Sağlıklı beslenin!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Nisan 2009 Güncelleme 06 Nisan 2009, 00:00

İÇİNDEKİLER

Kalp sağlığınız için en kolay yollardan biri sağlıklı yiyecekleri tüketmektir. Kolesterolünüzü gerekli seviyeye düşürmek ve kalp hastalıklarından korunmak için tereyağı, iç yağı gibi hayvansal kaynaklı yağlardan uzak durun. Zeytinyağı, ayçiçek, mısırözü, soya gibi bitkisel yağları tercih edin. Kırmızı eti mümkün olduğunca yemeyin. Et tercihleriniz balık, hindi, tavuk olsun. Son zamanlarda devekuşu eti de piyasada mevcuttur ve önerilmektedir. Beslenmenizde, fasulye, mercimek, bezelye gibi kolesterolsüz protein kaynaklarına yer verin. Yağsız veya az yağlı süt ve süt ürünleri tüketin. Konsantre süt ve sakatatlardan; sosis, sucuk, salam gibi gıdalardan uzak durun.
Sebze ve meyveler, hem lif hem de vitamin ve mineral kaynakları açısından çok zengin besinlerdir. Düşük kalorili olan sebze ve meyveler ayrıca kalp hastalıklarına karşı koruyucu maddeler içerirler. Bu nedenle günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmeye özen gösterin. Beslenmenizde beyaz un yerine kepekli unu tercih edin. Örneğin seçimleriniz kepekli makarna ve pirinç olabilir. Porsiyonlarınızın dengeli olmasına dikkat edin. Diyetsağlıklı beslenmeye çocuk yaşlarda başlanmalı. Köftepilavdan başka yemek yemeyen çocuklarınıza bamya, fasulye, meyve yemesini öğretin. Çocuklarınızı fast food'dan uzak tutun.
Unutmayın, 60 yaşında kalp hastası olduktan sonra diyet yapmak kalp ağrısını geçirmez!