Panikle ucuza satıp elinizdeki ürünlerden olmayın! Dolar/TL'deki hareketlilik sonrası Borsa İstanbul'dan uyarı

Merkez Bankası'ndaki görev değişimi sonrasında piyasalarda başlayan hareketlilik sonrası hem uzmanlardan hem de Borsa İstanbul'dan önemli uyarılar geldi. Özellikle küçük yatırımcıyı uyaran uzmanlar, bu tür zamanlarda panikle hareketin tehlikeli olacağını belirterek, sakin kalarak beklemek gerektiğini söyledi. Ayrıca Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal'ın görevden alınıp yerine Şahap Kavcıoğlu'nun atanmasının ardından, piyasalarda oluşturulmaya çalışılan panik ve korku havasına karşı, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'dan önemli mesajlar geldi.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Mart 2021 Güncelleme 23 Mart 2021, 07:01
Panikle ucuza satıp elinizdeki ürünlerden olmayın! Dolar/TL’deki hareketlilik sonrası Borsa İstanbul’dan uyarı

İÇİNDEKİLER

Merkez Bankası'ndaki görev değişimi sonrasında piyasalarda başlayan hareketlilik sonrası hem uzmanlardan hem de Borsa İstanbul'dan önemli uyarılar geldi.

Özellikle küçük yatırımcıyı uyaran uzmanlar, bu tür zamanlarda panikle hareketin tehlikeli olacağını belirterek, sakin kalarak beklemek gerektiğini söyledi.

Ekonomist Prof. Dr. Sefer Şener, "Doların düşmesinin veya yükselmesinin ekonomik altyapısı yok. Bu gibi durumlarda beklemek lazım. Ekonomik donelerde bir değişim yok. Panik yapmamak lazım.

Yüzde 19'luk faiz devam ediyor. Merkez Bankası görev değişimi olur ama politika tektir. Asya piyasalarında dalgalanmalar var. Bu geçici bir durum. Piyasa yerine oturacaktır.

Algı yerine geldiğinde, kısa vadede bir değişim olmadığı görüldüğünde piyasa eski haline dönecek" dedi.

YATIRIMCIYA UYARI


Borsa İstanbul AŞ, yatırım kuruluşları ve yatırımcıların mevzuata uyum konusunda gerekli hassasiyeti göstermesi uyarısında bulunarak, şu açıklamayı yaptı:

"Aksi durumda, usulsüz açığa satış işlemleri başta olmak üzere Sermaye Piyasası Kurulu ve Borsamız düzenlemelerine uygun olmayan işlemlere karşı gerekli her türlü tedbirin alınacağı, inceleme ve denetim faaliyetlerinin titizlikle icra edileceği hususları kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Borsa İstanbul'un açıklamasında, piyasaların etkin, güvenilir ve şeffaf bir ortamda işleyişini teminen borsa piyasalarında gerçekleştirilen işlemlerin gözetim faaliyeti kapsamında anlık ve sürekli olarak izlendiği vurgulandı.

Öte yandan Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) işlem gören döviz ve altın vadeli işlem sözleşmelerindeki yüzde 10 üst fiyat limiti oranı dün için yüzde 20'ye çıkarıldı.

DALGAYA KARŞI 5 MESAJ
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal'ın görevden alınıp yerine Şahap Kavcıoğlu'nun atanmasının ardından, piyasalarda oluşturulmaya çalışılan panik ve korku havasına karşı, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'dan önemli mesajlar geldi.

Serbest piyasa mekanizmasından herhangi bir tavizin kesinlikle söz konusu olmayacağının altını çizen Bakan Elvan, "Liberal kambiyo rejiminin uygulanmasına kararlılıkla devam edilecektir" ifadelerini kullandı.

ÖNCELİK DÜŞÜK ENFLASYON
Elvan, yaptığı açıklamada, makroekonomik istikrarın ön koşullarının fiyat istikrarı ve finansal istikrar olduğunu bildirdi.

Bu alanlarda istikrar olmaksızın, güçlü, kaliteli ve sürdürülebilir bir büyümeye ulaşmanın mümkün olmayacağına işaret eden Elvan, "Uygulamakta olduğumuz 'enflasyonda düşüşü önceliklendiren' makro politika çerçevesi, enflasyonda kalıcı düşüş sağlanana kadar kararlılıkla sürdürülecektir.

Maliye politikalarını, para politikasını tamamlayıcı yönde fiyat istikrarını desteklemek amacıyla uygulamaya devam edeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

ŞOKLARA DİRENÇ ARTACAK
Piyasaların etkin ve sağlıklı işleyişini son derece önemsediklerini vurgulayan Elvan, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda serbest piyasa mekanizmasından herhangi bir taviz kesinlikle söz konusu olmayacak, liberal kambiyo rejiminin uygulanmasına kararlılıkla devam edilecektir. Reform paketimizde yer alan eylemler de yapısal temellerimizi daha da güçlendirecek, olası şoklara karşı direncimizi artıracaktır."

DOLAR İÇ PİYASADA GEVŞEDİ
Merkez Bankası'ndaki görev değişikliğini bahane ederek uluslararası piyasalarda hacimsiz işlemlerde gece saatlerinde 8.47 TL'yi gören dolar, dün piyasaların açılmasıyla iç piyasada 7.69 TL'ye kadar gevşedi.

Daha sonra yükselerek 7.88'den kapandı. Euro ise günü 9.44 TL'den tamamladı. Borsa İstanbul'da da özellikle açığa satışların etkisiyle açılışta işlemler iki kez durduruldu.

J.P MORGAN: YENİ BAŞKAN GÜVEN VERİCİ
JP Morgan, raporunda, Eylül ayına kadar faizlerde değişim beklemediklerini, Eylül'de 100 baz puanlık bir kesinti beklentisinde olduklarını kaydetti.

Enflasyon, dış finansman ihtiyacı ve küresel finans koşulları gereği politika değişikliği için çok fazla bir alan bulunmadığını ifade eden kurum, yeni merkez bankası başkanının enflasyonu düşürmeyi, şeffaflığı ve öngörülebilirliği taahhüt etmesinin güven verici olduğunu belirtti.

BBVA: TÜRKİYE'YE BAĞLILIĞIMIZ DEĞİŞMEDİ
Garanti Bankası'nın hakim ortağı İspanyol BBVA, Türkiye'ye olan taahhüdünün değişmediğini açıkladı. TL'nin, euro karşısında yüzde 10 değer kaybettiğini hatırlatan BBVA sözcüsü, bunun şirket sermayesinde yalnızca 2 puan etkisinin olduğunu belirterek, "BBVA'nın Türkiye'ye olan taahhüdü değişmedi" ifadelerini kullandı.