Denktaş'a veda

Ömrünü Kıbrıs davasına adayan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, 88 yaşında vefat etti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Ocak 2012 Güncelleme 14 Ocak 2012, 15:02
Denktaş’a veda

İÇİNDEKİLER

KKTC'nin efsane lideri Denktaş, 8 ocak gecesi ishale bağlı su kaybı nedeniyle Yakındoğu Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırıldı. O günden bu yana tedavi gören Denktaş'ın durumu dün kritik bir hal aldı. İç organlarında yetersizlik baş gösteren Denktaş, dün sabah itibarıyla solunum cihazına, akşam saatlerinde ise diyalize bağlandı. Denktaş'ın vefat haberi ise saat 22.00'de geldi.

HASTANEYE AKIN ETTİLER
Kıbrıs tarihinde çok önemli bir yere sahip olan Denktaş'ın vefat haberi üzerine Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan İrsen Küçük, bazı bakanlar ve komutanlar hastaneye koştu. Eroğlu, "Bir tarih daha göçmüştür. Türklük dünyası bir liderini daha kaybetmiştir. 'Baba Denktaşımız unutulmayacaktır, unutturulmayacaktır'' dedi.



RAUF DENKTAŞ KİMDİR?
27 Ocak 1924'te Kıbrıs'ın Baf bölgesinde doğan Denktaş, 1949 yılında savcılık yapmaya başladı. 1958 'de Rumlar, Türk köylerine saldırınca, Türkler de bu olayları protesto etti. Fazıl Küçük ve Rauf Denktaş, Ankara'ya Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ile görüşmeye gitti. Bu görüşmede Denktaş adaya Türk askeri gönderilmesi teklifini dile getirdi. 16 Ağustos 1960 tarihinde, 650 kişilik Türk Alayı, Magosa Limanı'na ayak bastı. 1963 olaylarından sonra Denktaş temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya gitti. Temaslarını tamamlayan Denktaş bir sandalla Kıbrıs'a geçti ve Türk direnişini örgütlemeye başladı. Bu dönemden sonra Kıbrıs Türklerinin temsilcisi olarak görev yaptı. 1974 Barış Harekâtından sonra da Kuzey Kıbrıs Türk Federasyonu ve KKTC dönemlerinde cumhurbaşkanı olarak görev yaptı.

'HIRİSTOFYAS' DİYE BAĞIRDI
Ender Vangöl, babasının yoğun bakımda, "Hristofyas burası bağımsız bir cumhuriyettir' diye bağırdı. Nefes alamaz durumdayken bile annem için sürekli 'Sevemez kimse seni benim sevdiğim kadar..' şarkısını söyledi" dedi.



CUMHURBAŞKANI GÜL:
Denktaş'ın kaybı sadece Kıbrıs Türkleri'nin değil, tüm Türk milletinin kaybıdır. Milletimiz gerçek bir kahramanını yitirmiştir.

BAŞBAKAN ERDOĞAN:
Denktaş'ın vefatı, sadece KKTC'de değil, Türkiye'de de derin bir hüzne yol açmıştır. Denktaş'ın idealleri, uğruna hayatını vakfettiği KKTC topraklarında yaşayacaktır.

TBMM BAŞKANI ÇİÇEK:
Yeri hiçbir zaman doldurulamayacak ancak hatırası Türk milleti tarafından daima yaşatılacaktır.

CHP GENEL BAŞKANI KILIÇDAROĞLU:
Büyük devlet adamı Rauf Denktaş'a rahmet, ailesi ve Türk dünyasına başsağlığı diliyorum.

Emre DİNER