10 KİŞİDEN 7'Sİ GERİ DÖNÜYOR
Ankara'da bir emlak danışmanı, geçmişte kötü tecrübe yaşayan, kirasını tahsil edemeyen ev sahiplerinin bu yola başvurduğunu belirtti ve şunları söyledi: "Kimileri Memur kefil olmadan asla vermem diyor, kimi ikna ediliyor. Memur olan kiracı adayından bile memur kefil isteyen var. Ofisimize ev kiralamak için gelen 10 kişiden 7'si kefil olacak memur arkadaşım yok diyerek çıkıyor."
İstanbul'daki bir emlak danışmanı ise son aylarda kefilsiz hiçbir kiralama işlemi yapmadıklarını söyledi. Sözleşme ile eşzamanlı kefil imzası aldıklarını belirten emlak danışmanı şöyle devam etti: "Memur kefil olması ilk tercih oluyor. Hatta kimi ev sahipleri iki kefil birlikte istiyor. Kimi zaman memur tanıdığı olmayan için SGK'lı kurumsal çalışan kefili de onay görüyor. Bu kişinden şirkette çalıştığını belgeler evraklar talep ediliyor. Maaş bordrosunu, hizmet döküm belgesini, findeks raporunu isteyen de var. Kiracılar da bu duruma alıştı. Tüm emlak ofislerinde benzer istekler olduğu için şaşırmıyorlar. Geçmiş yıllarda ara sıra karşımıza çıkan kefil şartı artık temel kural oldu."
YÜZDE 159 ARTIŞ
Artış hızı yavaşlasa da kiralar yükselmeye devam ediyor. Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) ve Sahibinden.com iş birliği ile hazırlanan kasım ayı kira raporuna göre Türkiye genelinde ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatındaki yıllık artış oranı ekimde yüzde 159.2 olurken, ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatı 62.2 TL'ye yükseldi.