Son dakika: BDDK'tan flaş karar! Kentsel dönüşümde riskli yapılara kredi sınırı muafiyeti! İşte İstanbul'un acil dönüşmesi gereken 7 ilçesi

Kahramanmaraş merkezli ve 11 ili derinden etkileyen asrın felaketinin ardından hükümet kentsel dönüşümü hızlandırmak için düğmeye bastı. Özellikle İstanbul’da beklenen büyük deprem öncesinde riskli binaların dönüştürülmesi için ‘Yarısı Bizden’ kampanyası başlatılırken BDDK’dan da yeni bir açıklama geldi. Buna göre kentsel dönüşüm kapsamındaki riskli konutlar için kredi sınırı muafiyeti getirildi.Öte yandan konuyla alakalı olarak İstanbul Planlama Ajansı'nın bir raporu yayınlandı. 7 ilçenin acil olarak kentsel dönüşüme girmesi gerektiği belirtildi.

Giriş Tarihi 29 Şubat 2024, 13:23 Güncelleme 29 Şubat 2024, 14:51
Son dakika: BDDK’tan flaş karar! Kentsel dönüşümde riskli yapılara kredi sınırı muafiyeti! İşte İstanbul’un acil dönüşmesi gereken 7 ilçesi

İÇİNDEKİLER

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), kentsel dönüşüm kapsamındaki riskli konutlar için kredi sınırı muafiyeti getirdi.

BDDK'den yapılan açıklamada, Kurulun internet sitesinde yer alan "Konut Kredilerine İlişkin 24 Ağustos 2023 tarihli 10655 ve 10656 sayılı Kurul Kararlarının Uygulanması Hakkında Kurul Kararı"na ilişkin şu ifadelere yer verildi:

"24 Ağustos 2023 tarihli ve 10656 sayılı Kurul kararı kapsamında belirlenen azami kredi tutarının teminat olarak alınan konutun değerine oranı uygulaması ile 24 Ağustos 2023 tarihli ve 10655 sayılı Kurul kararı kapsamında belirlenen yüksek risk ağırlığı uygulanmasında yapılacak konut malikliği durumu değerlendirmesinde, tüketicinin kendisinin, eşinin veya 18 yaş altındaki çocuklarının malik olduğu tek bir konutun bulunması ve bu konutun 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında riskli yapı tespit edilmesi nedeniyle yıkılmış olması veya hakkında yıkım kararı alınması halinde, söz konusu konutun konut malikliği durumu değerlendirmesinde dikkate alınmamasına karar verilmiştir."

'YARISI BİZDEN'DE KADEMELİ ÖDEME

Öte yandan İstanbul'da kentsel dönüşüm için konut ve işyerleri için hibe, kredi ve tahliye desteği yürürlüğe girerken, "Yarısı Bizden" düzenlemesiyle ilgili bazı detaylar da ortaya çıktı. Buna göre, ödemelerin hak sahiplerinin hesaplarına yatırılmasındaki üç taksitte bazı kriterler gözetilecek.

İlk taksit binaların temel kısımlarının veya zemin seviyesinin altında kalan katların olduğu seviyenin yapımında, ikinci taksit binanın iskeletini oluşturan kolon, kiriş, döşeme, duvar gibi binanın güvenliğini sağlayan sistemin bitiminde, üçüncü taksit ise inşaat bitiminde yatırılacak.

Verilen kredilerin güvenliği için Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından bir dizi önlem alınacak. Başkanlık, kredi alacak olan kişi veya kuruluş adına, kredi miktarının iki katına kadar bir değerde ipotek oluşturacak. Milliyet'te yer alan habere göre, Üretilecek projedeki bağımsız bölüm sayısının, mevcut alanın bir buçuk katını geçmeyeceği yönündeki düzenleme ise projelerin belirli bir yoğunluk sınırı içinde kalması ve kontrolsüz inşaatın önüne geçilmesi amacıyla uygulanacak.

Alınan kredinin zamanında geri ödenememesi durumunda, borçluya ihtar gönderilecek ancak, kredi borcunun ödenmesi için ek bir fırsat sağlamak için süre tanınacak.

KREDİ 4.2 MİLYON LİRAYA ULAŞACAK
Destek kapsamında hibe desteği miktarının üst limiti sabit tutulurken, kredi miktarı ise 1 milyon 400 bin liralık üst sınırın üç katını aşmamak üzere uygulanabilecek. Böylece Yarısı Bizden'de hak sahiplerine sağlanacak kredi miktarı 4 milyon 200 bin liraya ulaşabilecek.

İSTANBUL'UN ACİL DÖNÜŞMESİ GEREKEN 7 İLÇESİ
İstanbul'un en önemli konularından bir tanesi kentsel dönüşüm. Hatta listenin ilk sırasına yazılabilir. Konuyla alakalı olarak İstanbul Planlama Ajansı'nın bir raporu yayınlandı. 7 ilçenin acil olarak kentsel dönüşüme girmesi gerektiği belirtildi.

UZMAN İSİM A HABER'DE
Peki kentsel dönüşümün acil olarak yapılması gereken 7 ilçe hangisi? İstanbul'da hangi adımlar atılmalı? Gelişmeleri A Haber muhabir Esra Akyürek'in konuğu olan TÜGEM Yönetim Kurulu Üyesi aynı zamanda inşaat mühendisi olan Mustafa Koçak değerlendirdi.

FAY HATTI GÜZERGAHI
TÜGEM Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Koçak: Büyükçekmece, Güngören, Kartal, Küçükçekmece, Pendik, Tuzla ve Zeytinburnu acil dönüşmesi gereken ilçeler. Bu ilçelere bakıldığı zaman İstanbul'un güney sahil kesimleri olarak düşünebiliriz. Bilindiği gibi fay hattı Marmara Denizi'nde geçiyor. Sahil kesimleri zemin olarak da riskli kesimler olarak deprem haritalarında görünüyor.

BİNA YENİLEME ORANI DÜŞÜK
Bu bölgelerde hemzeminden kaynaklı hem de eski yapılaşmaların çok olmasından dolayı bu tarz riskler içeriyor. Bu 7 ilçenin öncelikli olarak yenilenmesi gerekiyor. Son 11 yıla bakıldığı zaman 2 bin yapımı öncesi 200 bin bina var. Bunlardan sadece 84 bini yenilenmiş durumda. Bu oldukça düşük bir oran. Eski yapılar bu ilçelerde bulunduğu için raporda önde çıktılar. Buraların acilen yenilenmesi gerekiyor.

HEMZEMİN HEM ESKİ YAPI RİSKİ
Özellikle Avrupa Yakası'nda Güngören, Zeytinburnu hem zemin olarak hem eski yapı olarak önde geliyor. Küçükçekmece'de de benzer bir durum var. Anadolu Yakası'nda Kartal, Pendik ve Tuzla hem sahil hattında olduğu için hem de eski yapıların olmasından dolayı bu riskleri içeriyor. Eski yapılarda kullanılan malzeme kalitesi çok düşüktü. Özellikle 2 bin yılında öncekiler çok düşük. Bu binalar bunun yanında 99 depremini gördü.

İNŞAAT VE İŞÇİ KALİTESİ….
İnşaat ve işçilik kalitesi anlamında eski yapılarda eksiklikler var. Deprem yönetmeliği 99 depreminden sonra ve sonraki depremler güncellemeler aldı. Daha sağlam binaları inşa etmek için yenilendi. Binaların çoğu eski şartlarla yapıldığı için ciddi riskler içeriyor.

REZERV ALANLARDA KONUT İNŞAATI
Kentsel dönüşüm ile birlikte konut ihtiyacı birbirleriyle bağlantılı konular. İş sadece yıkalım ve yenileyelim ile bitmiyor. Bugün riskli alan ilan ettiğiniz bölgede binaları yıktığınız zaman buradaki insanları nereye taşınacağı önemli. Rezerv alanlarda yapılar hızlıca inşa edilmeli bunun yanında yerinde dönüşüm desteklenmeli. İnsanların geçici taşınması böylece sağlanabilir. Binalar bu şekilde yenilenebilir. Bunları yapmadan binalar yıkılırsa fiyatların artması sorunu ortaya çıkıyor.

YASA DEĞİŞİKLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ ADIM
Burada önce taşınılacak alanların belirlenmesi ve yapıların hazırlanması oldukça önemli bir konu. Daha sonra eski binaların yıkılıp yeniden dönüştürülmesi gerekir. Bununla ilgili kentsel dönüşüm yasasında değişiklik yapıldı. Çoğunluk ve maliyet konusunda önemli adımlar atıldı. Kiralık yapıların stoku tamamlanırsa kentsel dönüşüm hız kazanır.

İşte acil dönüşmesi gereken 7 ilçe:

- Büyükçekmece

- Güngören

- Kartal

- Küçükçekmece

- Pendik

- Tuzla

- Zeytinburnu

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN