
Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 7,4 büyüme kaydetti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yılın üçüncü çeyreğine (temmuz-eylül) ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı.
Buna göre, GSYH tahmini, zincirlenmiş hacim endeksi olarak, bu yılın üçüncü çeyreğinde, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 7,4 arttı.
GSYH'yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde bu yılın üçüncü çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla zincirlenmiş hacim endeksi olarak mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 25,4, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 22,6, hizmetler yüzde 20,7, diğer hizmet faaliyetleri yüzde 11,7, sanayi yüzde 10, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 8,3 ve gayrimenkul faaliyetleri yüzde 4,7 arttı. Finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 19,9, inşaat yüzde 6,7, tarım, ormancılık ve balıkçılık ise yüzde 5,9 azaldı.
TÜİK, bu yılın birinci ve ikinci çeyrek rakamlarında da revizyona gitti.
AA Finans Büyüme Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, GSYH'nin 3. çeyrekte yüzde 8,1 büyümesini öngörmüştü.
Türkiye ekonomisinin 2010 yılından bu yana büyüme hızı yıllar ve çeyrekler itibarıyla şöyle:
İLK REVİZE GOLDMAN SACHS'TAN GELDİ
Öte yandan Türkiye güçlü büyüme verisi sonrası ilk revize uluslararası dev kuruluş Goldman Sachs'tan geldi. Buna göre Goldman Sachs, Türkiye'nin 2021 için büyüme beklentisini %9,5'ten %10,5'e çıkardı.
TÜRKİYE DÜNYADA POZİTİF AYRIŞTI
Büyüme rakamlarını değerlendiren A Para Yayın Koordinatörü Özlem Doğaner, Türkiye'nin dünyadan pozitif ayrıştığını belirtti. Doğaner, "Çin'de yüzde 4.9'luk büyüme oldu 3. çeyrekter, ABD'de de yüzde 4.9. İtalya'da 3.8, Fransa'da 3.3'lük Almanya'da 2.6'lık büyümeler var. Yüzde 7.4'lük büyüme oldukça önemli bir büyüme olarak karşımıza çıkıyor" dedi.
TÜRKİYE'NİN POTANSİYELİ BÜYÜK
Doğaner, "Büyüme istihdam demek, çarkların dönüyor olması demek. Bir şekilde tabii ki bütün dünyada olduğu gibi sıkıntılar yok mu? Var. Enflasyon gibi, satın alma gücünde olduğu gibi sıkıntılar var. Ama Türkiye'nin bunları aşabilecek potansiyeli var. Çünkü üretebiliyor, büyüyebiliyor. Avrupa bunu yapamıyor. Rakamlara bakalım. En hızlı büyüyebilen yer Euro bölgesi 3.9 büyümüş 3. çeyrekte. Bu yıl Çin'de de duraksama var. Orada da 4.9'luk büyüme var. Türkiye'nin 7.4 büyümesi oldukça önemli." şeklinde konuştu.