Sanayide çarklar dönüyor! Üretim aylık ve yıllık bazda arttı

Son dakika haberi! Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ekim ayı sanayi üretim endeksi verisini açıkladı. Sanayi üretim endeksi ekimde aylık bazda yüzde 2,4, yıllık bazda yüzde 2,5 arttı. Gelişmiş ekonomiler sanayi üretiminde hız keserken Türkiye'nin yükseliş grafiğine dikkat çeken Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Dün verisi açıklanan istihdamdaki artışın ardından sanayi üretimindeki yükseliş, Türkiye Ekonomi Modelinin çıktılarını bizlere göstermeye devam etmektedir." dedi.

Giriş Tarihi 13 Aralık 2022, 10:05 Güncelleme 13 Aralık 2022, 13:12
Sanayide çarklar dönüyor! Üretim aylık ve yıllık bazda arttı

İÇİNDEKİLER

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ekim ayı sanayi üretim endeksi verisini açıkladı. Buna göre, sanayi üretimi yıllık yüzde 2,5 arttı.

SANAYİDE ÇARKLAR DÖNÜYOR | VİDEO İZLE


BÜYÜMENİN AYAK SESLERİ
A Haber canlı yayınında konuyla ilgili konuşan ve sanayi üretiminde beklentilerin aşıldığına dikkat çeken Takvim Gazetesi Ekonomi Müdür Faruk Erdem, "Bu rakamlar büyümenin ayak sesleri" dedi.

"SANAYİDE ÇARKLAR HIZLA DÖNMEYE DEVAM ETMEKTEDİR"
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, sanayi üretiminin gelişmiş ekonomilerde gerilerken ekim itibarıyla Türkiye'de artış gösterdiğini belirterek, "Ekim ayı, ara malında, dayanıklı tüketim malında, sermaye malında üretimin güçlendiği bir ay olurken yerli üretimi ve ihracatı önceleyen politikalarımız çerçevesinde sanayide çarklar hızla dönmeye devam etmektedir." ifadesini kullandı.

Bakan Nebati, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ekim ayına ilişkin sanayi üretim verilerini değerlendirdi.

Sanayi üretiminin durgunluk riskiyle karşı karşıya olan dünyanın gelişmiş ekonomilerinde hız keserken, Türkiye'de ekim ayı itibarıyla hem aylık hem de yıllık bazda güçlü bir artış gösterdiğine işaret eden Nebati, şunları kaydetti:

"Ekim ayı, ara malında, dayanıklı tüketim malında, sermaye malında üretimin güçlendiği bir ay olurken yerli üretimi ve ihracatı önceleyen politikalarımız çerçevesinde sanayide çarklar hızla dönmeye devam etmektedir. Dün verisi açıklanan istihdamdaki artışın ardından sanayi üretimindeki yükseliş, Türkiye Ekonomi Modeli'nin çıktılarını bizlere göstermeye devam etmektedir."

2022 yılı Ekim ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,4 azaldı, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 3,7 arttı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 4,8 azaldı.

SANAYİ ÜRETİMİ AYLIK %2,4 ARTTI
Sanayi üretimi aylık yüzde 2,4 arttı. Ekim ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 7,8 ve imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 2,5 artarken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2,1 azaldı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN