
Sosyal medyada son günlerde hızla yayılan ve büyük paniğe yol açan bir komplo teorisi 12 Ağustos 2026'da Dünya'nın yedi saniyeliğine yerçekimini kaybedeceğini öne sürüyor. İddialara göre bu olay milyonlarca insanın ölümüne neden olabilecek kadar yıkıcı olacak. Ancak NASA ve bilim insanları söz konusu iddiaların tamamen asılsız olduğunu net bir dille açıkladı.

"Çapa Projesi" İddiası Nereden Çıktı?
NY Post'ta yer alan habere göre komplo teorisinin merkezinde Kasım 2024'te sızdırıldığı iddia edilen "gizli" bir NASA belgesi yer alıyor. Bu belgede NASA'nın sözde "Çapa Projesi" adlı bir çalışmayla Dünya'yı yaklaşan büyük bir felakete hazırladığı ileri sürülüyor.

İddialara göre:
Dünya, 12 Ağustos 2026'da saat 14.33 GMT'de yedi saniyeliğine yerçekimini kaybedecek.
Bu durum yaklaşık 40 milyon insanın düşme sonucu hayatını kaybetmesine yol açacak.
Bazı sosyal medya kullanıcıları ise"Eğer bu sahteyse neden proje adı, tarih ve bütçe var?"sorusunu gündeme getirdi.

Resmi belge yok
Ancak yapılan araştırmalar, "Çapa Projesi" adına ait hiçbir resmi belgeye ulaşılamadığını ortaya koydu. İnternet kullanıcıları ve doğrulama platformları sızdırıldığı öne sürülen dosyanın herhangi bir kaynağını ya da NASA bağlantısını bulamadı.
Teorinin bilinen en eski kaynaklarından biri daha önce de uydurma içerikler paylaşmasıyla tanınan bir Instagram hesabı oldu. Buna rağmen iddialar kısa sürede farklı platformlarda yayılmaya devam etti.

"Yerçekimi Kaybolmayacak"
Snopes'un sorularını yanıtlayan bir NASA sözcüsü tartışmaya son noktayı koydu:
"Dünya 12 Ağustos 2026'da yerçekimini kaybetmeyecek."
NASA uzmanları bu teorinin yerçekiminin nasıl çalıştığına dair temel bir yanlış anlamaya dayandığını vurguladı.



