Anlayana sivrisinek saz

Saz ustası Ölmez, işlerini büyütmek amacıyla 50 bin liralık kredi çekmek istedi. Ancak banka, 'Mesleğin yok' diyerek talebini geri çevirdi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Mart 2011 Güncelleme 28 Mart 2011, 14:18
Anlayana sivrisinek saz

İÇİNDEKİLER

Türkiye' de sanata verilen "değer" Antalya'da gözler önüne serildi. İşlerini büyütmek için bankadan kredi isteyen Antalyalı saz ustası İsmail Ölmez (42), yaptığı işin meslek tüzüğü olmaması nedeniyle olumsuz yanıt aldı.
Küçük dükkanında el emeğiyle saz üreten Ölmez, başvurduğu bankadan işlerini büyütmek amacıyla 50 bin lira kredi istedi. Ölmez'in istediği rakama olumsuz yanıt veren banka ise vergi levhasındaki rakamın 3 katı olan 5 bin lira verebileceğini bildirdi.

MARANGOZ MUAMELESİ
Banka, 50 bin lira vermemesine gerekçe olarak da "saz yapımı ustalığının bankalar nezdinde meslek tüzüğü olmamasını" gösterdi. Almanya'nın ünlü 'keman' ustalarından ders alan ve 22 yıldır saz yapıp geçimini sağlayan Ölmez ise aldığı cevap karşısında şoke oldu. Avrupa'da yaptığı işin bir sanatçıyla eşdeğer olduğuna dikkat çeken saz ustası, Türkiye'de yaptığı işin meslek olarak görülmemesine isyan etti. Ölmez, "Saz ve bağlama yapan kişilere değer verilmiyor. Bunun en büyük göstergesi 'Marangozlar Odası'na bağlı olmamız. Yaptığım iş, tamamen sanattan soyutlanıp marangoz ustasıyla eş tutuluyor" dedi.

Kültürümüze sahip çıkın
İsmail Ölmez, bu işi yapan kişi sayısının az olduğundan yakındı. Bu nedenle kendi adlarına meslek odası açma şanslarının olmadığını da sözlerine ekleyen saz ustası, "Kültürümüzün ürünü olan sazı, yurt dışında tanıtma hayalimi yıktılar" dedi. Ölmez ayrıca "Bize değil, kültürümüze sahip çıksınlar" diyerek yetkilileri harekete geçmeye çağırdı.