Otomobil satışlarında "6 ay ve 6 bin kilometre sınırı" hangi araçlar için geçerli? Ticaret Bakanlığı süreyi uzattı! Araçlarda 6 ay 6 bin km şartı ve kapsamı nedir?

Ticaret Bakanlığı otomotiv sektörüne yönelik yeni kararlarını açıkladı. Buna göre "6 ay ve 6 bin kilometre" düzenlemesi uzatıldı ve kapsamı genişletildi. Peki, 2. el araçlarda 6 ay 6 bin km şartı nedir, kapsamı ne? Otomobil satışlarında "6 ay ve 6 bin kilometre sınırı" hangi araçlar için geçerli? İşte detaylı bilgiler...

Giriş Tarihi 22 Haziran 2023, 10:03 Güncelleme 22 Haziran 2023, 10:03
Otomobil satışlarında 6 ay ve 6 bin kilometre sınırı hangi araçlar için geçerli? Ticaret Bakanlığı süreyi uzattı! Araçlarda 6 ay 6 bin km şartı ve kapsamı nedir?

İÇİNDEKİLER

Ticaret Bakanlığı otomotiv sektörüne yönelik yeni düzenlemelerini duyurdu. Otomobil satışında fahiş fiyatların önüne geçmek için yürürlüğe giren "6 ay ve 6 bin kilometre" düzenlemesi 6 ay daha uzatıldı. Fahiş fiyat artışı ve stokçuluğa karşı uygulamanın kapsamı genişletildi. Peki, 2. el araçlarda 6 ay 6 bin km şartı ve kapsamı nedir? Otomobil satışlarında "6 ay ve 6 bin kilometre sınırı" hangi araçlar için geçerli? İşte merak edilenler...

İkinci el araç piyasasındaki fahiş fiyatların önüne geçmek için 1 Temmuz 2022'de yürürlüğe giren "6 ay ve 6 bin kilometre" düzenlemesi 6 ay daha uzatıldı. Fahiş fiyat artışı ve stokçuluğa karşı uygulamanın kapsamı genişletildi.

Ticari faaliyet olarak değerlendirilen bireysel otomobil satışları da 6 ay 6 bin kilometre sınırı kapsamına alındı.

Açıklamada, "Otomotiv sektöründe yaşanan aşırı ve fahiş fiyat artışı, stokçuluk ve bazı haksız ticari uygulamalarla mücadelede fayda sağladığı değerlendirilen '6 ay 6 bin kilometre' kısıtlamasına ilişkin düzenlemenin uygulama süresi 1 Ocak 2024 tarihine kadar 6 ay süreyle uzatılmıştır." denildi.

İnternet ortamında verilen ikinci el araç ilanlarındaki fahiş fiyatların ortadan kaldırılmasına yönelik tedbirler alınacağı belirtilirken, şu ana kadar uygulamayı ihlal edenlere 35.1 milyon TL ceza kesildiği bilgisi paylaşıldı.

TOPLAM 75 MİLYON TL CEZA

Ayrıca, stokçuluk uygulamaları kapsamında, 2021 ve 2022 yıllarında 15 yetkili bayiye toplam 8 Milyon 292 Bin 360 TL, geçtiğimiz Mayıs ayında tüketicilerin sıfır kilometre taşıtlara erişimini zorlaştırıcı uygulamalarda bulunduğu tespit edilen 4 yetkili bayiye toplam 17 Milyon 834 Bin 400 TL idari para cezası uygulandı.

Haziran ayı içinde ise müşterilerden taşıtın liste fiyatının üzerinde fiyat talep ettiği veya müşterileri aksesuar almaya zorladığı tespit edilen 10 yetkili bayiye toplam 49 Milyon 44 Bin 600 TL idari para cezası uygulanırken, 4 yetkili bayinin ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgeleri iptal edildi. Böylelikle, stokçuluk faaliyetlerine karşı gerçekleştirilen denetimler sonucunda Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından bugüne kadar toplam 75 Milyon 171 Bin 360 TL idari para cezası uygulandığı açıklandı.