Başkan Recep Tayyip Erdoğan sorunları çözdü! Seçmen güven tazeledi

14 Mayıs seçimleri Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhur İttifakı'nın zaferiyle tamamlandı. Muhalefetin gerçek dışı ve millete dokunmayan vaatlerine karşın, Başkan Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki hükümet vatandaşların yüzünü güldürecek sayısız adımın altına imzasını koydu. EYT sorununu çözen, asgari ücret, memur, işçi ve emekli maaşlarına zam, sosyal konut projeleri, gençlere yönelik istihdam programlarıyla vatandaşın nabzını tutan liderlik, sandığa giden milyonlarca seçmenin Başkan Erdoğan'a yönelik güveni tazelemesiyle sonuçlandı.

Giriş Tarihi 17 Mayıs 2023, 07:16 Güncelleme 17 Mayıs 2023, 07:53
Başkan Recep Tayyip Erdoğan sorunları çözdü! Seçmen güven tazeledi

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, iktidara geldiği günden bu yana emekliden memura, ev kadınından öğrenciye, esnaftan çiftçiye bütün vatandaşları kapsayan sosyal güvenlik politikaları, çalışma hayatındaki reform adımlarıyla seçmenin tercihi oldu. Kamuda devrim niteliği taşıyan milyonlarca memura 3600 ek gösterge düzenlemesinin ardından yaş sınırını kaldırarak 2.5 milyon vatandaşa emeklilik kapısı açan EYT yasası Meclis'ten geçti.

Başkan Erdoğan ve AK Parti, en yakın rakiplerine fark atarak seçimlerden galip çıkarken, vatandaş bu seçimde de oyunu doğrudan yaşamına dokunan kararlardan yana kullandı.

MEMUR İÇİN EN KÖKLÜ DÜZENLEME
Vatandaşın geleceğine dokunan bazı tarihi adımlar şöyle:
Uzun yıllardır Türkiye'nin gündeminde olan 3600 ek gösterge düzenlemesi 15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girdi. Atılan bu adımla 6 milyon memur ve memur emeklisinin hem maaşı hem ikramiyesi arttı.

Kamuda ek göstergesi olmayan, 0-2200 ek göstergeli 2 milyon 800 bin çalışan ve emekli de tarihi düzenlemeden yararlandı. Tüm öğretmenlerin, alan sınırlaması olmadan 2 yıl ve üzeri yükseköğrenim mezunu sağlık çalışanları, polisler ve din görevlilerinin ek göstergeleri 3600'e çıktı.

Ayrıca avukat, il müdürü, bekçi, uzman jandarma ve uzman erbaş gibi 3000 ek göstergeli tüm meslek gruplarının da 3600 ek gösterge düzenlemesinden faydalanmaları sağlandı. Birinci dereceye geldiği halde 3600 ek gösterge alamayan memurlara yönelik yasal düzenleme yapılacak.

EYT YASASI YÜRÜRLÜĞE GİRDİ
Uzun yıllardır tartışılan emeklilikte yaşa takılanlar sorunu çözüldü. Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasası ile 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı işe başlayan, gerekli koşulları taşıyanlara yaş koşulu olmadan emeklilik hakkı tanındı.

Mart ayında başlayan başvurular kapsamında bugün itibariyle 1 milyonun üzerinde vatandaşa aylık bağlandı. Bu yılın sonuna kadar bu sayının 2.5 milyona, ilerleyen yıllarda koşulları tamamlayacaklarla birlikte 4.8 milyona ulaşması bekleniyor.

EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI 7500 LİRA
Toplam 15.6 milyon emeklinin gelirini artıracak adımlar atıldı. En düşük emekli aylığı 1 Nisan'dan geçerli olmak üzere 7 bin 500 liraya, geçen yıl 1100 lira olan bayram ikramiyeleri de 2 bin liraya çıkarıldı.

Şimdi de 7500 lira üzerinde emekli aylığı alan 6 milyon emeklinin aylığına refah payı eklenecek. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin taban maaşından itibaren emekli aylıklarında kademeli zam oranı söz konusu olacak.

Yani daha az maaş alan emekliye verilecek zam oranı daha yüksek olacak. Emekli zammı da, 7 bin 500-10 bin, 10 bin-15 bin, 15 bin-20 bin ve 20 bin üzerine kademeli olarak belirlenecek.

ASGARİ ÜCRETE EN BÜYÜK ZAM
AK Parti iktidara geldiğinde 184 lira olan asgari ücret yılbaşında net 8 bin 506 lira oldu. Temmuz ayında da yapılacak ara zamla asgari ücret 500 doları geçecek.

Asgari ücrete yüzde 30'luk bir ara zam yapılması durumunda net 11 bin 58 liraya, yüzde 40 artış durumunda da 11 bin 908 liraya çıkacak.

İŞÇİNİN, MEMURUN YÜZÜ GÜLDÜ
Kamuda çalışan 700 bin işçiye yüzde 45 zam yapıldı. 2023-2024 yılları için geçerli olacak toplu iş sözleşmesi ile kamu işçilerinin taban ücretleri 15 bin liraya yükseltildi.

En düşük ücret yaklaşık 107'e yakın zam yapılmış oldu. Kamu işçilerinin ardından 12 bin lira olan en düşük memur maaşının 22 bin liraya çıkarılacağı açıklandı. Yılın başında da memur ve emeklilere yaklaşık yüzde 14-15 refah payı ile birlikte yapılan zam yüzde 30 oldu.

85 MİLYONA BARIŞ ELİ UZATILDI
Milyonlarca vatandaşın devlete olan vergi, prim, ceza, öğrenim kredisi gibi borçlarında tarihin en kapsamlı yapılandırma paketi hazırlandı. Vatandaşın 2 bin liranın altındaki borçları silinirken, öğrenim kredisi olan 4 milyona yakın kişinin borçlarının faizleri silindi, hacizler kalktı, icra takipleri durduruldu.

Borcunu peşin ödeyenlere faizde büyük indirim sağlandı, şirketlere matrah artırımı, stok affı gibi başlıklarda birçok kolaylık sağlandı. Borçları nedeniyle kara listeye giren vatandaşların sicilleri temizlendi.

GENÇLERE İŞ KAPISI AÇILDI
Geçen yılın sonu itibariyle toplam istihdam 32 milyona ulaştı. Hem kamu hem de özel sektörde milyonlarca gence iş kapısı açıldı. Gelecek beş yıllık dönemde 6 milyon gence iş sözü veren hükümet yeni proje ve teşviklerle iş fırsatları yaratmayı sürdürüyor.

Türkiye'nin büyüme ve gelişme eğilimleri dikkate alınarak, bilişim, finans, inşaat, sağlık, turizm sektörü başta olmak üzere her gencin özelliklerine uygun iş bulmaları kolaylaştırıldı.

Gençlerin özellikleri, meslekleri, isteklerine en uygun işe yerleştirilmeleri, işe uyumlarının sağlanmaları sağlanıyor. Kadınlar ve gençler başta olmak üzere özel politika gerektiren grupların işgücü piyasasına girişleri hızlandırılacak, kalıcılıklarının teşvik edilmesi destekleniyor.

DAR VE ORTA GELİRLİYE KONUT
Orta gelirli vatandaşları konut sahibi yapmak için Yeni Evim kampanyası devreye alındı. Orta gelirliye konut desteği kapsamında uygun fiyatlı kredi desteği sağlanıyor.

Daha önce satılmayan, yüklenicilerin mülkiyetindeki konutlarla henüz başlamamış, yapımı devam eden projelerden konut edineceklere katkı sağlanıyor.

Sıfır ev almak isteyenler için 15 yıl vade, 5 milyon liraya kadar kredi veriliyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN