Başbakan Davutoğlu'ndan önemli açıklamalar

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenecek Reform Tanıtım Toplantısı'nda konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenecek Reform Tanıtım Toplantısı'nda konuşma yaptı.
Türkiye'nin yürüyüşünü hiçbir gücün durdurmasına izin vermedik, vermeyiz Allah'ın izniyle. Kalkınma, demokrasi ve hukuk hedeflerinden geriye doğru tek bir adım atmayacağız. Geçen hafta Diyarbakır'da vatandaşlarımızla buluştum, teröre karşı tek bir yumruk olduk. Bugün de aziz İstanbullular'la tek bir bilek oluyoruz. Milletimize verip de tutmadığımız bir söz yok. Söz verdik yaptık diyoruz, söz vereceğiz yapacağız diyoruz. 6 aylık reformlarımızın yüzde 30'luk kısmını gerçekleştirmiş olduk. Biz yegane derdi bu millete hizmet etmek olan bir siyasi partiyiz. İşçi, esnafın ürettiğinin karşılığını aldığı müreffeh, kalkınmış başı dik insanların Türkiyesini kuruyoruz inşallah. Demokrasinin tıkanmış kanallarını açtık, hukuk ve adalet yollarını genişlettik, krizlerle boğuşan Türkiye'yi kalkındırdık. İşadamlarımıza özgüven kazandırdık, şirketlerimizi dış dünyaya açılmaya teşvik ettik. Turizm, uluslararası yatırım, istihdam gibi alanlarda rekorlar kırdık. İşçimizin emeğinin karşılığını verdik, çiftçimize destek olduk. Gece gündüz durmadan, yorulmadan insanımızın refah ve mutluluğu için çalıştık. Bizim merkezimizde sadece insan ve insan onuru var, vatandaş ve vatandaş onuru var. Bir defa daha bu kutlu yolculuğu başlatan sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkürü borç bilirim.

BİZİM SİYASETİMİZİN MERKEZİNDE İNSAN VE İNSAN ONURU VAR
Küresel ekonominin toparlanmadığı ortamda Türkiye olarak kalkınmamızı sürdürdük. Türkiye ekonomosi AK Parti'nin erdemli siyasetiyle büyüyor. Yüzde 4'lük büyüme oranıyla gelişmekte olan ülkelerin ekonomisinin iki katından fazlayız. 2015 yılında 700 bin kardeşimize, krizden bu yana 6,5 milyon kardeşimize istihdam sağladık. ABD'den sonra en fazla istihdam üreten ülke olduk. G-20 ülkeleri arasında en fazla hızlı büyüyen 4. ülke olduk. 2002 yılında yüzde 11 üzerinde devraldığımız bütçe açığını yüzde 1,2 seviyesine indirdik. Bankacılık sektörünü sağlam bir zemine oturttuk. Mevsimden arandırılmış sanayi üretimi yıllık yüzde 5,6 oranında arttı. Sanayide kapasite kullanım arttı. İhracat yeniden artış eğilimine girdi. Ekonomik göstergelerdeki olumlu görünüm 2016'nın ilk aylarında devam etti. Elhamdülillah bütçemiz bereketlendi, çünkü biz milletimizin duasıyla yola çıktık. Elimizi uzattığımız mazlumların duasıyla yola çıktık. 14 yıllık hükümetlerimiz döneminde enflasyonu tek hanelik seviyelere indirdik. Mart ayı enflasyon oranı piyasa beklentilerinin de altına geldi. Yıllık enflasyon son 7 ayın en düşük seviyesine indi. Bütçede 6.6 milyar TL fazla verdik. Bütçemiz bereketlendi. Türkiye ekonomisini daha da büyüteceğiz ve vatandaşımızın refah seviyesini daha da yükselteceğiz.
BUGÜN İTİBARIYLA VAATLERİMİZİN TAMAMINI GERÇEKLEŞTİRDİK
14 yıllık başarılarımızın arkasında ahde vefa yatmaktadır. İnsanımız AK Parti iktidarına güveniyor, vaat edilenlerin gerçekleşeceğini veriyor. Biz bin kere düşünür bir kere söyleriz. Söz verirsek mutlaka gereğini yaparız. Biz söz verip de unutanlardan, bahane uyduranlardan olmadık. Bir şeffaf bir şekilde her şeyi paylaşıyoruz. Sizinle paylaşmadığımız hiçbir konuda adım atmadık. 81 vilayetimizi dolaştım, bazı vilayetlerimize 6-7 kere gittim. Her yerde zikrettiğimiz vaatleri önce kendi zihnimize, gönlümüze yazdık, sonra milletimizle paylaştık. Şimdi de yerine getirmenin gururunu yaşıyoruz. www.reformlar.gov.tr adresinden reform ve vaatlerin son durumunu öğrenebilirsiniz. Bugün itibarıyla vatlerimizin tamamını gerçekleştirmiş durumdayız. Verdiğimiz sözlerden geri atmadık, şükürler olsun ki milletimize mahçup da olmadık. Vaat ve reformlarımızda önceliğimiz yatırım ortamını iyileştirmek, çalışanlarımızın hayat standartlarını yükseltmek, ekonominin rekabetçi yapısını güçlendirmektir.

Sizlerle gerçekleştirdiğimiz vaat ve reformlarımızı paylaşmak istiyorum:

KADINLARIN DOĞUMA İLİŞKİN HAKLARINI ARTIRIYORUZ
Hem işgücü hem de sermaye verimliliğini arttırmayı hedefliyoruz. 2016 Eylem Planı'nda eğitim ve işgücü verimliliğine özel bir önem verdik. Genç işsizlik oranının düşürülmesi, kadın işgücüne katılım oranının daha da arttırılması için çalışıyoruz. Çıraklık eğitimini güçlendiriyoruz. Çalışan kadınların doğuma ilişkin izin haklarını arttırıyoruz. 850 bin kadın memurumuzun kariyerlerini kolaylaştırmak için doğum nedeniyle ücretsiz geçen sürelerini memuriyet kıdeminde değerlendirme kararını aldık. Çocuğu olan anne ve babaya çocuğu eğitim çağına gelinceye kadar kısmi çalışma hakkı tanıdık. Hangi siyasi görüşe ait olursa olsun bütün kadınlar mubarektir, anne olan her kadının ayakları öpülecek kadar bize emanettir. Kadına karşı şiddete ne kadar karşı çıktıysak kadına karşı hakarete de aynı şekilde karşı çıkmaya karşı birliğe ve beraberliğe davet ediyoruz.

KAINA KARŞI UZANAN DİLLERE DE AYNI TEPKİYİ GÖSTERECEĞİZ
Kadına uzanan ellere nasıl ceza veriyorsuk kadına karşı uzanan dillere de aynı tepkiyi göstereceğiz. Gerek işçi gerekse memur kadın çalışanlarımıza ilk doğumda 60 gün ikinci doğumda 120 gün sonraki doğumlarda 180 gün hakkını getirdik. İşçi statüsünde yarı zamanlı kadınlarımızın çalışmadığı süreye ilişkin prim ve ücretlerini asgari ücretten biz karşılıyoruz. Ev eksenli olarak çalışan kadınları geçici iş ilişkisi kapsamına dahil ediyoruz.

İLK KEZ İŞ BULAN GENÇLERE 1 SENE MAAŞLARINI BİZ ÖDÜYORUZ
Bizim elimizi değmemiş olduğu hiçbir vatandaşımız kalmayacak. Gençlerimiz teminatımızdır. Türkiye'nin en büyük kıymeti, en büyük güç kaynağıdır. Gençlerin işgücüne katılması için genç istihdamı ve genç girişimcileri destekliyoruz. İlk kez bulan her gencimizin ücretini 1 yıl süreyle biz karşılıyoruz, uygulamaya da başladık. Tam 200 bin gencimizin bu destekten faydalanmasını bekliyoruz. Firmaların isdihdam ettiği kişi sayısına bağlı olarak stajyerlerimize ilk kez doğrudan ücret desteği sağlıyoruz. Lise veya üniversite mezunu gençlerimizin genel sağlık sigortası giderlerini gelir testi yapmaksızın biz karşılıyoruz. Gençlerimizin bilgi erişimini sağlamak için ücretsiz internet imkanını yaygınlaştırdık. Kadınlar başımızın tacı ise gençlerimiz gözümüzün nurudur. Organize sanayi bölgeleri ve özel mesleki ve teknik eğitim okullarına da öğrenci başına destek vermeye başlıyoruz. Kendi işini kurmak isteyen gençlere 50 bin TL veriyoruz. Şimdiden 731 işletmeye 8,7 milyon TL verdik. GENÇ-DES projesini de devreye sokuyoruz.

GENÇLER SİZ PROJENİZLE GELİN SERMAYEYİ BİZ VERELİM
Sevgili gençler siz projenizle gelin, AK Parti hükümeti size destek de olacak, sermaye de verecek. Siz yeter ki Türkiye'nin değerine değer katmak için, iş kurmak, istihdam oluşturmak için teşebbüs edin. İşgücü piyasamızı daha esnek hale getirmek için çalışmalara devam ediyoruz. Çalışma hayatına güvenceli esneklik sağlayacak desteklemeler yapıyoruz. Süreklilik arzetmeyen işlerde kayıt dışı çalışan vatandaşlarımızı kayıt altına alarak istihdam edilmelerini hedefliyoruz. Kamuda çalışan taşeron işçimizi asıl iş, yardımcı iş ayrımı yapmadan kamuda istihdam edeceğiz. 1 Kasım seçimleri öncesinde sadece asıl işte taşeron çalışan işçilerimizi kamuya alacağımızı söylemiştik ancak bunu daha da genişlettik. Orta ve üst teknolojik yatırımların artırılması çok önemlidir. Yatırım ortamını genişletmek için çok önemli adımlar atıyoruz. Hane halkının tasarruf alışkanlığını artırmak için konut desteğini başlatıyoruz. Banka hesaplarında biriktirdikleri paranın yüzde 20'sini ödeyeceğiz. Gençlerimize çeyiz desteği veriyoruz.

FAİZSİZ FİNANS KOORDİNASYON KURULUNU OLUŞTURDUK
Önümüzdeki günlerde yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik bir paketi TBMM'ye sevkedeceğiz. Gelir ve Kurumlar Vergisi'nde etkin ve basit bir sistem oluşturmayı hedeflediğimiz düzenlemeyi TBMM'ye gönderdik. Sanayi işletmelerin makina ve teçhizat almak için kullandıkları kredileri bazı vergi istisnaları getirdik. Faizsiz finans koordinasyon kurulunu oluşturduk. Hukukun üstünlüğünü, yargı bağımsızlığını gözümüz gibi koruyoruz. 17 Nisan'da seçimlere girerken yargı reformunu açıklamıştık. Bu kapsamda İstanbul Tahkim Merkezi'ni devreye koyduk. Bilirkişilik müessesesini yeniden ele aldık. Bilirkişi Kanunu TBMM'ye sevkedildi. İşkence ve kötü mücadeleyle etkin mücadele etmek için Türkiye İnsan Hakları Kurumu'nu kurduk. Siyasetin finansman şeffaflığını artıracak projeleri önümüzdeki hafta ele alacağız. Geneleksel irfan merkezleri ve cemevlerinin ihtiyacını karşılayacak bir kanun hazırlığı çalışmalarının sonuna geldik. Darbe döneminden kalan mevzuatı gözden geçirirek antidemokratik hükümleri kaldırıyoruz.

655 BİN EMEKLİNİN AYLIKLARINDAKİ KESİNTİYİ KALDIRDIK
KOBİ'lerin daha etkin rol almaları için düzenlemeleri hayata geçirdik. Emekli olup da Bağkur kapsamında çalışan 655 bin emeklimizin aylıklardan kesilen yüzde 10'luk kesintiyi kaldırdık. 24 bin esnaf ve sanatkârımıza yaklaşık 700 milyon TL faizsiz kredi sağladık. Esnafa 30 bin TL'ye kadar faizsiz kredi imkanını getirdik. Esnaf ve Sanatkarlarımızın ekonomi içinde sağlamlaştırmaya yönelik bir diğer sözümüzü yerine getiriyoruz. Esnafımızın önemli bölümünden gelir vergisi artık almıyoruz. Yemde ve gübrede KDV'yi söz verdiğimiz gibi kaldırdık. Seracılarımızın yüzünü güldüren uygulamaları hayata geçirdik. 100 bin TL'ye kadar faizsiz kredi desteği veriyoruz. 42 ilimizde kırsal kalkınma programının bir benzerini ele aldık 39 ilimizde hayata geçirdik. Emek-yoğun sektöründe faaliyet gösteren yatırımcıların yatırım maliyetlerini azaltan düzenlemeyi yaptık.

ASGARİ ÜCRET, EMEKLİLİ VE MUHTAR MAAŞLARINI ARTIRDIK
Asgari ücreti bin 300 TL'ye çıkardık. Cumhuriyet tarihinin hiçbir bölümünde böylesine yüzde 30'luk bir artış sağlanmadı. Yaklaşık 5,5 asgari ücretlinin refah seviyesini yükselttik. İşçi ve Bağkur emeklimize aylık 100 TL seyyanen zam yaptık. 65 yaş aylığı alan vatandaşlarımıza rahat bir nefes aldırmış olduk. Muhtarlarımızın maaşını bin 300 TL'ye yükselttik. Teröre karşı kahramanca görev yapan uzman erbaşlarımızın 2 bin 500 olan ek göstergelerini 3 bine çıkardık. Astsubaylarımızdan 1. dereceye yükselmesine imkan tanınmayanların 1. dereceden gösterilmelerini ve 3 bin 600 ek göstergelerini düzenledik. Şu an hizmet veren her iki öğretmenden biri bizim dönemimizde atanmıştır. Artık o kalabalık sınıflar kalmadı. Her bir öğretmen öğrencisini tek tek tanıyacak, ruhi ve ilmi gelişmeleri temin edecek şekilde eğitim verecek.
VİZESİZ SEYAHAT İÇİN TARİH VERDİ
Haziran ayının sonu itibariyle vizesiz seyahat gerçekleşmiş olacak.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.