Vergi ödeyenler dikkat! Fazla ödemeler geri alınabilir... Harç vergisini fazla ödemeyin

Devletin, resmi işlemler esnasında ya da sonucunda aldığı vergi, resim vb. kamu gelir kaynaklarından biri de harçtır. Belirli kamu kurum ve kuruluşlarının verdikleri hizmet karşılığında, hizmeti alanlardan tahsil ettikleri ödemelere harç adı verilir. 492 Sayılı Harçlar Kanunu’na göre, harca konu olan işlemlerin yerine getirilmesinde tek yetkili devlettir. Harcı sadece ilgili hizmeti alan kişi öder. İşte harçlarla ilgili akla takılan bazı soruların cevapları.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Şubat 2021 Güncelleme 09 Şubat 2021, 07:01
Vergi ödeyenler dikkat! Fazla ödemeler geri alınabilir... Harç vergisini fazla ödemeyin

İÇİNDEKİLER

Devletin, resmi işlemler esnasında ya da sonucunda aldığı vergi, resim vb. kamu gelir kaynaklarından biri de harçtır.

Belirli kamu kurum ve kuruluşlarının verdikleri hizmet karşılığında, hizmeti alanlardan tahsil ettikleri ödemelere harç adı verilir.

492 Sayılı Harçlar Kanunu'na göre, harca konu olan işlemlerin yerine getirilmesinde tek yetkili devlettir. Harcı sadece ilgili hizmeti alan kişi öder. İşte harçlarla ilgili akla takılan bazı soruların cevapları.

GAYRİMENKUL ALIM-ATIM İŞLEMLERİNDE TAPU HARCI HANGİ BEDEL ÜZERİNDEN ÖDENMELİDİR?
Gayrimenkul alım satım işlemlerinde tapu harcı, beyan edilen gerçek alım-satım bedeli üzerinden ödenmelidir.

Tapuda yapılan işlemden sonra, beyan edilen alımsatım bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının veya emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin tespit edilmesi halinde, eksik ödenen harç yüzde 25 vergi ziyaı cezası ile birlikte alıcı ve satıcıdan alınacaktır.



YURT DIŞINA ÇIKIŞ HARCINI KİMLER ÖDEYECEKTİR? NASIL SORGULANIR VE ÖDENİR?


Yurt dışına çıkış yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ödeyecektir.

Yurt dışına çıkış harcı, çıkış kapılarında bulunan satış noktalarından yurt dışına çıkış harç pulu alınmak suretiyle ya da vergi daireleri, gümrük saymanlıkları veya yetkili bankalara makbuz karşılığı ödenir.

Makbuz veya harç pulu, çıkış noktasındaki görevliye ibraz edilmek suretiyle çıkış yapılır.

YURT DIŞINA ÇIKIŞ HARCI ÖDENMESİNE RAĞMEN YURT DIŞINA ÇIKIŞ YAPILMAMIŞSA VEYA MUAF OLUNMASINA RAĞMEN HARÇ
ÖDENMİŞSE ÖDENEN HARÇLAR NASIL İADE EDİLİR?


Yurt dışına çıkış harcı pulu veya makbuz karşılığı harcın ödenmesine rağmen yurt dışına çıkmaktan vazgeçilmesi halinde veya muafiyet kapsamında olunduğu halde harç ödenmiş olması halinde, makbuzla tahsilatlarda ilgili vergi dairesine, pul yapıştırılmak suretiyle tahsilatlarda ise ilgili saymanlığa başvurulması gerekmekte olup, iadenin yapılabilmesi için pulun veya makbuzun ibrazı gerekmektedir.

ARACIN NOTER ARACILIĞI İLE SATILMASI HALİNDE NOTER HARCI ÖDENECEK Mİ?
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 20'nci maddesinin (d) bendi gereğince trafiğe tescilli araçların noterde satılması işlemi harçtan bağışık tutulmuştur.


YILLIK HARÇLAR NE ZAMAN ÖDENİR?


Yıllık harçlar, her yıl ocak ayının başında yıllık olarak tahakkuk ettirilmiş sayılır. Tahakkuk ettirilen harçlar ayrıca mükellefe tebliğ olunmaz ve ocak ayı içerisinde ödenir.