Donald Trump’a saldırı içeriden mi? CIA ve Gizli Servis hedefte: Jill Biden birinci şüpheli! O görüntüler medyayı salladı

ABD eski başkanı ve Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump'a yönelik suikast girişiminin ardından komplo teorileri havada uçuşuyor. Saldırıyı engelleyemeyen Gizli Servis hezimeti dolayısıyla açık hedef haline gelirken son iddialar ise soru işaretlerini artırdı. Crooks'un ateş açmadan bir saatten fazla bir süre önce kolluk kuvvetleri tarafından şüpheli olarak tespit edildiği öne sürüldü. Trump saldırısında ABD Başkanı Joe Biden'ın eşi Jill Biden'ın parmağı olduğu iddia edilirken saldırı ile ilgili son olarak üç teori ortaya atıldı. Görüntülerle desteklenen teorilerde hem Gizli Servis hem de CIA üzerindeki şüpheler artarken akıllara tek bir soru geldi: Trump'a saldırıyı içeriden birileri mi düzenledi?

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
Takvim Logo

ABD eski başkanı ve Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump'a yönelik suikast girişiminde yeni detaylar ortaya çıkmaya devam ettikçe soru işaretleri ve komplo teorileri daha da artıyor.

Takvim Logo

Trump'a suikast girişimi, 13 Temmuz 2024, 18.11, Butler-Pensilvanya

Takvim Logo

GİZLİ SERVİS Mİ CIA Mİ? TRUMP'A SALDIRIYI KİM DÜZENLEDİ?

Trump'a yönelik saldırının engellenememesi dolayısıyla Gizli Servis adeta hedef tahtasına oturtuldu. Öyle ki Trump'a yönelik saldırının ABD Dış Güvenlik Servisi CIA tarafından düzenlendiği dahi iddia edildi.

Takvim Logo

İHMAL Mİ PLAN MI?

Donald Trump'a yönelik suikast girişiminin ardından komplo teorileri havada uçuşuyor.

Takvim Logo

FIRST LADY BİRİNCİ ŞÜPHELİ

Trump'a yönelik suikast girişiminde soru işaretleri devam ederken birinci şüpheli ABD Başkanı Joe Biden'ın eşi Jill Biden haline geldi. Trump saldırıısında Gizli Servis'in hezimeti gündemden düşmezken İngiliz Daily Mail, First Lady Jill Biden'ın Gizli Servis görevlilerinin niteliksiz kişilerden seçilmesine yol açtığını belirtti.

Takvim Logo

En yaygın teori, saldırının "içeriden" düzenlendiği yönünde. ABD gizli servislerinin Trump'a yönelik saldırıyı aktif şekilde ya da sadece güvenlik önlemlerini ihmal ederek desteklediği iddia ediliyor.

Takvim Logo

SENARYO 1: GİZLİ SERVİS KESKİN NİŞANCILARI DURDURDU

Saldırının ardından sosyal medyada Gizli Servis keskin nişancısı olduğunu iddia eden bir kullanıcı "Gizli Servis başkanı bana suikastçıyı öldürme emri vermeyi reddetti" dedi.

Takvim Logo

GİZLİ SERVİS SUİKASTÇIYI MI KORUDU?

Trump'ı korumak üzere çatıda konuşlu olan keskin nişancılardan biri olduğunu iddia eden kullanıcı, "Silahlı adam Trump'a ateş açar açmaz ateş etmeme yönündeki kesin emre rağmen ateşe karşılık verdim" dedi.

Takvim Logo

GÖRGÜ TANIKLARI "UYARDIK" DEMİŞTİ

Suikast girişiminin şahitleri ise çatıdaki suikastçıyı gördüklerine dair Gizli Servis'i uyardıklarını fakat ifadelerinin ciddiye alınmadığını söylemişti. Tanıklardan bazıları ise iki keskin nişancının saldırganı ağaçlar ve saklandığı çatının şekli dolayısıyla göremediğini belirtti.

Takvim Logo

SENARYO 2: KESKİN NİŞANCILAR ATEŞ ETMEK İSTEMEDİ

Trump yanlısı görünen bir diğer sosyal medya hesabı ise Trump'a saldırı öncesinde ve sırasında keskin nişancıların bir videosunu yayımladı. Videoda keskin nişancıların hedefi aradığı fakat onu etkisiz hale getirmediği anlaşılıyor.

Takvim Logo

CIA-CROOKS İŞ BİRLİĞİ İDDİASI

Videoyu yayımlayan X hesabında ise "Karşı atıcılar tetikçiye ateş etmedi. Donald Trump'ı vurmadan en az 42 saniye önce görüş alanı içindeydiler ve başkanı zor durumda bıraktılar. CIA, Thomas Matthew Crooks ve AR-15 ile içeriden bir çalışma mı yaptı?" ifadelerine yer verildi. Söz konusu iki iddia birbiri ile açıkça çelişiyor.

Takvim Logo

SENARYO 3: TRUMP'IN KORUMALARI BİLİYORDU

Ünlü komplo teorisyeni Matt Wallace ise bir güvenlik görevlisinin videosunu paylaştı ve "İçeriden bir iş. Gizli Servis ajanının saniyeler öncesinden ne yaptığına dikkat edin!" dedi.

Videoda koruma görevlileri ile gazetecilerin kendi aralarında konuştuğu daha sonra ise yollarını değiştirdikleri görülüyor. Suikast girişiminin "içeriden bir iş" olduğuna yönelik iddialar her ne kadar dayanaksız da olsa ABD Gizli Servis'inin Trump'ı koruyamadığı ve hezimete uğradığı çok açık.

Takvim Logo

Saldırının ardından Cumhuriyetçiler Trump için Gizli Servis'ten defalarca daha fazla koruma istediklerini fakat bu taleplerinin defalarca reddedildiğini belirtmişti. Gizli Servis ise bu iddiaları reddetmişti.

Takvim Logo

BİR SAAT ÖNCE TESPİT EDİLDİ
Öte yandan Trump'a yönelik suikast girişiminde bulunan zanlı Thomas Matthew Crooks'un ateş açmadan bir saatten fazla bir süre önce kolluk kuvvetleri tarafından şüpheli olarak tespit edildiği öne sürüldü.

Wyoming'in Cumhuriyetçi Senatörü John Barrasso, FBI ve ABD Gizli Servisi'nin Senatörlere verdiği brifing sonrası Fox News'e açıklamalarda bulundu.

ŞÜPHELİ OLARAK TANIMLANDI
Barrasso, Crooks'un saldırıyı gerçekleştirmeden bir saatten fazla zaman öncesi güvenlik ekipleri tarafından "yanında sırt çantası ve telemetre taşıması" nedeniyle "şüpheli bir karakter olarak tanımlandığını" söyledi.

Takvim Logo

"Yani ondan sonra o saat boyunca bireyi gözden kaçırmamanız gerektiğini düşünmelisiniz" diyen Barrasso, güvenlik personelinin bu tür şüpheli kişileri takip etmesi gerektiğini ancak böyle bir şeyin olduğuna dair hiçbir kanıtın bulunmadığını belirtti.

Barrasso, ABD Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle'nin istifasını isteyerek, "Amerikan halkının bu konuda kendini rahat hissetmemesi gerekiyor. Bu, Gizli Servis adına tam bir başarısızlıktır. En üst kademenin değiştirilmesine ihtiyacımız var." diye konuştu.

Takvim Logo

ÖĞRENDİĞİMDE DEHŞETE DÜŞTÜM
Aynı brifingi alan Tennessee Cumhuriyetçi Senatörü Marsha Blackburn de X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Az önce Gizli Servis ve FBI ile bir brifinge katıldım. Gizli Servis'in, Trump sahneye çıkmadan önce bir tehditten haberdar olduğunu öğrendiğimde dehşete düştüm." ifadelerine yer verdi.

Blackburn da Gizli Servis Direktörü'ne istifa çağrısında bulunarak, "Direktör Cheatle'ın liderliğine güvenmiyorum ve görevinden ayrılmasının ulusumuzun çıkarına olacağına inanıyorum." diye yazdı.

Takvim Logo

KOMİSYON KURULACAK
ABD Kongresi Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump'a yönelik suikast girişimini araştırmak için komisyon kurulacağını söyledi.