Son dakika: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan OVP açıklaması: Perspektifimiz tek haneli enflasyon

Son dakika haberi... Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, eylül ayında kamuoyuna duyurulması beklenen Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında yaptığı değerlendirmede, programda 2025'e kadar belki küçük güncellemelerin olacağını ve 2026'da ise enflasyonu tek haneli rakamlara düşürme perspektifine sahip olduklarını kaydetti. Bugün gerçekleştirilen Ekonomi ve İstişare Toplantısı'nın ardından da açıklamalarda bulunan Yılmaz, "Vergi konusunda görüş birliği var, reform beklentisi var" ifadelerini kullandı.

Giriş Tarihi 08 Ağustos 2023, 11:04 Güncelleme 08 Ağustos 2023, 15:28
Son dakika: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’dan OVP açıklaması: Perspektifimiz tek haneli enflasyon

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, eylül ayında kamuoyuna duyurulması beklenen Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında istişarelerin sürdüğünü belirterek, "Finans kesimiyle olan görüşmemizi cuma günü İstanbul Finans Merkezi'nde yapacağız. Bankalar Birliği, kamu-özel sektör temsilcileri, banka genel müdürleri dolayısıyla finans kesimini temsil eden önemli aktörler olacak. Onların önümüzdeki 3 yıla ilişkin bakışı, beklentileri konuşulacak." dedi.

"YAPISAL DÖNÜŞÜMLER HER TÜRLÜ KÖKLÜ DEĞİŞİMİ KAPSIYOR"
Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşen Kabine Toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Önceki Orta Vadeli Programlardan farklı olarak, toplumun değişik kesimlerinin yeni döneme ilişkin beklenti ve önceliklerini istişare toplantılarıyla dinlediklerini anlatan Yılmaz, bunların OVP'ye yansıtılacağını söyledi.

CEVDET YILMAZ'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR | VİDEO

Yılmaz, OVP'nin üç ayaklı olacağını belirterek, şu bilgileri verdi:
"Bir para politikasının genel çerçevesi var. Detayları tabii ki Merkez Bankasının uhdesinde. Maliye politikasının detayları var. Bütçe, bütçedeki rakamlar hepsi var OVP'de. Bir de tabii ki üçüncü ayak olarak yapısal dönüşümler var. Rekabet gücünü, verimliliği artırıcı, Türkiye'yi dünyada daha avantajlı konuma getirecek tüm değişim ve dönüşümler.

Yapısal dönüşümler, vergi reformundan tutun eğitimdeki dönüşümlere, hukuk alanında özellikle ekonomiyi ilgilendiren değişikliklerden yatırım ortamını iyileştirmeye daha çok verimliliği, rekabet gücünü, ekonominin potansiyelini geliştirici her türlü köklü değişimi kapsıyor olacak."

"İSTİŞARELERİN BİR KISMINI BİTİRDİK"
Yılmaz, OVP'nin muhtemelen eylül ayının ilk 10 gününde açıklanacağını, bunun biraz da çalışmaların seyrine bağlı olduğunu dile getirdi.

Yılmaz, şöyle devam etti: "İstişarelerin bir kısmını bitirdik. İş dünyası, işçi kesimi, memurlar ve muhasebecilerle görüştük. Şimdi önümüzde tarım ve finans kesimiyle görüşme var. TZOB ve birlik başkanlıklarıyla bir görüşmemiz olacak. Henüz tarihini tam belirleyemedik ama kısa bir süre içerisinde Tarım ve Orman Bakanımızla birlikte görüşmeyi planlıyoruz. Finans kesimiyle olan görüşmemizi ise cuma günü İstanbul'da, İstanbul Finans Merkezi'nde yapacağız.

Bankalar Birliği, kamu-özel sektör temsilcileri, banka genel müdürleri dolayısıyla finans kesimini temsil eden önemli aktörler olacak. Onların önümüzdeki 3 yıla ilişkin bakışı, beklentileri konuşulacak. Bir de TOBB ile bir organizasyon düşünüyoruz, bütün illerden başkanları davet edecekler, belki de tam gün ayıracağız. Bütün illerin, bölgelerin sorunlarını beklentilerini de almış olacağız."

"BU VERGİ SİSTEMİNİN MODERNİZE EDİLMESİ"
Yılmaz, OVP'de büyüme, istihdam ve enflasyona ilişkin hedefleri hükümetin Merkez Bankası ile birlikte belirlediğini vurgulayarak, beklenen enflasyon rakamına ilişkin son bir güncelleme yapıldığını, 2025'e kadar belki küçük güncellemelerin olacağını ve 2026'da ise enflasyonu tek haneli rakamlara düşürme perspektifine sahip olduklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, vergi reformuna ilişkin soruya ise, "İşveren ve işçi kesimi de 'Vergi sistemine yeniden bakılsın' diyor. Hem işçi kesiminin hem işveren kesiminin doğrudan vergilerin artması, dolaylı vergilerin ise azalması yönünde ortak bir talebi var. Önümüzdeki dönemde, bu yönde birtakım çalışmalar yapılması gerekiyor. Bu vergi artışı azalışı değil. Bu vergi sisteminin modernize edilmesi, güncellenmesi, sadeleştirilmesi, daha dengeli hale getirilmesi diyelim." yanıtını verdi.

EKONOMİ VE İSTİŞARE TOPLANTISI
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında düzenlenen "2023 Yılı 2. Yarıyıl Ekonomi ve İstişare Toplantısı" bakanlar ve sektör temsilcilerinin katılımıyla başladı.

Toplantıda Yılmaz'ın yanı sıra, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan, Sanayi Bakanı Fatih Kacır ve Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı da yer aldı.

Toplantıya sektör çatı örgütlerinden TOBB, DEİK, TİM, TESK, MÜSİAD, TÜSİAD, ASKON, TÜRSAB, TÜMSİAD, TMB, UND, İTO, İSO, ATO, ASO, MESİAD, İGİAD, TAMPF, BMD, PERDER, GPD, TÜRES, KUMOVA, KONUTDER ve E-ticaret platformları da katılım sağladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın açıklamalarından önemli bölümler şu şekilde:
"Enflasyonla mücadele, fiyat istikrarını sağlamak sadece ekonomik anlamda değil sosyal anlamda da önemli. Sabırla yapılması gerekliliği konusunda genel fikir olduğunu söyleyebilirim. Eylül'de açıklanacak Orta Vadeli Program önemli.

Konut arzının artırılması, konut maliyetlerinin düşürülmesi noktasında önemli katkılar ifade edildi. Bütçede disiplini sağlarken bütçedeki deprem başta olmak üzere artan harcamaları bütçe açığını belli düzeyin üzerine çıkarmaması açısından yaptığımız çalışmalar var. Bununla ilgili gelir tedbirleri aldık, harcama tedbirleri de alınmalı.

Cari açığı düşürmeye dönük tedbirler ifade edildi. Cari açık tasarruf açığıdır. Yatırımları finanse ettiğiniz kullandığınız iç tasarruf kadar dış tasarrufu da kullanırsınız bu da cari açığı doğurur. Cari açığı aşağı çekmiş olacağız. Dışa bağımlılığı azaltıcı, yerli milli üretimi desteklemeli, ara malların yurt içi üretimine seçici destekler vermeliyiz görüşlerini ifade edeyim.

Vergi konusunda görüş birliği olduğunu ifade edebilirim. İşveren, işçi, muhasebecisiyle vergi reformu beklentisi olduğunu söylememiz lazım. Vergi sisteminin sadeleştirilmesine dönük beklentiler olduğunu ifade etmeliyim. Vergi konusunda görüş birliği var, reform beklentisi var.

Bugünkü toplantıda dijital dönüşüm ve her alanda desteklenmesi gündeme geldi. Özel sektörde dijitalleşme sürecinin devamı için vurgular yapıldı.

Sanayide arazi arzı hususu konuşuldu. Çevreye, tarıma, diğer hususlara dikkat ederek sanayinin ihtiyaç duyduğu araziyi uygun maliyetlerle çalışma dile getirildi.

Finansman ve finansa erişim konuları. KOBİ'lerin finansa erişimi söz konusu en fazla dile getirilen konulardan birisi oldu. PPK'da atılan adımlar var. Kredilerde miktarsal sıkılaştırma yapılıyor. Tüketim noktalarında, büyümeyle ilgili olmayan noktalarda sıkılaştırma yapılırken ihracatı artıracak konularda esnek tutum olduğunu ifade edebilirim.

İhracat ve Döviz kazandırıcı faaliyetler bizler için çok kıymetli. Miktar kadar katma değerin çok önemli olduğu ifade edildi.

İstihdamda mesleki eğitim, ara iş gücü ihtiyacı olduğu. Çalışma Bakanımızın yaptığı değerlendirmeler de söz konusu. Eğitim sistemimizde iş gücü piyasası arasındaki örtüşmenin artırılması konusu oldu. Kamu-Özel işbirliği öne çıkan başlık oldu diyebilirim.

Verimliliği ve rekabeti artırıcı yapısal reformlar üzerinde de duruldu. Yapısal reformlar orta vadede somut sonuçlar üreterek kıymetli değişime yol açarlar. Beklentilerin daha hızlı iyileştiği ülkelerdir. Yapısal reformlar kısa vadede de beklentiler kanalıyla eklenir. Para ve maliye politikalarının yanı sıra yolumuza yapısal reformlarla devam edeceğiz."

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN