Taşeron terör

DHKP-C üyesi canlı bomba ABD Büyükelçiliği'ne girdi. X-ray cihazından geçerken, plastik patlayıcıyı patlattı. Güvenlik görevlisi Mustafa Akarsu hayatını kaybetti. Parçalanan saldırganın kimliği ise kopan parmağından ve yüzündeki benden tespit edildi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Şubat 2013 Güncelleme 02 Şubat 2013, 03:47
Taşeron terör

İÇİNDEKİLER

Türkiye' de terörün bitmesi amacıyla barış adımları atılırken, bu süreci baltalamaya çalışan odaklar kan kustu. Dünya, Ankara'dan gelen patlama haberiyle sarsıldı. ABD Büyükelçiliği'ne giren canlı bomba kendini patlattı. Canlı bomba paramparça olurken, güvenlik görevlisi Mustafa Akarsu hayatını kaybetti.

PLASTİK PATLAYICI
Saldırının adresi, güvenlik önlemlerinin en üst düzeyde tutulduğu ABD Büyükelçiliği oldu. Paris Caddesi üzerindeki 2 No'lu nizamiye kapısından, dün saat 13:15'te plastik patlayıcıyla geçen geçen canlı bomba, x-ray cihazından geçerken patladı. Büyük patlamada, betondan yapılma çelik kapı delindi. Etrafa dumanlar yükseldi. Saldırıda, güvenlik görevlisi olarak çalışan Mustafa Akarsu (47) hayatını kaybetti. Saldırının ardından bölge havadan ve karadan güvenlik kordonuna alındı. Patlamanın şiddetiyle canlı bombanın vücudu parçalandı. Tanınamayacak hale gelen canlı bombanın uzun süre kimlik tespiti yapılamadı. Bu nedenle olay yeri inceleme ekipleri uzun süre canlı bombanın parmağını aradı.



BENİNDEN TESPİT...
Saldırganın kimliği, kopan parmak izinden ve yüzündeki benden belirlendi. Canlı bombanın DHKP-C üyesi olan ve bir süre Kandıra F Tipi Cezaevi'nde yatan Ecevit Şanlı (40) olduğu tespit edildi. Emniyet, DHKP-C'nin son dönemde emniyet birimleri tarafından yoğun operasyonların hedefi olduğuna ve örgütün genellikle taşeron olarak kullanıldığına dikkat çekti.

ARANIYORDU
Canlı bomba Şanlı'nın, 1996'da örgüte girdiği belirtildi. Saldırganın 1997'de İstanbul Emniyet'ine ve Harbiye Orduevi'ne düzenlenen lavlı silahlı saldırıya katıldığı belirlendi. 2000'de cezaevinde ölüm oruçlarına katıldı. "Wernicke Korsakoff" hastalığı nedeniyle şartlı tahliye edildi. Polisin aradığı, "15 DHKPC" li listesine girdi. 9 yıl önce Suriye üzerinden Almanya'ya geçtiği tespit edildi.

BÜYÜKELÇİLİĞE NASIL GİRDİ
Patlamanın ardından bölgedeki güvenlik kameraları incelendi. İlk tespitlere göre, canlı bomba, ABD Büyükelçiliği'nin 2 nolu kapısına yöneldi. Elinde dosya bulunan Şanlı, diafona bastı. Güvenlik görevlisi Mustafa Akarsu önce kapıyı açmadı. Ancak Şanlı ısrarla elindeki evrakı gösterince, Akarsu iş başvurusu için geldiğini düşünerek ilk kapıyı açtı. Şanlı, xray cihazından geçerken, üzerindeki bomba sinyal verdi. Akarsu müdahalede bulunmak isterken, Şanlı üzerindeki pimi çekti.



GAZETECİ TUNCAY YARALANDI
Patlamanın olduğu sırada ABD Büyükelçiliği'ne iş görüşmesi için giden diplomasi muhabiri Didem Tuncay (39) ağır şekilde yaralandı. Sağ gözüne şarapnel parçası isabet eden ve kanlar içinde kalan Tuncay, Ankara Numune Hastanesi'ne kaldırıldı. Hayati tehlikesi bulunmayan Didem Tuncay'ın, 24 saat kontrol altında tutulacağı öğrenildi.

ŞORTLU ASKERLER
ABD Elçiliği'ne saldırının ardından tüm elçilik alarm durumuna geçti. Amerikan Deniz Piyadeleri olarak bilinen korumalar, şortla çatılara çıkıp, ana bina için güvenlik önlemi aldılar.



DÜNYA SARSILDI
Dünya, canlı bomba saldırısını, "Flaş" ve "Son dakika" koduyla duyurdu:
BBC: Ankara'da ABD Elçiliği'nde patlama.
Reuters: ABD Elçiliği saldırısında 1 kişi öldü, yaralılar var.
New York Times: Ankara'da ABD Elçiliği'ne saldırı...
CNN: ABD Elçiliği'ne intihar saldırısı...
Der Spiegel: Ankara'da canlı bomba vahşeti...

RİCCİARDONE: İLİŞKİLER ZARAR GÖRMEYECEK
Ankara Valisi Alaaddin Yüksel ve ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone, saldırının ardından olay yerinde incelemelerde bulundu. Ricciardone, saldırının ardından gerekli önlemi alan Türk polisine Türkçe olarak teşekkür etti. Saldırının Türk-Amerikan ilişkilerine zarar vermeyeceğini söyleyen Ricciardone, Türkiye'yi dost gördüklerini belirtti.



' TÜRK YETKİLİLERE MİNNETTARIZ'
ABD Büyükelçisi Ricciardone, olayla ilgili gelişmelere ilişkin iş birliğinin süreceğine dikkat çekerek, terörden yana Türkiye kadar ABD'nin de müzdarip olduğunu söyledi. Ricciardone, acil bir şekilde gelişmelere cevap verdikleri için Türk yetkililere minnettar olduklarını da sözlerine ekledi.

SORUŞTURMA AÇABİLİRLER
Canlı bombanın saldırıyı elçilik binasında gerçekleştirmesi, soruşturmanın şeklini de belirledi. Eylem, ABD'nin yönettiği binada gerçekleştiği için Türk savcılarının yanı sıra ABD savcıları da doğrudan soruşturma yürütebilecek.

KIRMIZI KODLU UYARI
Ankara ile birlikte dünyayı da sarsan saldırının ardından, ABD Başkanı Obama, harekete geçti. Obama, tüm büyükelçiliklerine mesaj yolladı. Mesajda, "Güvenlik tedbirlerini en üst seviyeye çıkartın" denildi.



PERSONELSIĞINAĞA ALINDI
ABD Büyükelçiliği'nde çalışan personelin felaketin eşiğinden döndüğü ortaya çıktı. Öğle izninden dönen personel, saat 13.00'te patlamanın gerçekleştiği 2 numaralı kapıdan giriş yaptı. Saldırının 15 dakika sonra gerçekleşmesi ise daha fazla can kaybını önledi. Elçilik çalışanları saldırının ardından güvenli oda olarak bilinen sığınağa alındı.

ABD: 'TÜRK EMNİYETİ YANIMIZDA'
Kanlı saldırının ardından ABD Büyükelçiliği, yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Olay hakkında Türk Emniyet'i gerekli her türlü önlemi almıştır. ABD Büyükelçiliği olarak Türk Hükümeti'ne ve tüm Türk halkına olaya dair gösterdikleri öfke ve bizimle kurdukları dayanışma için teşekkür ederiz" denildi.

ŞEHİR DIŞINA TAŞINACAKTI
ABD Büyükelçiliği Meclis'e 250 metre, Başbakanlık'a ise 800 metre mesafede bulunuyor. Bu durumun güvenlik zaafiyeti doğuracağını düşünen ABD yetkilileri, daha kontrollü bir yere taşınmak istiyordu. Büyükelçiliğin, şehrin daha dışında olan ve korumalı bir bölgeye taşınması planlanıyordu.

OLAĞANÜSTÜ KORUNUYORDU
Elçilik binası, yüksek duvar, demir parmaklık ve çelik bariyerlerle çevrili... Resmi polis, ABD Deniz Piyadeleri ve özel güvenlik tarafından korunuyor. Etrafta ev ve işyeri olanların kimlik bilgileri, büyükelçilikte bulunuyor. Ana giriş kapısının önünde de 7 gün 24 saat bir otobüs dolusu polis görev yapıyor.

AMERİKA'YA YERLEŞECEKTİ
Hayatını kaybeden güvenlik görevlisi Mustafa Akarsu, evli ve 2 çocuk babasıydı. 23 yıldır elçilikte çalışıyordu. 3 ay sonra emekli olup, ABD'ye yerleşmeyi planlıyordu. ABD yetkililerinin, elçilikte Türk personel yerine ABD'li güvenlik personeli görevlendireceği öğrenildi.

İŞTE PATLAMANIN OLDUĞU YER






ŞERiFE GÜZEL - ALPER YURTSEVER - HÜSNİYE ORAL