı sağlanıyor.

ŞANLIURFA
Peygamberler şehri olarak bilinen kentin tarihi çok eskilere dayanıyor. Başta dünyanın en eski tapınak kalıntıları olarak kabul edilen 12 bin 500 yılık geçmişe sahip Göbeklitepe, Urfa Kalesi, Arkeoloji Müzesi, Ulu Cami, Halil Rahman Camii, Harran, Sumatar, Hazreti İbrahim Mağarası, Hazreti Eyüp Mağarası, Ayn Zeliha ve Halilürrahman gölleri, Peygamber Camii, Balıklı Göl görülmesi gereken yerler arasında.