İŞKUR üzerinden başvuru yapmak yeterli! 8 ay boyunca 10 bin 731 TL maaş yatacak! 120 gün içinde...

İşsizlik maaşı ödemeleri, İşsizlik Sigortası Kanunu'na ve İŞKUR'un işleyişine uygun olarak her ay düzenli olarak yapılmaktadır. İşsizlik maaşı ödeme tarihleri, genellikle başvurunun kabul edildiği tarihten itibaren hesaplanır ve İŞKUR tarafından ilan edilir. İşte merak edilenler...

Giriş Tarihi 05 Ekim 2023, 08:51 Güncelleme 05 Ekim 2023, 08:51
İŞKUR üzerinden başvuru yapmak yeterli! 8 ay boyunca 10 bin 731 TL maaş yatacak! 120 gün içinde...

İÇİNDEKİLER

İşsizlik ödeneği, İŞKUR (Türkiye İş Kurumu) tarafından yasalara uygun şekilde belirli şartları taşıyan sigortalı işsizlere sunulan bir sosyal yardım programıdır. İşsizlik ödeneği başvuruları, işsiz kalan bireyler tarafından İŞKUR'a yapılmaktadır ve belirli koşulları karşılayan kişilere her ay düzenli olarak ödeme yapılır. İşte detaylar ve ödeme koşulları...

İŞSİZLİK MAAŞI ÖDEMELERİ NE ZAMAN?

İşsizlik ödeneği başvuruları izleyen ayın sonuna kadar sonuçlandırılır.

İşsizlik ödeneği, her ayın beşinde aylık olarak işsizin kendisine ödenir. Ödeme tarihini öne çekmeye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yetkilidir.

Sigortalı işsizlere ödemeleri, Kuruma bildirdikleri Banka Hesap numaraları (IBAN) aracılığıyla, hesap numaralarının eksik veya hatalı bildirilmesi durumunda ise en yakın PTTBank aracılığı ile yapılmaktadır.

İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR?

Asgari ücrette yaşanan 2023 Temmuz ara zammı ile birlikte en düşük işsizlik maaşı 5 bin 365 lira, en yükseği 10 bin 731 liraya yükselmiş oldu.

İŞSİZLİK MAAŞI KAÇ AY ALINIR?

Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde;

600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,

900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,

1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süre ile işsizlik ödeneği verilmektedir.

1-KİMLER İŞSİZLİK ÖDENEĞİ ALABİLİR, ZORUNLU OLAN KOŞULLAR NELERDİR?

Kendi istek, kusuru dışında işsiz kalmak, hizmet akdinin sona ermesinden önceki 120 gün hizmet akdine sahip olunması, son 3 yılda 600 gün süreyle sigorta priminin ödenmiş olması gerekiyor. Sözleşmenin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvuruda bulunması zorunluluğu var.

Bu süre aşıldığı takdirde alınacak maaş süresi de o kadar düşüyor. Yani 10 ay maaş alacak bir sigortalı eğer 2 ay geç başvurursa 8 ay maaş alıyor. Kendi isteğiyle işten ayrılanlar alamıyor.

2-YAŞLILIK AYLIĞI ALMAYA HAK KAZANININ İŞSİZLİK ÖDENEĞİ KESİLİR Mİ?

Yeni işe girildiğinde ve emekli olunduğunda aylık kesiliyor. İşsizlik ödeneği aldığı süre içinde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı almaya başlayanların ödenekleri "emeklilik" gerekçesiyle yaşlılık aylığını almaya başladığı tarih itibarıyla kesiliyor.

3-İŞSİZLİK ÖDENEĞİ SÜRESİNDE PRİM GÜN SAYISI DİKKATE ALINIYOR MU?

İşten kendi istek, kusuru dışında ayrılana verilen ödenek geçmiş prim gün sayısına göre 6 aydan başlayıp 10 aya kadar çıkıyor. İş buluncaya kadar nakit ihtiyacı karşılanırken, ödenek son brüt ücret üzerinden hesaplanıyor.

Hizmet akdinin feshinden önceki son 3 yılda 600 prim gün ödenmesi durumunda 180 gün, 900 gün prim 240 gün, 1080 gün prim ödenmesi durumunda 300 gün süreyle ödenekten yararlanılabilir.

4- BEŞ YIL ÖNCE İŞSİZLİK ÖDENEĞİ ALMIŞTIM. BU YIL YİNE İŞSİZ KALDIM, YARARLANABİLİR MİYİM?

Daha önce işsizlik ödeneğinden yararlananlar koşulları yerine getirmeleri durumunda yeniden işsizlik maaşı alabiliyor. Yeni bir ödeneğe hak kazanamayacak şekilde işten ayrılma halinde daha önce durdurulan hak sahipliği varsa oradan kalan süre kadar işsizlik ödeneğinden faydalanılabilir.

5-İŞE GİRER GİRMEZ İŞKUR'A BİLDİRMEK ZORUNDA MIYIM?

Gelir getirici işte çalışmaya başlayanların bir gün dahi olsa 15 gün içinde İŞKUR'a bilgi vermeleri gerekiyor Mücbir sebepler dışında bu süre geçerse hak sahipliği süresinden düşülür.

6-İŞSİZLİK ÖDENEĞİNE HACİZ KONULABİLİR Mİ?

İşsizlik ödeneği damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi değildir, nafaka borçları dışında haciz ve başkasına devredilemiyor.

7-İŞSİZ KALINDIĞINDA ÖDENEKLE BİRLİKTE HANGİ DEVLET DESTEKLERİNDEN YARARLANILABİLİR?

Sağlık güvencesinden yeni nitelik kazanabilecekleri aktif programlardan, yeni iş bulmalarına yönelik hizmetlerden yararlanabilir. İşsizlik ödeneği alanın sağlık sigorta primi işsizlik sigortası fonundan ödeniyor. Ailesi de bu hizmetten yararlanabiliyor.

İŞKUR tarafından işbaşı eğitimleri, meslek kurslarına alınarak yeni iş bulma imkânı tanınıyor. Sanayi sektöründeki mesleklerde düzenlenen istihdam garantili mesleki eğitim kurslarına katılan kadınların bakmakla yükümlü olduğu 2-5 yaş arası çocukları kreş yardımı yapılıyor. Toplum yararına programlara katılanlara net asgari ücrete kadar 11 bin 402 lira ödeme yapılıyor.