Başkan Erdoğan'ın kararları Resmi Gazete'de! Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı'na yeni isimler atandı

Son dakika haberi! Resmi Gazete'de yayımlanan Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın kararına göre; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcılıklarına yeni atamalar yapıldı. Yapılan açıklamada, Emrah Şener, Taha Çakmak ve Mustafa Duman görevden alınırken yerlerine Osman Cevdet Akçay, Fatih Karahan ve Hatice Karahan atandı.

Giriş Tarihi 28 Temmuz 2023, 00:09 Güncelleme 28 Temmuz 2023, 10:40
Başkan Erdoğan’ın kararları Resmi Gazete’de! Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı’na yeni isimler atandı

İÇİNDEKİLER

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başkan yardımcıları Emrah Şener, Taha Çakmak ve Mustafa Duman görevden alındı.

MERKEZ BANKASI'NA KRİTİK ATAMALAR I VİDEO İZLE

Başkan Recep Tayyip Erdoğan imzalı atama kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, TCMB başkan yardımcıları Şener, Çakmak ve Duman, 1211 sayılı Kanunun 29'uncu maddesi, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 35'inci maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 2, 3 ve 7'nci maddeleri kapsamında görevden alındı.

TCMB başkan yardımcılıklarına Osman Cevdet Akçay, Fatih Karahan ve Hatice Karahan atandı.

OSMAN CEVDET AKÇAY KİMDİR?
1961 yılında Trabzon'da dünyaya gelen Osman Cevdet Akçay, orta ve lise öğrenimini Robert Kolej'de tamamladı.

Boğaziçi Üniversitesi ekonomi bölümünden mezun olan Osman Cevdet Akçay, New York City University Graduate School and University Center'dan M.Phil ve Ph.D derecelerini aldı.

Boğaziçi Üniversitesi'nde bir süre akademisyenlik yapan Akçay, 2001-2009 yılları arasında Koç Üniversitesi'nde dersler verdi.

Koç Finansal Hizmetler ve Yapı Kredi Bankası'nda baş ekonomist olarak 1 Mayıs 2018 tarihine kadar Ekonomik Araştırmalar Bölümünün başında bulundu.

Osman Cevdet Akçay'ın araştırma ve yayın alanları döviz kuru belirlenme ve borç dinamikleri, dezenflasyon olup bu konulardaki çalışmaları ağırlıklı olarak Türkiye özeline yöneliktir.

Yurt içi ve yurt dışı yatırımcılara ekonomi üzerinde danışmanlık vermektedir. Akçay, öğrencilik yıllarında profesyonel olarak Beşiktaş takımında 2 yıl basketbol oynamıştır.

FATİH KARAHAN KİMDİR?
Fatih Karahan, 2001 yılında İstanbul Erkek Lisesi'nden, 2005-2006 yıllarında Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve Matematik bölümlerinden mezun oldu. Karahan, 2010 yılında Pensilvanya Üniversitesi Ekonomi Yüksek Lisansı'ndan, 2012 yılında ise yine Ekonomi bilim dalında doktorasını tamamladı.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkan Yardımcısı olarak atanan Fatih Karahan, 2012 - 2022 yılları arasında New York Merkez Bankası'nda ekonomist görevinde bulunuyordu.

HATİCE KARAHAN KİMDİR?
1978 yılında İstanbul dünyaya gelen Prof. Dr. Hatice Karahan, Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü'nden mezun oldu. Yüksek lisans eğitimini de Boğaziçi Üniversitesi'nde İktisat bölümünde tamamlayan Hatice Karahan, ardından doktora çalışmalarını yapmak üzere ABD'ye gitti.

2006 yılında Ekonomi doktorasını tamamladığı Syracuse University'de ekonomi dersleri veren Karahan, Center for Policy Research bünyesinde araştırmacı olarak çalıştı.

Türkiye'ye döndükten sonra İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde ders verdi ve TÜBİTAK'ta danışmanlık görevi üstlendi.

2014 yılında makroekonomi alanında doçentlik unvanı almaya hak kazandı.

TİM, MÜSİAD, İSO ve DEİK gibi iş dünyasının çeşitli kuruluşlarına ekonomi danışmanlığı yapan Karahan, 2015 yılından bu yana İstanbul Medipol Üniversitesi Ekonomi ve Finans Bölümü'nün kurucu başkanıdır.

2014 yılında Türkiye'nin ilk kapsamlı dış ticaret raporunu kaleme alan Hatice Karahan'ın ekonomik değerlendirmeleri, Roubini's Economonitor, Dünya Gazetesi ve Derin Ekonomi gibi çeşitli yayın platformlarında da yer bulmaktadır.

Ayrıca SETA'da ekonomi araştırmaları yürüten Karahan, 2014 yılından bu yana Yeni Şafak Gazetesi'nde ekonomi ile ilgili yazılar kaleme almaktadır.

2016 yılında "Yılın Ekonomi Yazarı" seçildi.

2017 yılında Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomiden sorumlu başdanışmanı olan Karahan, 28 Temmuz 2023 tarihinde Cumhurbaşkanı kararı ile TCMB Başkan Yardımcısı olarak atandı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN