FETÖ'nün beyni Dumanlı

Zaman gazetesinin eski genel yayın yönetmeni Ekrem Dumanlı, Selam-Tevhid soruşturması kapsamında çıkarılan yakalama kararı ve ağır müebbet istemi sonrası 53 gündür aranıyor. Soruşturma savcısına göre Dumanlı, FETÖ örgütünün beyni gibi çalışıyordu. Gülen'in talimatlarını örgüt üyelerine ulaştırmak ve örgüt kurgusu hakkında kamuoyu oluşturmakla yükümlüydü.

Giriş Tarihi 10 Kasım 2015, 00:00 Güncelleme 10 Kasım 2015, 01:54
FETÖ’nün beyni Dumanlı

İÇİNDEKİLER

Paralel Devlet Yapılanması'nın (PDY) "Selam-Tevhid" soruşturmasında kumpas yaptığına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında hakkında "darbeye teşebbüs etmek" ile "silahlı terör örgütü kurmak veya yönetmek" suçlarından yakalama ve gözaltı kararı çıkarılan eski Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı'nın 53 gündür arandığı ortaya çıktı. Dumanlı'nın 18 Eylül'deki yakalama kararından sonra, 5 Ekim'de genel yayın yönetmenliği görevinden istifa ettiği belirlendi. Ağırlaştırılmış müebbet ve 22.5 yıla kadar hapis istemiyle aranınca kayıplara karışan Dumanlı, "FETÖ/PDY terör örgütü lideri Fetullah Gülen'in talimatlarını örgüt üyelerine ulaştırmak ve örgütün kurgusu doğrultusunda kamuoyu oluşturmak" ile suçlanıyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında İstanbul 3. Sulh Ceza Hâkimliği'nce Ekrem Dumanlı hakkında çıkarılan yakalama ve gözaltı kararı, 18 Eylül'de İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne gönderildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İrfan Fidan tarafından emniyete gönderilen yazıda, "Selam Tevhid kumpası soruşturması kapsamında, çok sayıda siyasetçi bürokrat, akademisyen, gazeteci-yazar, işadamı, devletin üst kurumlarında çalışan görevli, danışman, vakıf başkanı ve üyeleri hakkında usulsüz şekilde işlemler yapıldığı belirtilerek, hedefin Türkiye Cumhuriyeti'nin 61'inci Hükümeti'ni kurgusal bir terör örgütü ile irtibatlandırmak suretiyle görevini yapamaz hale getirmeyi amaçladıklarının anlaşıldığı vurgulandı.

ADLİ KONTROLLE KURTULMUŞTU
Yazıda, "Dumanlı'nın Gülen'in talimatlarını örgüt üyelerine ulaştırdığı ve örgütün kurgusu doğrultusunda kamuoyu oluşturduğunun tespit edildi" denildi. Dumanlı'nın, ağır müebbet cezası öngörülen "Türk hükümetini cebir ve şiddetle ortadan kaldırmaya veya görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs" ile 22.5 yıla kadar hapis cezası öngörülen "suç işlemek amacıyla silahlı örgüt kurmak veya yönetmek" suçlarından yakalanması kararı alındığı bildirildi. Dumanlı'nın İstanbul dışında yakalanması durumunda, yol süresi de dikkate alınarak İstanbul Terörle Mücadele Şube'ye teslim edilmesi yönünde karar verildiği aktarıldı. Dumanlı, 2009'da Tahşiye kumpası soruşturması kapsamında 14 Aralık 2014'te İstanbul'da gözaltına alınmış, 18 Aralık'ta hakkında yurt dışına çıkış yasağı konularak adli kontrolle serbest bırakılmış, 5 Ekim'de ise Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği görevinden ayrılmıştı.



EMNİYET'TE ÖZEL ARAMA EKİBİ
İçinde emniyet müdür yardımcılarının da olduğu özel ekip, Dumanlı'nın illegal yollardan yurtdışına çıkma ihtimali üzerinde duruyor. Polis, başta Dumanlı'nın adresi olmak üzere yakın çevresi, akrabaları ve arkadaşlarının adreslerine gitti. Ancak Dumanlı'nın izine hiçbir yerde rastlanmadı. Resmi kayıtlar incelendiğinde Dumanlı'nın yurtdışına çıkış kaydının bulunmadığı belirlendi.



TV'DEN 'BURADAYIM' DİYE ŞOV YAPIP KAÇTI
Ekrem Dumanlı 23 Ağustos'ta Bugün TV'de katıldığı programda, "Kaçacak mısınız" sorusuna, "Efendim diyorlar ki 'Kaçar tutuklayın'. Böyle bir tutuklama sebebi olur mu? Kaçacaktı, göçecekti, diyenlerin hepsini dava ettim. Ben buradayım. Bedeli neyse öderim" yanıtını vermişti. Ancak ne hikmettir ki Gültekin Avcı'nın tutuklanması sonrası telaşa kapılan Dumanlı, Zaman Gazetesi'nden 5 Ekim'de istifa edip bir gün sonra avukatı aracılığıyla mahkemeye başvurarak tahşiye kumpası soruşturması kapsamında hakkındaki yurt dışı çıkış yasağının kaldırılmasını talep etti. Bu talep, Dumanlı'nın Paralel Yapı tarafından başka bir ülkede görevlendireceği, kaçmak istediği yorumlarına yol açtı. Star Gazetesi köşe yazarı Cem Küçük, FETÖ savcıları Zekeriye Öz ve Celal Kara'nın ardından Ekrem Dumanlı'nın da yurt dışına kaçma hazırlığı yaptığını yazmış, ek önlem alınması gerektiğini vurgulamış "Yoksa çok geç kalınabilir" diye yazmıştı. Kendisi hakkında yapılan suçlamaları kaçmadan önceki günlerde basın özgürlüğü istismarıyla savuşturmaya çalışması da Dumanlı'nın 7 Mart 2011'deki "Paniğe ve öfkeye gerek yok, hukuki süreç işliyor" başlıklı yazısını akıllara getirdi. Dumanlı o dönem Oda TV ve Ergenekon davalarında gazeteciler Soner Yalçın, Nedim Şener ve Ahmet Şık'ın tutuklanmasını, "Suça ortak olmak gazetecilikse, yerin dibine girsin böyle gazetecilik anlayışı" diyerek savunmuş "Gazeteciliğin zırha dönüşmesine müsaade edilmemeli" demişti.

SABAH