Hocanın kılıcı!

AYM Başkanı Haşim Kılıç siyasete soyundu. Paralel yapının varlığını reddeden Kılıç ana muhalefet lideri gibi hükümeti eleştirdi. Kılıç'ın konuşması vaiz lobisi mensuplarından tam not aldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Nisan 2014 Güncelleme 26 Nisan 2014, 01:50
Hocanın kılıcı!

İÇİNDEKİLER

Anayasa Mahkemesi'nin 52'nci Kuruluş Yıldönümü, Yüksek Mahkeme'nin Yüce Divan salonunda yapılan törenle kutlandı. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın konuşması ise güne damga vurdu. Kılıç'ın "Son dönemde yargı, 'paralel devlet' diye nitelendirilen çok vahim bir suçlamayla karşı karşıyadır. Görevi, maddi gerçekleri ortaya çıkarmak olan yargının karşı karşıya kaldığı bu iddianın adı vicdan yolsuzluğudur" sözleri bu konuşmanın Pensilvanya imzası taşıdığı yorumuna neden oldu.

GÖMLEĞİMİZİ HİÇ ÇIKARMADIK
Kılıç'ın hükümeti hedef alan konuşmasında "Bizler adil olmayı kutsal bir görev kabul eden bir medeniyetin mensupları olarak, gücün ve şartların etkisiyle gömlek değiştiren bir karakterin sahibi olamayız. Herkesin karşısına, aynı adalet gömleğiyle çıkmaya devam edeceğiz" sözleri de dikkat ve tepki çekti.



CEMAAT KILIÇ'I DESTEKLİYOR
Kılıç'ın bu sözleri büyük yankı bulurken, Gülen cemaatinden olan ve cemaate yakın duran her kesimden övgü dolu tepkiler geldi. Konuşma, Gülen cemaatinin en önemli isimlerinden Halit Esendir'in geçen ay bir röportajda söylediği "Çankaya'ya Meral Akşener veya Haşim Kılıç çıkacak. Cemaat Haşim Kılıç'a destek verecek. CHP destek verecek. MHP de destek verecek. O yasaları iptal etmezse, Meral Akşener olabilir" sözlerini akıllara getirdi. Bu röportaj ve Kılıç'ın dünkü konuşması "Haşim Kılıç'ın konuşması Pensilvanya'dan mı geldi?" yorumlarına neden oldu.

PENSİLVANYALILAR COŞTU!
Haşim Kılıç'ın mesajları sonrası Gülen cemaatine yakın duran isimler adeta zafer kutlamaları yaptı.
Zekeriya Öz: Yargısı bağımsız olmayan ülkelerde demokratikleşmeden söz edilemez. Sayın Haşim Kılıç'ı tebrik ederim.
Can Dündar: Hükümet, Haşim Kılıç'a çok bozuldu. Galiba konuştuğu salonun, Yüce Divan yargılamalarının yapılacağı salon olması da ayrıca sinirleri bozdu.
Sözcü Gazetesi: Çok sert sözler! AYM Başkanı Haşim Kılıç: Gömlek değiştiren karakterde değiliz.
İdris Bal: Haşim Kılıç hukukun askıya alındığı bu dönemde bir AYM Başkanına yakışır açıklamalar yapmıştır.
Mümtazer Türköne: Haşim Kılıç, bütün sadeliği ile "kral çıplak" lafı gibi, "kral vicdansız" dedi.
Bülent Korucu: Bu üslubu Haşim Kılıç'a yakıştıramayan Cemil Çiçek'in Başbakan'ın üslubunu kendisine yakıştırdığını mı anlamalıyız.
Melda Onur: Haşim Kılıç resmen fırça atıyor.

AK Parti'lilerden Kılıç'a sert tepkiAK Parti'lilerden Kılıç'a sert tepki

VESAYET ORGANI
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Kılıç'ın konuşmasını şu sözlerle eleştirdi: Emekliliği yaklaştığı için yeni arayışlar içinde olabilir. Eleştirileri kişiselliştirmiş. Niyet okuması yapıyor. Bu hiç objektif değil. AYM'nin vesayet organı gibi hareket etme yetkisi yoktur. Haşim Kılıç bu sözlerle muhalefet boşluğunu da doldurmuştur. İstifa çağrım olmayacak.

ÜSLUBU NAHOŞ
Kılıç'ın konuşmasına TBMM Başkanı Cemil Çiçek'ten sert tepki geldi. Kutlama düşüncesiyle törene gittiklerini belirten Çiçek, "Üslup, bir yargı makamına yakışan bir üslup değildi. Kimse oraya haşlanmak için, tokat yemek için, azarlanmak için gitmedi. Siyaset nezaket, hukuk, zarafettir. Hele hele davet ettiğin misafirine karşı..." diye konuştu.

KOKTEYLE KALMADILAR
Anayasa Mahkemesi'nin 52. kuruluş yıldönümü nedeniyle yapılan törene Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Çiçek ve Başbakan Erdoğan da katıldı. Tören sonrasındaki kokteyle ise bu üç ismin kalmaması dikkatlerden kaçmadı. Kılıç ise kokteylde "Kimse söylediklerimize alınmasın, gücenmesin. Biz alınmıyoruz, gücenmiyoruz" dedi.