Facia teğet geçti

Yeni Delhi Havalimanı'daki kontrol kulesi, 2 Türk yolcu uçağına aynı kodu verdi... Hindistan jetleri de aynı kodlu iki uçak ihbarı alınca, havalandı... Türk pilot, kulenin hatasını anlatarak, faciayı son anda önledi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Temmuz 2014 Güncelleme 15 Temmuz 2014, 01:26
Facia teğet geçti

İÇİNDEKİLER

Pakistan hava sahasından Hindistan'a geçiş yapan iki Türk Hava Yolları (THY) uçağına, kule tarafından aynı transponder kodları verilmesi, faciaya neden oluyordu. Bu durum nedeniyle alarma geçen Hindistan Hava Kuvvetleri'ne ait iki adet MiG-21 Bison savaş uçağı, başkent Yeni Delhi'ye 600 kilometre uzaklıktaki Jodhpur'daki hava üssünden THY uçağına doğru havalandı.

İLETİŞİME GEÇTİLER
Yeni Delhi'ye doğru seyreden THY uçağının pilotu gerekli bilgileri kendileri ile iletişime geçen askeri jetlerin pilotlarına doğrulamasının ardından uçuş bilgileri düzeltildi. Bunun üzerine yolcu uçağının yoluna devem etmesine izin edildi.

SÜREKLİ HATA YAPILIYOR
Hava sahaları değiştirilirken transponder kodlarının ilgili hava trafik kontrol üniteleri tarafından pilotlara verildiğini belirten uzanmalar "Burada hava trafik kontrol ünitesinin vermiş olduğu kodu pilot yanlış girmiş düşük ihtimalde olsa iki uçak için de aynı kodlar verilmiş olabilir. Ancak faciadan dönüldüğünü de kabul etmek gerekir" dedi. Hindistan ve Pakistan'daki birçok havalimanında benzer sorunların yaşandığına dikkat çekildi. Bu konuda defalarca uyarı yapılmasına rağmen, her iki ülkenin kontrol kulelerindeki bu sorun çözülemedi. Cevdet ÖZDEMİR

TRANSPONDER NEDİR?
Hava trafik kontrol radarının uçakları takip edebilmesi için tüm uçaklarda 'transponder' denilen bir cihaz bulunuyor. Bu cihaz aynı zamanda uçakların yükseklik, hız gibi bilgilerini de radara gönderiyor. Kaçırılma, telsiz arızası gibi acil durumlarda pilotlar transponder üzerinden farklı kodlar kullanarak hava trafik kontrol merkezine bilgi verebiliyor.