'Abdülhamid Han' sefere hazır! İsmi yazıldı, Türk bayrağı çizildi! İlk görev tarihi belli oldu

Adını Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı, Türkiye'nin 4'üncü sondaj gemisi 'Abdülhamid Han'ın gövdesine ismi yazıldı. Geminin göreve çıkacağı tarihin de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından duyuruldu. Dönmez, geminin ağustos ayının ilk yarısında görev yerine gideceğini söyledi.

Giriş Tarihi 06 Temmuz 2022, 10:50 Güncelleme 06 Temmuz 2022, 13:44
’Abdülhamid Han’ sefere hazır! İsmi yazıldı, Türk bayrağı çizildi! İlk görev tarihi belli oldu

İÇİNDEKİLER

Fatih, Kanuni ve Yavuz'un ardından hidrokarbon arayan filonun dördüncü üyesi olacak geminin dış yüzeyine Türk bayrağı işlendi, bir yüzeyi de kırmızı-beyaza boyandı.

TÜRK BAYRAĞI İŞLENDİ
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın, adını 'Abdülhamid Han' olarak açıkladığı Türkiye'nin 4'üncü sondaj gemisinde çalışmalar Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Taşucu Limanı'nda devam ediyor. Kırmızı beyaza boyanan ve Türk bayrağı işlenen gemiye ismi de yazıldı.

GÖREV TARİHİ AÇIKLANDI
Mersin-Antalya D-400 karayolundan geçen herkesin rahatlıkla gördüğü devasa gemide bugün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez incelemede bulundu. Bakan Dönmez çalışmalarla ilgili bilgi alarak gemiyi gezmesinin ardından göreve çıkacağı tarihi de açıkladı.

İşte Bakan Dönmez'in açıklamalarından öne çıkanlar
Bugün yine çok mutluyuz ve heyecanlıyız. Mavi vatanda kendi deniz yetki alanlarımızdaki sondaj faaliyetlerimize 4 yıldır aralıksız devam ediyoruz. Hiç şüphesiz bu arama ve üretim faaliyetlerinde en büyük gücümüz arkanızda gördüğünüz filomuzun derin, deniz sondaj gemileri. İlk önce Fatih sondaj gemisini filomuza katmıştık, akabinde Yavuz, sonrasında ise Kanuni Sultan'ı filomuza katmıştık. Bildiğiniz gibi hem Akdeniz'de hem de Karadeniz'de faaliyetlerini yürütmüşlerdi. Şu anda da filomuzun büyük bir kısmı Karadeniz'de faaliyetlerine devam ediyor.

HEDEFLER BÜYÜK OLUNCA YAPILCAK İŞTE BÜYÜK OLUYOR
Ancak tabi hedefler büyük olunca yapılacak işte o kadar büyük oluyor. Bu yapılacak işleri, hedefleri gerçekleştirebilmek için de filonuzu, insan kaynağınızı güçlendirmeniz gerekiyor. Hamdolsun son gemimizi de ilk görev yerine hazırla çalışmalarında sona yaklaştık. Haziran ayında Cumhurbaşkanımız Karadeniz gazı kaynak ve indirme töreninde 4. Sondaj gemimizin adını milletimizle paylaşmıştı. Abdülhamid Han gemisi.

12 BİN 200 METREYE KADAR SONDAJ YAPABİLİYOR
Bu gemi 7 Mart'ta Güney Kore'den yola çıktı, 19 Mayıs'ta Taşucu limanına demirledi. Dünyada bu teknolojiye sahip 5 gemiden birisi. 7. Nesil olarak adlandırdığımız bir gemi. İlk defa biz kullanacağız. Yeni bir gemimiz oldu. Gemimizin uzunluğu 239 metre, 42 metre genişliğinde, 112 kule yüksekliği, 62 bin groston ağırlığında bir gemimiz var. Bu gemi 12 bin 200 metreye kadar sondaj yapabiliyor. Gemide yaklaşık 200 kişilik mürettebatı barındırabilecek yaşam ve çalışma mekanları mevcut.

KLASİK TÜRK SONDAJ GEMİSİ ŞEKLİNİ ALDI
Geminin tam 9 katlı olduğuna değinen Bakan Dönmez şu ifadeleri kullandı: Bu geminin bir de helikopter pisti var. Bildiğiniz gibi bu gemi kıyıda oldukça açıkta faaliyetlerini yürütüyor. Oraya personel nakli ya da acil ekipman nakillerinde biz helikopterlerden yararlanıyoruz. Abdülhamid Han ismiyle Türk Uluslararası Gemi Siciline de kaydı yapıldı. Klasik Türk sondaj gemisi şeklini almış oldu. Kırmızı, beyaz boya, önde Türk bayrağı ve ismiyle artık bunu sadece milletimiz değil tüm dünya bu gemiyi gördüğü zaman Türkiye Cumhuriyeti Devletine ait olduğunu biliyor.

AĞUSTOS'UN İLK YARISINDA İLK GÖREV YERİNE GİDECEK
Şu anda sondaj hazırlık çalışmaları yapılıyor. Nasip olursa Ağustos'un ilk yarısında gemimiz ilk görev yerine gidecek. Gemi sondaj çalışmalarının geri bildirimlerinden yararlanılarak, iyi smard tasarımı uygulanarak inşa edildi. Düşük maliyetli bir operasyon kabiliyeti var. Çevre dostu, düşük enerji maliyetli, daha güvenli, bakım ve tamirat kolaylığı son derece esnek, ileri düzeyde bir operasyon kabiliyeti kazandıracak. Hiç şüphesiz güvenilir fonksiyonerlik bu geminin başlıca teknik özellikleridir.

100. YILIN İLK ÇEYREĞİNDE VATANDAŞLARLA BULUŞACAK
Öte yandan Karadeniz gazını Filyos'a taşımak için boru seriminin işlemleri devam ediyor. Sığ kısımlarda yaklaşık 5 kilometrelik boru serimi yapan geminin görevi bitmek üzere. Bugünlerde artık denizin derin taraflarında boru serim işlemini yapacak diğer gemi de Filyos'a doğru yol alıyor. O gemi de inşallah bayramda faaliyetlerine başlamış olacak.

Yaklaşık 6 bine yakın çalışanımız hem karada hem de denizde vatandaşımıza Karadeniz gazını buluşturmak için gece, gündüz çalışmaktadır. Bu vesileyle çalışan tüm personele teşekkür ediyorum. İnşallah Karadeniz gazını Cumhuriyetimizin 100. yılında ilk çeyreğinde vatandaşlarımızla buluşturacağız.

GÖREV YERİ MAVİ VATAN OLACAK
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bakan Dönmez, "Görev yeri mavi vatan olacak. Şu anda Türkiye Petrolleri çalışanları görev yeriyle ilgili 5-6 tane alternatif üzerinde duruyorlar. Bunlardan bir tanesi seçilecek, daha sonra diğerleri planlama dahilinde yapılacak. Büyük bir ihtimalle Akdeniz olur diye değerlendiriyoruz" diyerek sözlerini tamamladI.

FİLONUN EN GÜÇLÜSÜ
Yedinci nesil olmasının yanı sıra 238 metre uzunluğu, 42 metre genişliği ve çift güvenlik sistemiyle öne çıkan sondaj gemisi Abdülhamid Han, filosunun teknik açıdan hem en donanımlısı hem de en uzunu olarak 'Mavi Vatan'daki hidrokarbon arama çalışmalarına önemli bir güç katması bekleniyor.

Çift kule ile aktif konumlandırma sistemine sahip 200 mürettebat kapasiteli geminin 12 bin 200 metreye kadar sondaj yapabilme yeteneği olduğu biliniyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN