Porsche'metre

Gurbetçi Nurullah Olca, 250 beygir gücündeki Porsche marka otomobilini taksiye çevirdi. Fark yaratan Türk, 'Almanya'nın en hızlı taksicisi' olarak tarihe geçti. Yolcular ise araca binmek için sıraya girdi.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Mayıs 2013 Güncelleme 23 Mayıs 2013, 00:00
Porsche’metre

İÇİNDEKİLER

Almanya'nın Frankfurt kentinde yaşayan 57 yaşındaki Nurullah Olca, Porsche marka aracını taksiye çevirerek bir ilke imza attı. "Acı vatana" gittikten sonra marangoz olarak işe başlayan Olca, bir yandan da eğitimine devam etti. Sosyal pedagog oldu. Gençlik dairelerinde çalıştı, işsiz kalınca taksiciliğe başladı. Gurbetçi Bu işte iyi kazanç olduğunu görünce, lisans alarak ilk taksisini aldı.

TÜM GÜN YOLCU TAŞIYOR
Taksicilik mesleğinde 18 yılını dolduran Olca, yıllarca para biriktirdi. 2001 yılında Merceles model otomobilini taksiye dönüştürerek herkesin dikkatini çekti. İşleri iyi giden Türk taksici, hedefini daha da büyüttü. Kendisine 688 bin liraya Porsche Panamera marka araç alarak, bu aracı taksiye çevirdi. Hızlı taksiyi gören Almanlar ise araca binmek için adeta sıraya girdi. Gurbetçi, Porsche marka taksisi sayesinde, neredeyse tüm gün yolcu taşımaya başladı.

SIRADA MASERATİ VAR
Taksi işletme izni almaya gittiğinde evrakları gören meslektaşlarının, "Porsche'yi taksi mi yapacaksın?" diye sorduğunu söyleyen Nurullah Olca, Porche hikayesini şu sözlerle anlattı: "Günümün büyük bir bölümü otomobilin içinde geçiyor. 250 beygir gücündeki Porsche'yi taksi olarak kullanıyorum. Kentte tam bin 712 taksi çalışmakta. Ben diğer taksicilerden farklı olmak istedim. Şimdiki hayalim ise Maserati'yi taksiye çevirmek."

MÜŞTERİLER İNMEK İSTEMİYOR
Frankfurt şehir merkezinde taksicilik yapan Nurullah Olca, bir durağa bağlı çalışmıyor. Zaman zaman duraklarda kuyruğa giren en arkadaki müşteri bile Porsche'ye binmek için saatlerce bekliyor. "Aracıma binen müşteriler inmek istemiyor" diyen Olca, "Meslektaşlarım bana hayret etti. Ama ben aklıma koyduğumu yaptım. Meslektaşlarım Türkiye'den veya Almanya'dan ev alıyorlar. Ama ben yatırımımı, tutkunu olduğum otomobile yaptım" diyor.

YOLDA İLGİ ODAĞI
Uzak mesafeye gitmeyi tercih etmeyen Olca'nın taksisini görenler, dönüp bir daha bakıyor. Taksinin Porsche olduğundan emin olanlar, cep telefonlarıyla ya da makineleriyle aracın fotoğrafını çekiyor. Türk taksici ise fark yaratmanın keyfini yaşıyor.

6 SİLİNDİR MOTORLU
2012 model olan Porsche Panamera V6 TDI Tiptronic S, 250 beygir gücünde. 6 silindir motora sahip olan Porsche'nin dizel modeli olan Panamera, 100 kilometrede ortalama 8 litre mazot tüketiyor. 244 km/s hız yapabilen Porsche, 0'dan 100 km/s hıza 6.8 saniyede ulaşıyor.

Necdet KARAŞAHİN