Başkan Erdoğan'dan İtalya'da Gazze diplomasisi: ABD Başkanı Biden ile görüştü

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, İtalya'daki Borgo Egnazia'da düzenlenen G7 Liderler Zirvesi kapsamında Afrika ve Akdeniz-Yapay Zeka ve Enerji Konulu G7 Yüksek Düzeyli Oturumu'na katıldı. Erdoğan'ı İtalya Başbakanı Giorgia Meloni karşıladı. 7 Ekim'den bu yana Gazze'de devam eden katil İsrail soykırımına tepki gösteren Başkan Erdoğan, liderlere uluslararası sistemin siyonist İsrail'in soykırımına verdiği destekten başlayarak nasıl çürüdüğünü muhataplarına anlattı. Erdoğan, zirvede yan yana oturduğu ABD Başkanı Biden ile bir süre sohbet etti.

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
Takvim Logo

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, dün İtalya'daki Borgo Egnazia'da düzenlenen G7 Liderler Zirvesi kapsamında Afrika ve Akdeniz-Yapay Zeka ve Enerji Konulu G7 Yüksek Düzeyli Oturumu'na katıldı.

Takvim Logo

AİLE FOTOĞRAFI ÇEKTİRİLDİ
Oturumun ardından aile fotoğrafı çektirildi.

Takvim Logo

Fotoğraf çekiminde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sağında Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, solunda Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Veled Gazvani bulundu.

Takvim Logo

Erdoğan, Vatikan Devlet Başkanı Franciscus ve Moritanya Cumhurbaşkanı Gazvani ile aile fotoğrafı çekimi sırasında bir süre sohbet etti.

Takvim Logo

ABD BAŞKANI BIDEN
Başkan Erdoğan, Afrika ve Akdeniz-Yapay Zeka ve Enerji Konulu G7 Yüksek Düzeyli Oturumu öncesinde ABD Başkanı Joe Biden ile ayaküstü konuştu.


Oturumda iki lider yan yana oturdu.

Takvim Logo

Zirveyi yakından takip eden Sabah Gazetesi Yazarı Hilal Kaplan, Başkan Erdoğan'ın bir kez daha dünyaya diplomasi dersi verdiğini yazdı.

Kaplan, 15 Haziran tarihli yazısında şu ifadelere yer verdi:

Takvim Logo

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın diplomatik atağı İspanya'dan sonra İtalya'da devam ediyor. G7 Zirvesi'nin dönem başkanı olan İtalya Başbakanı Giorgia Meloni tarafından zirveye davet edilen Cumhurbaşkanımız daha önce de bu zirveye iki kere davet edilmişti. Bu yılki G7 Zirvesi'nde Afrika ve Akdeniz/Yapay Zekâ ve Enerji Konulu Yüksek Düzeyli Oturum'a katılımı için davet almasını İtalya'nın 6 yıllık özrü olarak kabul etmek gerek.

Takvim Logo

2018 yılında İtalya'da düzenlenen Uluslararası Libya Konferansı'nda Türkiye'yi dışlamaya çalışan dönemin İtalya Başbakanı, Türk heyetinin Konferans'tan çekilmesi ile sarsılmıştı.

Takvim Logo

Aradan geçen 6 yılda İtalya'nın Türkiye olmadan Akdeniz'de ya da Afrika'da bir karar almanın imkânsız olduğunu anladığını düşünebiliriz.

Takvim Logo

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın G7 Zirvesi'nde Türkiye'nin, uluslararası sistemin Siyonist İsrail'in soykırımına verdiği destekten başlayarak nasıl çürüdüğünü muhataplarına aktaracak.

Takvim Logo

2002 yılından bu yana bulunduğu her uluslararası toplantıda Filistin'in haklı mücadelesini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 7 Ekim'den bu yana bunu uluslararası muhataplarının yüzüne de açıklamıştı.

Takvim Logo

Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışmadaki kritik rolünü bir kez daha hatırlatacak.

Takvim Logo

İki ülke arasındaki çatışma başladığında anında NATO'nun ve AB'nin yanında sıralanmadığımız ve denge politikası izlediğimiz için "Türkiye mahvolacak, Batı bunun bedelini bize ödetecek" diyen feryatseverler, bu görüşmeleri nasıl yorumlayacaklar merak ediyorum.

Takvim Logo

Cumhurbaşkanı Erdoğan öğrenmek isteyenlere "Diplomasi nasıl yapılır?" dersi veriyor.

Takvim Logo

ERDOĞAN LİDERLERLE BİR ARAYA GELDİ
Öte yandan zirve kapsamında Erdoğan, liderlerle bir araya geldi.

Takvim Logo

İTALYA'DA
Zirvede Gazze'de ateşkes ve iki devletli çözüm çağrısı yapan Başkan Erdoğan, zirveye katılan liderlerle ayaküstü sohbet etti.

Takvim Logo

BAE DEVLET BAŞKANI İLE GÖRÜŞTÜ
Başkan Erdoğan İtalya'da Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Muhammed Bin Zayed Al Nahyan ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmede Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri ilişkileri, bölgesel ve küresel konular ele alındı.

GAZZE MASADA
Başkan Erdoğan görüşmede, İsrail'in Filistin topraklarında uyguladığı soykırım politikalarına İslam Dünyası'nın birlik içinde karşı koymasının önemli olduğunu söyledi.

Başkan Erdoğan, Gazze'de acil ve kalıcı ateşkes sağlanmasının ve insani ihtiyaçlar için bölgeye gönderilen yardımların kolaylıkla Filistinlilere ulaştırılmasının birincil gündem başlığı olarak ele alınıp bunlar için çaba sarf etmek gerektiğini ifade etti.

Takvim Logo

BREZİLYA DEVLET BAŞKANI LULA
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, İtalya'da Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ile görüşme gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Erdoğan, G7 Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere bulunduğu İtalya'daki Borgo Egnazia'da temasları kapsamında Lula da Silva ile görüşmesinde, Türkiye ve Brezilya ilişkileri, İsrail'in Gazze'de uyguladığı katliamlar ve bu katliamları durdurmak için yapılması gerekenler ile küresel gelişmeler ele alındı.

Başkan Erdoğan görüşmede, İsrail'in son dönemde iyice yalnızlaştığını, zulmün sona erdirilmesi için İsrail'e yönelik baskının artırılarak devam ettirilmesi gerektiğini ifade etti.

Takvim Logo

FRANSA CUMHURBAŞKANI MACRON
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, oturum öncesinde Erdoğan'ın yanına geldi.

Takvim Logo

İki lider bir süre sohbet etti.

Takvim Logo

Vatikan Devlet Başkanı Franciscus

Takvim Logo

Ürdün Kralı 2. Abdullah

Takvim Logo

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres

Takvim Logo

Cezayir Devlet Başkanı Abdülmecid Tebbun

Takvim Logo

Başkan Erdoğan, Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun, Ürdün Kralı 2. Abdullah ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile de bir süre ayaküstü görüştü.

Takvim Logo

Öte yandan Erdoğan, Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva ve Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Muhammed Bin Zayed Al Nahyan ile el ele poz verdi.

İSRAİL'E BASKIYI ARTIRALIM

Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva ile görüşen Başkan Erdoğan, İsrail'in son dönemde iyice yalnızlaştığını zulmün sona erdirilmesi için İsrail'e yönelik baskının artırılarak devam ettirilmesi gerektiğini ifade etti.

Takvim Logo

Erdoğan, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve Nahyan ile de ayaküstü konuştu.

Takvim Logo

Erdoğan ayrıca, OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile de ayaküstü görüşmede bulundu.

Takvim Logo

G7 SONUÇ BİLDİRİSİ: GAZZE MASADA
G7 ülkelerinin liderleri, Orta Doğu'da tüm sivil can kayıplarını eşit şekilde kınadıklarını, özellikle kadın ve çocuklar olmak üzere kabul edilemez sayıdaki sivil can kaybını büyük endişeyle karşıladıklarını bildirdi.

ABD, Almanya, İngiltere, Japonya, Fransa, Kanada ve İtalya'dan oluşan G7 ülkeleri ve Avrupa Birliği (AB) liderlerinin katılımıyla İtalya'nın tatil beldesi Borgo Egnazia'da gerçekleştirilen 50. G7 Liderler Zirvesi, ikinci gününde sonuç bildirisinin yayınlanmasıyla tamamlandı.

Takvim Logo

Bildiride, G7 liderlerinin, tarihin kritik bir döneminde uluslararası toplumun birbirleriyle bağlantılı birden fazla krizle karşı karşıya olduğu bir dönemde küresel güçlüklerle başa çıkmak için kararlılıklarını İtalya'daki bu zirvede teyit ettikleri belirtildi.

Rusya-Ukrayna Savaşı'nda Ukrayna'ya verilen kesin desteğin teyit edildiği belirtilen bildiride, "Ukrayna'ya askeri, bütçe, insani ve yeniden yapılanma desteği sağlamaya devam etmekte kararlıyız. Ukrayna'nın acil kısa vadeli finansman ihtiyaçlarını karşılamasına yardımcı olmaya ve uzun vadeli toparlanma ve yeniden yapılanma önceliklerini desteklemeye güçlü bir şekilde bağlıyız." ifadesi kullanıldı.

Takvim Logo

"Rusya, yasa dışı saldırganlık savaşını sona erdirmeli ve Ukrayna'ya verdiği zararı ödemelidir." denilen bildiride, Dünya Bankası'na göre Ukrayna'nın zararının 486 milyar doları aştığı bilgisi verildi.

Bildiride, şunlar ifade edildi:

"Dondurulmuş Rus varlıklarının olağanüstü gelirlerinden yararlanarak yaklaşık 50 milyar dolar tutarında bir kaynak ayırmaya karar verdik. Bu, (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'e açık bir mesajdır. Rusya'ya karşı Ukrayna'nın mevcut ve gelecekteki ihtiyaçlarını desteklemek amacıyla G7, Ukrayna'ya yıl sonuna kadar 50 milyar dolar ek mali finansman sağlamak amacıyla Ukrayna için Olağanüstü Gelir Hızlandırma Kredileri başlatacaktır."

Takvim Logo

Rusya'nın Ukrayna savaşı bağlamında nükleer silah kullanmasının da kabul edilemez olduğu belirtilen bildiride, "Rusya'nın sorumsuz ve tehdit edici nükleer söylemini ve Belarus'ta nükleer silah konuşlandırma duyurusu da dahil olmak üzere stratejik gözdağı verme tavrını en güçlü şekilde kınıyoruz. Ukrayna halkına karşı işledikleri vahşetten sorumlu olanları uluslararası hukuka uygun şekilde sorumlu tutmaya kararlıyız." ifadesine yer verildi.

G7 liderleri, Ukrayna'nın Karadeniz üzerinden tahıl, gıda maddeleri, gübre gibi malzemelerinin engelsiz taşınmasını talep etti.

Takvim Logo

GAZZE'DE ATEŞKESE DESTEK
Bildiride, İsrail'e verilen destek de yinelenerek, "İsrail, meşru müdafaa hakkını kullanırken her durumda uluslararası insancıl hukuk da dahil olmak üzere uluslararası hukuka uygun davranmalı." değerlendirmesinde bulunuldu.

"Tüm sivil can kayıplarını eşit şekilde kınıyoruz ve özellikle kadın ve çocuklar olmak üzere kabul edilemez sayıdaki sivil can kaybını büyük bir endişeyle karşılıyoruz." ifadesinin kullanıldığı bildiride, tüm taraflara sivillerin korunması için somut adımlar atma çağrısı yapıldı.

Takvim Logo

Bildiride, ilk olarak ABD Başkanı Joe Biden'ın açıkladığı Gazze'de ateşkes önerisine destek verildiği vurgulandı.

Hamas'a, bu teklifi kabul etme, Hamas üzerinde etkisi olan ülkelere de anlaşmanın kabulü için baskı yapma çağrısında bulunuldu.

G7 ülkeleri, tüm tarafları başta kadın ve çocuklar için gönderilenler olmak üzere tüm insani yardımların girişi için engelleri kaldırmaya çağırırken, Usdud (Aşdod) limanı ve Refah Sınır Kapısı'nın da uluslararası insancıl hukuka uygun olarak açılması gerektiğine dikkati çekti.

Takvim Logo

Bildiride, tüm kara sınır kapıları, deniz dağıtım yolları ve Gazze içindeki insani yardım erişiminin tam, hızlı, güvenli ve engelsiz bir şekilde sağlanmasının öncelik olduğuna işaret edildi.

İSRAİL'İ BÖYLE BİR SALDIRIDAN KAÇINMAYA ÇAĞIRIYORUZ
Tüm Birleşmiş Milletler (BM) kurumlarının yardım dağıtım görevlerini yerine getirebilmesinin kritik öneme sahip olduğu vurgulanan bildiride, "Refah'ta devam eden kara operasyonlarının sivil nüfus üzerindeki sonuçlarından ve siviller için daha da kötü sonuçlar doğuracak tam ölçekli bir askeri saldırı olasılığından derin endişe duyuyoruz. İsrail'i böyle bir saldırıdan kaçınmaya çağırıyoruz." ifadesi yer aldı.

Takvim Logo

Yeni Filistin hükümetinin kurulmasından duyulan memnuniyetin ifade edildiği bildiride, Filistin yönetimine desteğin süreceği belirtildi.

Filistin yönetimini zayıflatmaya yönelik tüm eylemlerin durması gerektiğinin altı çizilen bildiride, bunlara örnek olarak İsrail'in Filistin'e ait bazı gelirlere el koyması gösterildi.

Bildiride, Batı Şeria'nın ekonomik istikrarının bölge güvenliği için önemli olduğuna işaret edildi. Bu kapsamda İsrail'e, bankacılık konularında gerekli hizmetleri sağlama, ticaretin devamını sağlayacak adımlar atma, el konulan gelirleri Filistin yönetimine aktarma, bölgenin ekonomik durumunu daha kötüye götüren uygulamaları kaldırma ve hafifletme çağrısı yapıldı.

Takvim Logo

İki devletli çözüme olan bağlılığın da vurgulandığı bildiride, "Uygun zamanda bir Filistin devletinin tanınması da dahil olmak üzere karşılıklı tanımanın bu siyasi sürecin önemli bir bileşeni olacağını belirtiyoruz." denildi.

Tüm taraflara iki devletli çözümü baltalayacak eylemlerden kaçınma çağrısı yapılan bildiride, "Tüm taraflar, İsrail'in yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerini genişletmesi ve bunları yasallaştırılması dahil olmak üzere iki devletli çözüm olasılığını baltalayan tek taraflı eylemlerden kaçınmalıdır. Batı Şeria'daki güvenliği ve istikrarı baltalayan ve kalıcı bir barış olasılığını tehdit eden Filistinlilere karşı işlenen aşırılık yanlısı Yahudi yerleşimci şiddetindeki artışı kınıyoruz." ifadesi kullanıldı.

Takvim Logo

İran'ın 13-14 Nisan'da İsrail'e gerçekleştirdiği saldırı kınanırken, Aden Körfezi ve Kızıldeniz'deki ticaret gemilerine yönelik saldırıların sona ermesi gerektiği bildirildi.

Yemen'deki Husilere, alıkoydukları denizcileri salıverme çağrısı yapılan bildiride, şu değerlendirmede bulunuldu:

"Deniz güvenliği ve seyrüsefer hakkı, tüm dünyadaki limanlar ve halklar için malların özgürce hareket etmesi için kritik öneme sahiptir. Bunlara, Yemen halkının yarısı için gönderilen hayat kurtaran insani yardım malzemeleri de dahildir. Husilerin Kızıldeniz'deki saldırıları, bölgeyi istikrarsızlaştırma, seyrüsefer özgürlüğü ve ticari akışı durdurma ve Yemen'de barışa yönelik BM yol haritasını tehlikeye atma riski taşıyor."

Bildiride, "İran, istikrarsızlaştırıcı eylemlerine son vermeli. Nükleer silah geliştirmemesi ve almaması yönündeki kararlılığımızı yineliyoruz." denilerek, İran, nükleer alanda attığı adımları durdurup geri dönmeye çağırıldı.

Takvim Logo

G7 ülkeleri, İran'a, Rusya-Ukrayna Savaşı'nda Rusya'ya destek vermeme uyarısında da bulundu.

AFRİKA VURGUSU
Bildiride, Afrika'nın Sahel bölgesindeki güvenlik, terörizm, çatışmalar ve yerinden edilmelerin endişe verici olmayı sürdürdüğü belirtildi.

Sahel bölgesi ülkelerine anayasal düzene geçme sürecini hızlandırma çağrısı yapılan bildiride, bu konuda G7 ülkelerinin yardım etmeye hazır olduğu vurgulandı.

Sudan'daki insani durumun da her geçen gün kötüye gittiğine işaret edilen bildiride, "Tüm dış aktörleri bu ateşi körükleyecek eylemlerden kaçınmaya, Sudanlı aktörleri ise ulusal diyaloğa katılmaya çağırıyoruz." ifadesi kullanıldı.

G7'DE ÇİN ENDİŞESİ
"Çin'in, Rusya'ya verdiği destekten dolayı derin endişemizi dile getiriyoruz."
denilen bildiride, G7'nin Çin'e zarar vermeye ya da ekonomik gelişimini engellemeye çalışmadığı belirtildi.

Sonuç bildirisinde, "Çin'i, özellikle kritik mineraller üzerinde küresel tedarik zincirinde önemli kesintilere yol açabilecek ihracat kontrol önlemleri almaktan kaçınmaya çağırıyoruz. Çin'i siber alanlarda da sorumlu davranmaya davet ediyoruz." ifadesi kullanıldı.

BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal ederek Kuzey Kore'ye nükleer veya balistik füzelerle ilgili bir teknoloji transfer edilmesi ihtimalinden derin endişe duyulduğu belirtilerek, Kuzey Kore'ye, tüm kitle imha silahlarının ve balistik füzelerinin tamamen, doğrulanabilir ve geri döndürülemez şekilde imha edilmesi çağrısı yinelendi.

TEMİZ ENERJİ VE SİBER GÜVENLİK
Biyolojik çeşitliliğin azalması, kirlilik ve iklim değişikliği konusunda çabaların süreceği ifade edilen bildiride, küresel ısınmayı 1,5 derecede tutma sözüne bağlılık yinelendi.

Sıfır emisyon hedefine 2050'de ulaşmak için başta büyük ekonomiler olmak üzere herkesin birlikte hareket etmesinin öneminin vurgulandığı bildiride, "Herkes için uygun fiyatlı temiz enerjiyi güvence altına almak için küresel ve bölgesel çabaları ilerleteceğiz ve farklı ulusal yollara saygı duyacağız." ifadesine yer verildi.

Bildiride, şunlar kaydedildi:

"İklim hedeflerimize ulaşmak ve tüm ülkelerin temiz enerji geçişinin faydalarını elde etmesine yardımcı olmak için ortaklarımızla birlikte yeni, kesintisiz kömür enerjisine verilen desteği sonlandırmak, yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarına yatırımları hızlandırmak ve güvenli, çeşitli, sorumlu temiz enerji tedarik zincirleri kurmak için çalışacağız."

Kötü niyetli siber saldırganları eylemlerinden sorumlu tutma ve stratejik tehditlere karşı koyma konusunda kararlılıktan da söz edilen bildiride, G7 ülkelerinin ilgili kurumları arasındaki koordinasyonu artırma çabalarının yoğunlaşacağı bilgisi verildi.

Saldırgan siber faaliyetlere karşı G7 ülkelerinin, siber alanda sorumlu devlet davranışını teşvik etme, özel sektör de dahil siber güvenliği iyileştirme, hasmane tutumlar ile siber suçları caydırıp bunlara anında yanıt verme, kullanılan altyapıyı bozacak araçlar geliştirme yöntemlerini benimsediği belirtildi.

TERÖRLE MÜCADELE ETMEDE KARARLILIK MESAJI
Bildiride, terör ve şiddet her türlü formuyla kınandı. Terörün finansmanıyla, terör propagandasıyla ve terörist içeriklerin yayılmasıyla mücadele etmede kararlılık mesajı verildi.

Göçü küresel bir olgu olarak ele alma, zorluklarıyla mücadele etme ve uluslararası hukuka uygun, bütünleşik, kapsamlı ve dengeli bir yaklaşımla küresel olarak getirdiği fırsatları yakalama konusundaki ortak taahhüt teyit edilirken, kapsayıcı çözüm geliştirilmesi konusunda çalışılacağı belirtildi.

Küresel ekonominin dayanıklılık gösterdiği vurgulanan bildiride, "Ancak jeopolitik gerginliklerden, enerji fiyatlarındaki değişkenlikten ve tedarik zincirlerinin düzgün işleyişindeki daha fazla kesintiden kaynaklanan risklere maruz kalmaya devam ediyor. Ayrıca mevcut G7 döviz kuru taahhütlerimizi yeniden teyit ediyoruz." ifadesi kullanıldı.

Bildiride, yapay zeka konusunda şu bilgiler verildi:

"Yapay zeka, toplumlarımızda ilerleme ve gelişmeyi teşvik etmede önemli bir rol oynayabilir. Güvenli, emniyetli ve güvenilir yapay zekayı teşvik edeceğiz. Ortak demokratik değerlerimiz ve insan haklarına saygımız doğrultusunda, ekonomik büyümeyi ve sürdürülebilir kalkınmayı destekleyen, faydaları en üst düzeye çıkaran ve riskleri yöneten, kapsayıcı, insan merkezli bir dijital dönüşümü sürdüreceğiz."

Takvim Logo

BAŞKAN ERDOĞAN'IN İTALYA TEMASLARI
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, G7 Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere İtalya'nın Brindisi şehrine geldi. Başkan Erdoğan'ı Brindisi Havalimanı'nda Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Ömer Gücük ve Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Ufuk Ulutaş'ın yanı sıra Roma ve Vatikan büyükelçilik yetkilileri karşıladı.

Takvim Logo

Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkan Yardımcısı Çağatay Özdemir de İtalya'ya geldi.

Takvim Logo

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, zirveye gelen liderleri tek tek karşıladı. Erdoğan da zirveye gelişinde Meloni ile tokalaştı ve basın mensuplarına poz verdi.

Takvim Logo

MELONİ KARŞILADI
Başkan Erdoğan'ı etkinliği yapılacağı alanda İtalya Başbakanı Giorgia Meloni karşıladı.

Takvim Logo

Meloni ile tokalaşan Başkan Erdoğan'ın daha sonra basın mensuplarını selamladı.

Takvim Logo

MELONI'NİN YÜZ İFADESİ DİKKATLERDEN KAÇMADI
Erdoğan'ın etkinlik alanına doğru yürüdüğü anlarda Meloni'nin yüz ifadesi dikkatlerden kaçmadı.

Takvim Logo

MACRON'U SERT İFADEYLE YÖNLENDİRMİŞTİ
Zira aynı noktada Fransa Cumhurbaşkanı Macron'u karşılayan Meloni, Fransız lidere sert vücut diliyle karşılaşmıştı.

Takvim Logo

Erdoğan'ı özel olarak zirveye davet eden Meloni'nin bu tavrı, Türkiye ve Başkan Erdoğan'ın uluslararası diplomaside geldiği noktayı bir kez daha gözler önüne serdi.