Yerli Hawking

Zehra Madenli, bilimadamı Stephen Hawking'in kaderini yaşadı. Bilgisayarlı tekerlekli sandalye ile gözleriyle masal kitapları yazdı. Adını dünyaya duyurdu. Ödüllerin ise ardı arkası kesilmedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Ekim 2013 Güncelleme 28 Ekim 2013, 01:58
Yerli Hawking

İÇİNDEKİLER

Iğdırlı Zehra Madenli (47), İngiliz fizikçi Prof. Dr. Stephen Hawking'i aratmadı. Ünlü bilimadamı gibi bilgisayarlı tekerlekli sandalye kullanan genç kadın, başarısıyla dünyayı kendisine hayran bıraktı. Madenli, 7 yaşındayken ailesiyle Iğdır'dan İstanbul'a göç etti. Atletizm dalında sayısız madalya kazandı. "Rüzgarın kızı" lakabıyla anıldı. 33 yaşında dil öğrenmek için Kanada'ya gitti. Burada tanıştığı Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Bölümü mezunu Sinan Madenli ile 2004'te evlendi. Çift, çocuk sahibi olmanın hayalini kurdu. Ancak olmadı. Çünkü Zehra Madenli'ye "kas felci" olarak tanımlanan ALS teşhisi konuldu. Doktorlar genç kadına 1.5 aylık ömür biçti.

KİTAPLARI İNGİLİZCE'YE ÇEVRİLDİ
Doktorlara inat 4 yıldır ALS ile yaşayan Zehra Madenli, eşinin bürokratik mücadeleden sonra elde ettiği tekerlekli sandalye ve gözle yazmayı sağlayan bilgisayarla hayata tutundu. Genç kadın, çocuk özlemini çocuk masalları yazarak giderdi. Madenli'nin yazdıkları önce İngilizce'ye sonra Fransızca'ya çevrildi. Aldığı ödüllerle hem Türkiye'de hem de dünyada tanındı. Kanada'da büyük ödüle layık görüldü. Şiir ve masallarını blog sayfasından paylaşmaya başladı. Tüm ALS hastalarının iletişimlerini sürdürebilecekleri bilgisayara kavuşmasını isteyen Zehra Madenli, yazılarından ve ödüllerinden gelen tüm geliri ALS hastaları derneğine bağışlıyor.

KALBİYLE DÜŞÜNÜYOR
Çocuk özlemini yazdığı masallarla gidermeye çalışan Zehra Madenli, kalbiyle düşünüyor. ALS hastalığını ise "Beynimle anlaşamayan sinir sistemim greve gitti" diye tanımlıyor.

YAŞAYAN DAHİ
Zehra Madenli'nin başarı öyküsü, akıllara 71 yaşındaki bilimadamı Stephen Hawking'i getirdi. Hawking, 1962'de Oxford Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra Cambridge Üniversitesi'nde astronomi ve kozmoloji üzerinde çalışmaya başladı. 21 yaşındayken ALS haslatığına yakalandı. Son 50 yılını bu hastalıkla mücadele ederek geçirdi. Buna rağmen, bilimsel çalışmalarına ara vermedi. Bilgisayarlı tekerlekli sandalyesiyle gözleriyle iletişim kurarak sayısız araştırmaya imza attı. Hawking, halen Cambridge Üniversitesi'ndeki Teorik Kozmoloji Merkezi'nin yöneticiliğini yürütüyor.

Safure CANTÜRK