Ev sahipleri dikkat: Şalter indiren tazminat ödeyecek! Aboneliğini iptal ettirenlere yargıdan ceza geliyor

Özellikle fatura tutarları kira bedeline dahil edilen konutlarda kiracıyla anlaşamayan ev sahipleri ‘elektrik, su, doğalgazı kesme, saati sökme’ gibi yollara başvururken, yargıdan tazminat kararları geliyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Kasım 2023 Güncelleme 20 Kasım 2023, 07:01
Ev sahipleri dikkat: Şalter indiren tazminat ödeyecek! Aboneliğini iptal ettirenlere yargıdan ceza geliyor

İÇİNDEKİLER

Kiracı ve ev sahibinin arasındaki anlaşmazlıkların hızlıca çözümü için devreye giren arabuluculara 'elektrik, su, doğalgazı kesme, saati sökme' şikayetleri de taşındı.

Özellikle İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyükşehirlerde eşyalı, fatura tutarları kira bedeline dahil edilen konutlarda yüzde 25 yasal artışı kabul etmeyen bazı ev sahipleri, elektrik şartelini indiriyor, suyu kesiyor, abonelikleri iptal ettiriyor. Türk Ceza Kanunu ve Borçlar Kanunu'na göre aboneliği iptal ettirmek suç teşkil ederken, yargı tazminata hükmediyor.



Türk Ceza Kanunu, kişilerin değişik nedenlerle haksız yere 'huzur ve sükununu' bozmayı suç kabul ediyor. Elektrik, su ve gazı kesmek de bu kapsamda değerlendiriliyor. Ev sahibi herhangi birinde aboneliği iptal eder ya da keserse suç duyurusunda bulunulabilir.

Yüksek yargının, kiracının kirayı yatırmaması durumunda bile abonelik sözleşmelerinin iptal edilemeyeceği yönünde onanmış kararları bulunuyor. Yargıtay'ın kiracıya manevi tazminat, şartları varsa maddi tazminat yönünde kararları var.

FATURALI DAİREDE DE YÜZDE 25 SINIRI VAR
Kira artışını yüzde 25'le sınırlayan düzenleme, Temmuz'a kadar sürecek. Kira artışında fatura dahil eşyalı ev ayrımı bulunmuyor. Fatura dahil eşyalı apart gibi alanlarda oturanlar, dönemsel yaşanan fatura artışları nedeniyle iki tarafın da mağdur olmaması için ev sahipleri ile uzlaşma yoluna gidebiliyor. Tahliye baskısı yapanlar ALO 175, CİMER, Adalet Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı başta olmak üzere ilgili tüm kurumlara şikâyet edilebilir.
Hazal ATEŞ

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN