Poğaça, özellikle çalışan kişilerin her sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi… Ancak kahvaltıda tükettiğiniz poğaçaların vücudumuza olan etkilerini okuyunca çok şaşıracaksınız. İşlenmiş karbonhidratlar arasında yer alan poğaça aslında göründüğü kadar masum değil. Sürekli olarak tüketilen işlenmiş karbonhidratlar ilerleyen zamanlarda yüksek tansiyon, kalp hastalığı, obezite, hiperaktivite, duygudurum bozukluklarına da neden olabiliyor. İşte poğaçanın vücudumuza etkileri.
Sabahın erken saatlerinde tüketilen simit, poğaça gibi yiyeceklerin sağlığımıza olan etkilerini uzmanlara sorduk.
Rafine (işlenmiş) veya basit karbonhidratlar; kepek, lif ve besin öğelerinden ayrılmış şekerler ve rafine tahıllardır. Bunlar arasında beyaz ekmek, pizza hamuru, makarna, hamur işleri (simit, poğaça, açma vb.), beyaz un, beyaz pirinç ve birçok kahvaltılık gevrek yer almaktadır. Besin değerleri çok azdır, boşa alınan kalorilerdir ve mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.
Basit/rafine karbonhidratlar iştah hormonlarını etkileyerek obeziteye sebep olur. Hızla sindirilirler, yüksek glisemik indeks ve yükleri kan şekeri seviyelerinde sağlıksız iniş çıkışlara ve sürekli yorgunluğa neden olur. Rafine karbonhidratlar yediğinizde, kan dolaşımınız şekerle dolar ve bu da şekerin kanınızdan temizlenmesi için pankreastan ekstra insülin salınımını tetikler. Vücudunuz hemen ihtiyaç duyduğu şekeri kullanır ve bir miktarı insülin yardımı ile karaciğerinizde ve kaslarınızda glikojen olarak depolar, fazlası ise yağ olarak depolanır.
Tüm bu insülin, bir yemek sonrası, genellikle daha şekerli karbonhidratlar istememize ve açlık hissine sebep olur. Bu durum aşırı yememize, kilo almamıza, trigliserid seviyelerinin yükselmesine ve zamanla insülin direnci ile Tip 2 diyabet riski gelişmesiyle sonuçlanır.
Rafine karbonhidrat ve şekeri yüksek diyetler beraberinde yüksek tansiyon, kalp hastalığı, obezite, hiperaktivite, duygudurum bozuklukları ile bağlantılı olmuştur.