EYT yasası ile birlikte bankalar kredi ve promosyon yarışı başlattı

EYT yasası ile birlikte bankalar kredi ve promosyon yarışı başlattı. Kimisi maaşlar borçlanmalar için para öderken kimisi de esnafa destek oluyor. İşte sizler için derlediğimiz 19 Mart tarihli TAKVİM gazetesi ekonomi haberleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Mart 2023 Güncelleme 20 Mart 2023, 10:01
EYT yasası ile birlikte bankalar kredi ve promosyon yarışı başlattı

İÇİNDEKİLER

Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili başvuru süreci devam ederken, bir yandan da bu kesime yönelik bankalar arasında rekabet başladı. Yaklaşık 2 milyon 250 bin kişinin emekli olması hem maaşları ödeme anlamında hem de kredi anlamında bankaları harekete geçirdi. Emeklilerin maaşlarını kendi şubelerine almak isteyen bankalar yüksek promosyonlar ile kampanyalar sürdürüyor. Kimi bankalar ise doğum ve askerlik borçlanması yapacak

EYT'lilere özel kredi imkanı sunuyor ve karşılığında maaşlarını kendi şubelerine taşımalarını istiyor. Bazı bankalar ise EYT'den emekli olduktan sonra kendi işini devam ettirecek esnafa yönelik ürünler çıkartıyor. Banka borçlarını ve emekli maaşını transfer eden esnafa uygun şartlarda kredi imkanı açılıyor. Burada kredi miktarı 250 bin liraya kadar çıkıyor. Burada uzun vade seçenekleri ile borcun kolay taksitlerle ödenmesi de sağlanıyor.



BATAN BANKADA PARASI GİTTİ
Katıldığı bir bağış etkinliğinde parasının yarısını batan Silicon Valley Bank'a yatırdığını açıklayan Sharon Stone gözyaşlarını tutamadı. Stone, sahnede yaptığı konuşmada, "Ben teknik bir aptalım. Paramın yarısını bu bankacılık olayına kaptırdım" dedi. 65 yaşındaki Amerikalı oyuncu, parasını nasıl kurtaracağını bilmediğini söyledi. ABD'de hızlı faiz artışları sebebiyle bankalar peş peşe iflas açıklamışlardı. Bunun üzerine mudiler paralarını çekmeye çalışmış ancak başaramamıştı. ABD Hazine Bakanı Yellen ve ABD başkanı Biden da kimseyi kurtarma niyetinde olmadıklarını söylemişlerdi.



ALTINDA ÇİFTE REKOR
ABD'deki hızlı faiz artışları bankaları zor durumda bıraktı. Sonuçta bazı bankalar iflas edince ortaya çıkan panik ile altına talep arttı. Ons altın hızla yükselirken 1960 doları aşarak hem 2023 rekorunu kırdı hem de 11 ayın zirvesine yükseldi. İçeride de gram altın yukarı doğru hareketlenirken 1.200 TL'yi aşarak tüm zamanların en yüksek rakamına ulaştı. ABD'de 3 bankanın iflası ve bankacılık sektöründe yaşanan krizin Avrupa'ya da sıçrayacağı endişesi yatırımcıları güvenli liman arayışına yöneltti. Yaşanan krize ek olarak Fed'in faiz artırım sürecinde yumuşayacağı beklentisinin artmasıyla altın yeni rekorunu kırdı. Fed'in enflasyonu baskılamak için şahin politikalar güderek yüksek faiz artırımı yapacağı beklentileri ABD'de başlayan bankacılık krizi sonrası yerini güvercin para politikası beklentisine bıraktı. Bu arada küresel pay piyasaları, gelecek hafta açıklanacak ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikası kararlarını bekliyor. Yurt içinde de gözler perşembe günkü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) para politikası kararlarına çevrildi.



İFTAR MENÜSÜ 10 BİN TL!
Ramazan ayına sayılı günler kaldı. Marketler Ramazan kolilerinin fiyatlarını açıklarken, restoran ve oteller iftar ile sahur menülerini duyurmaya başladı. Bir kişilik iftar menüsü ortalama 400 lira olurken İstanbul'da lüks mekanlarda ve Boğaz'ı gören yerlerde âdeta altınla yarışıyor. TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl iftar menü fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 100 ila yüzde 200 arasında artış yaşandığına dikkat çekerek, "A Plus otellerde iftar menüleri kişi başı 3 bin liradan başlıyor. Four Seasons'ta bir kişilik iftar fiyatı 3.250 lira. Çırağan'da daha fazla. 3.500 liraya yaklaşıyor. Otelde 4 kişilik bir ailenin iftar parası 10 bin lirayı geçiyor" dedi.

JAPON DEPREM UZMANI TOKİ'YI ÖRNEK GÖSTERDİ
Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenmeyen TOKİ konutlarını örnek yapı olarak gösterdi. Moriwaki, depremler nedeniyle yıkılan veya zarar gören binalarda inceleme yapmak üzere Kahramanmaraş'a geldi. Moriwaki, "TOKİ bu durumda daha güvenli. Her yerde aynı sistemi yapılabilirse daha iyi olacak. Artık hasarlı olan binaya gitmemek lazım, kritikse inşaat mühendisine ya da mimara kontrol ettirmek gerekiyor. Hasar hiç yok, zemin iyi ise korkulacak bir şey yok demektir" dedi. TOKİ konutlarının iyi zeminli bölgelere yapıldığını ifade eden Moriwaki, TOKİ'nin kendi içinde de denetim sisteminin çok iyi çalıştığını kaydetti. TOKİ konutlarının örnek alınması gerektiğini dile getiren Moriwaki, "TOKİ kendi içinde kontrol yapıyor ve onun için de daha güvende. TOKİ bu durumda daha güvenli. Her yerde aynı sistem yapılabilirse daha iyi olacak" dedi.

DEPREMZEDELERE 130 MİLYAR LIRA DESTEK
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, depremlerden etkilenen vatandaşlara yönelik hane başı destek ödemeleri kapsamında yapılacak ayni ve nakdi yardımlar için yaklaşık 130 milyar liralık kaynağa ihtiyaç duyulacağını açıkladı. Başkanlığın hazırladığı rapora göre depremzedelere yapılan 10 bin lira tutarındaki hane başı destek ödemesinin toplam 19,3 milyar liraya ulaşacağı tahmin ediliyor. Evi yıkık, acil yıkılacak, ağır ve orta hasarlı olanlara verilen 15 bin lira taşınma yardımı ve 1 yıllık kira yardımlarının toplam 33 milyar lirayı bulacağı öngörülüyor. Depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına acil ihtiyaçları için verilecek 100 bin lira ile deprem bölgesi dışındaki illere kendi araçlarıyla giden depremzedelere yapılan yakıt yardımlarının toplam 2,2 milyar liraya ulaşacağı düşünülüyor. Depremzedelerin geçici barınmaları için çadır, çadır içi malzeme ve konteyner alımı için yapılacak harcamaların 25 milyar liraya ulaşacağı tahmin ediliyor. Felaketzedelerin konaklama ve iaşe giderleri ile diğer harcamalarının 50,5 milyar lira, olacağı öngörülüyor. Barış ŞİMŞEK

AFET BÖLGESİNE 10 MİLYAR LİRA HABERLEŞME YATIRIMI
Deprem bölgesinde altyapı çalışmaları da aralıksız sürüyor. Bölgedeki haberleşme altyapısının yeniden ayağa kaldırılması için 10 milyar liralık bir yatırım yapılacak. Ayrıca 11 il için haberleşme planları yeniden hazırlanacak. Haberleşme alanında depremin yol açtığı hasar kamuda yaklaşık 1,4 milyar lira, özel sektörde ise 2,1 milyar lira olarak hesaplanırken, bu miktarın daha da artacağı hesap ediliyor. Hükümet hasar gören altyapıların yenilenmesinin yanı sıra, şehir imar planlarının yenilenmesi durumunda yerleşime açılacak yeni bölgelerde altyapı yatırımlarının gerçekleştirilmesi amacıyla bölgede 10 milyar liralık bir haberleşme altyapısı harcaması öngörüyor.

DEPREMİN TARIMA ZARARI 24 MİLYAR
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığının raporunda, depremin tarım sektöründe yol açtığı tahribat ortaya konarak, sektörün toparlanması için kısa, orta ve uzun vadede atılması gereken adımlara yer verildi. İlk tespitlere göre 24,2 milyar liralık hasar meydana geldiği açıklandı.

ENERJİ HASARI 11.2 MİLYAR LİRA
Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremler bölgedeki enerji altyapısınada ciddi büyüklükte hasarlar verdi. Deprem sonucunda enerji sektöründe; 2,3 milyar lirası (123 milyon dolar) kamuya ve 8,9 milyar lirası (472,5 milyon dolar) özel sektöre ait olmak üzere toplam 11.2 milyar lira (595,5 milyon dolar) hasar meydana geldi.

ETE RAMAZAN AYARI
İstanbul Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendeciler Derneği (PERDER), Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri ile yaptıkları görüşme sonrasında Ramazan ayı boyunca bazı et ürünlerinin fiyatlarını sabitleme kararı aldıklarını duyurdu. Bünyesinde 44 üye ve 2 bin 140 mağaza bulunan İstanbul PERDER'den yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: "Son dönemde kırmızı et fiyatlarındaki olağanüstü artışlara istinaden, Tarım ve Orman Bakanlığı, Et ve Süt Kurumu yetkilileriyle yaptığımız çalışmalar sonucunda, Ramazan ayı boyunca bazı et ürünlerinin fiyatlarını sabitleme kararı aldık. Bu çerçevede, kasap reyonu olan, kampanyaya dahil üyelerimizle 20 Mart 2023 tarihinden itibaren, dana kıymalık etin kilogram fiyatını 190 TL'den, dana kuşbaşının kilogram fiyatını ise 210 TL olarak üyelerimize tavsiye fiyatlarından satış yapılması önerilmiştir. Bu uygulamamızı Ramazan ayı sonrasında da devam ettirmeyi planlanmaktayız. Kamuoyuna saygı ile duyurur, hayırlı ramazanlar dileriz."

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN