Ekrem dümenli

53 gün önce hakkında yakalama kararı çıkarılan Ekrem Dumanlı'nın yasa dışı yollardan Türkiye'yi terk ettiği ortaya çıktı. Kara ve hava yolunu kullanamayan Dumanlı dümeni Yunanistan'a kırdı. Suriyeli mülteciler gibi bir kayığa atlayarak Ayvalık'tan Midilli Adası'na gitti.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Kasım 2015 Güncelleme 10 Kasım 2015, 01:49
Ekrem dümenli

İÇİNDEKİLER

Zaman gazetesinin eski Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı'nın kaçışı ile ilgili sır yavaş yavaş aralanıyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne ve hükümetine karşı darbe girişiminde bulunmak suçundan hakkında yakalama kararı olan Ekrem Dumanlı'nın yasa dışı yollardan yurt dışına çıktığı öne sürüldü.

YURT DIŞI İÇİN 10 BAŞVURU
TAKVİM
'in elde ettiği bilgilere göre Ekrem Dumanlı, hakkında yakalama kararının çıkacağını öğrendikten sonra cep telefonunu sabit bir yere bırakarak soluğu Ege'de aldı. Dumanlı'nın Suriye'den gelerek, deniz yoluyla yasa dışı yoldan Yunanistan'a geçen mülteciler gibi Balıkesir'in Ayvalık İlçesi'nden bir tekne ile Yunanistan'ın Midilli Adası'na gittiği belirlendi. Ekrem Dumanlı, hakkında yakalama kararı çıkarılmadan önce tam 10 kez "Yurt dışı yasağının kaldırılması" için savcılık ve mahkemelere başvuruda bulundu. Ancak bu başvuruları her seferinde reddedildi. Dumanlı'nın en son İstanbul 10'uncu Sulh Ceza Mahkemesi'ne başvurarak yurt dışı yasağının kaldırılmasını istedi. Ancak bu talep de reddedildi. Adli makamlar halen kaçak durumunda olan ve hakkında "yakalama" kararı olan Ekrem Dumanlı'nın bir aydan beri yani yakalama kakarından sonra hiç başvuruda bulunmadığını ifade ettiler. Dumanlı'nın hakkındaki yakalama kararının çıkarılacağını bildiği ve bu karar çıkmadan yasa dışı yollardan ülkeyi terk ettiği öğrenildi. Hakkında "darbeye teşebbüs" ve "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" suçlarından 18 Eylül 2015'te yakalama ve gözaltı kararı alınan Dumanlı, 5 Ekim tarihinde Zaman gazetesindeki genel yayın yönetmenliği görevinden istifa etmiş ve o günden sonra hiç ortalıkta görünmemişti.



KAÇMAM DEDİ FİRAR ETTİ
Günlerdir polisten kaçtığı belirlenen Ekrem Dumanlı'nın 23 Ağustos'ta Bugün TV'de katıldığı programda "Efendim diyorlar ki 'Kaçar tutuklayın'. Kaçacaktı, göçecekti, diyenlerin hepsini dava ettim. Buradayım. Bedelini öderim" demişti. Twitter'da ortaya çıkan Dumanlı "Bunca zamandır aranıyorsam bunu ben ve avukatlarım neden bilmiyor? Savcılık 'soruşturmanın gizliliğini ihlal' edeceğine beni çağırabilir ifademi alabilirdi" diye konuştu.

GÜLEN'İN TALİMATLARINI UYGULADI
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca "Selam Tevhid'de kumpas" soruşturması kapsamında Ekrem Dumanlı'nın "24 Şubat 2014'te hakkında yakalama kararı çıkarılan FETÖ/PDY terör örgütü lideri Fetullah Gülen'in talimatlarını örgüt üyelerine ulaştırdığı" ifadeleri yer aldı. Dumanlı, 2009'da düzenlenen Tahşiye soruşturmasında kumpas kurduğu ve usulsüzlükler yaptığı iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında 14 Aralık 2014'te İstanbul'da gözaltına alınmıştı. 18 Aralık'ta hakkında yurt dışına çıkış yasağı konularak serbest bırakılmıştı.

MEVLÜT YÜKSEL